Tuesday, March 8, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ, ΧΡΟΝΙΚΟΓΡΑΦΟΙ, Η ΤΗΛΛΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=======


Κωστή Κοκκινόφτα, Η Τηλλυρία στην Κυπριακή ιστοριογραφία του 19ου αιώνα, Πρακτικά Συνεδρίου, “Τηλλυρία: Μνήμες, Ιστορία και αρχαιολογία”, Μουσείον Ιεράς Μονής Κύκκου, Λευκωσία 2010, σσ. 395 - 422.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Η παρούσα εργασία βασίζεται σε εννέα βιβλία τα οποία παρέχουν πληροφορίες για την περιοχή Τηλλυρίας τα οποία εκδόθηκαν το β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα και τα οποία επιτρέπουν την ανασύνθεση της ιστορίας με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν.


Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα εννέα αυτά βιβλία μόνο τα δύο εξεδόθησαν στην Κύπρο. Οι συγγραφείς τους είναι εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, νομικοί ή διπλωμάτες.


Από τις αναφορές βρήκα εξαιρετικού ενδιαφέροντος προπαντός το βιβλίο του Νικόλαου Ιερείδη “Ιστορία της Κύπρου, Λευκωσία 1893,” όχι μόνον επειδή είναι το πληρέστερον για την περιοχή της Τηλλυρίας έργο, αλλά και επειδή παρουσιάζει πολλές πληροφορίες για τους λεγόμενους “Λινοβάμβακους” - τους εξισλαμισθέντες χριστιανούς - πολλοί από τους οποίους ήταν κρυπτοχριστιανοί και μερικοί από τους οποίους επανήλθαν στην αληθινή πίστη, ενώ άλλοι δυστυχώς τελικά εκτουρκίσθηκαν και έγιναν μουσουλμάνοι.


Ακόμη μια εργασία του κ. Κοκκινόφτα που συμπληρώνει σημαντικά κενά και εμπλουτίζει με το άοκνο ερευνητικό ενδιαφέρον του τα αρχεία της Κυπριακής ιστοριογραφίας.

No comments:

Post a Comment