Friday, March 11, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ, Η ΜΟΡΦΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

============


Κωστή Κοκκινόφτα, Η Μόρφου στα τέλη του 19ου αιώνα (1878 - 1900), Κυπριακαί Σπουδαί, Δελτίον της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Βραβευθέν υπό της Ακαδημίας Αθηνών, Τόμος ΟΒ΄ 2008, Επιμέλεια: Δρ Χριστόδουλου Α. Χατζηχριστοδούλου, Λευκωσία Κύπρος 2010, σσ. 47 - 71.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================


81 δημοσιεύματα από το 1879 - 1900 αποτελούν το αρχειακό υλικό που αποδελτίωσε από τις Κυπριακές εφημερίδες ο καλός και παραγωγικός ερευνητής κ. Κωστής Κοκκινόφτας και τα οποία περιγράφει και αξιολογεί στην παρούσα εργασία του.


Τα δημοσιεύματα αναφέρονται κυρίως στη θρησκευτική ζωή της Μόρφου και στα εκπαιδευτήριά της.


Ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Μάμα - με τη μεγάλη του θρησκευτική πανήγυρι, στις 2 Σεπτεμβρίου- ήταν το κέντρο της ζωής της κωμόπολης. Η ζωή των κατοίκων της ήταν οργανωμένη γύρω από την Εκκλησία και τις γιορτές Της.


Η φροντίδα των κατοίκων για την παιδεία (όχι μόνον για τα αγόρια αλλά και για τα κορίτσια) των παιδιών τους κατέχει πρωτεύουσα θέση στη ζωή της κωμόπολης.


Πολύ χρήσιμες και κατατοπιστικές οι πληροφορίες της εργασίας.


Αυτό που με εξέπληξε προπαντός από την εργασία ήταν τα δημογραφικά στοιχεία που παραθέτει. Σχεδόν στην ολότητά τους οι κάτοικοι της Μόρφου ήταν Ελληνες παρόλον ότι ήταν πεδινή περιοχή με πλούσιο υδάτινο υπόστρωμα αφού ο ποταμός Σπερχειός εκβάλλει στον κόλπο της Μόρφου. Παράξενο φαίνεται ότι οι Τούρκοι ήταν τόσο ασήμαντη μειοψηφία σε μια τόσο πλούσια πεδινή περιοχή.


No comments:

Post a Comment