Wednesday, March 9, 2011

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΟΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΣΧΙΣΜΑ


ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΟΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Η είδηση του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία” ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ράσκας κ. Αρτέμιος μεθοδεύει τη δημιουργία σχίσματος γεννά θλιβερές σκέψεις και προκαλεί βαθύτατη ανησυχία.


Διερωτόμαστε! Πώς είναι δυνατόν οι πληροφορίες της “Ρομφαίας” να είναι ακριβείς; Οι πληροφορίες που έχουμε από τον ιστοχώρο είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Μαθαίνουμε, από φιλικά προς το Σεβασμιότατο Ράσκας ιστολόγια, τα οποία μάλιστα δημοσιεύουν σχετικές φωτογραφίες και βίντεο, ότι ο Σεβασμιότατος λειτουργεί σε ναό εκτός του Βελιγραδίου, ο οποίος - εικάζω - είναι μετόχι Μονής της Μητροπόλεως Ράσκας.


Για να ιδρυθεί μια εκκλησία ή μια Μονή σε μια Επισκοπή χρειάζεται απαραιτήτως η άδεια του επιχώριου Επισκόπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να ιδρυθεί ναός στο Βελιγράδι, χρειάζεται η άδεια του Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίου.


Εκφράζω την εικασία και την ευχή ότι η “Ρομφαία” δεν έχει ακριβή πληροφόρηση των γεγονότων όταν ισχυρίζεται ότι ο ναός προς τιμή του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) ιδρύθηκε αυθαίρετα.

Ο Σεβασμιότατος Ράσκας ουδέποτε εξελέγη Πατριάρχης των Σέρβων. Επομένως δεν έχει ουδεμία απολύτως δικαιοδοσία στα όρια του Πατριάρχη της Σερβίας. Είναι επίσκοπος Πριζένης. Εξόριστος επίσκοπος - όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται και όπως είναι στην πραγματικότητα - αλλά πάντως όχι Πατριάρχης Σερβίας.


Δεν αναγνωρίζει την καθαίρεση και εκθρόνισή του, ως γνωστόν, και ως εκ τούτου διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Σερβίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανονικό δικαίωμα να πήζει θυσιαστήρια σε άλλες επαρχίες εκτός της δικαιοδοσίας του.


Αν οι πληροφορίες της “Ρομφαίας” είναι ακριβείς - πράγμα που εκ μέσης καρδίας απευχόμαστε - και αν όντως ο Σεβασμιότατος προτίθεται να ιδρύει ναούς και μονές σε διάφορες Μητροπόλεις της Σερβίας - χωρίς την άδεια των επιχώριων επισκόπων, επειδή του το ζητούν πιστοί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της “Ρομφαίας” - τότε έχουμε να κάνουμε με θεμελίωση σχίσματος.


Παρόλον ότι δεν έχω τη δυνατότητα να διασταυρώσω την ακρίβεια της είδησης, που δημοσιεύει η “Ρομφαία”, εκφράζω την ισχυρή προσωπική πεποίθηση ότι είναι αδύνατον άνθρωπος με το εκκλησιαστικό φρόνημα του Μητροπολίτη Ράσκας να επιδιώξει να δημιουργήσει σχίσμα. “Ουδέποτε θα σχίσω την Αγιοσαββική Εκκλησία” δήλωσε εμφαντικά από την αρχή. Πώς είναι δυνατόν τώρα να άλλαξε απόψεις;


Για να αντιληφθούμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις θα παραλληλίσω τα γεγονότα στη Μητρόπολη Ράσκας με την επίσης αντικανονική εκθρόνιση των 12 Μητροπολιτών και την επιβολή του επιτιμίου της “ακοινωνησίας” σε ορισμένους εξ αυτών.


Ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος δεν αναγνωρίζει φυσικά το επιτίμιο της αντικανονικής “ακοινωνησίας” και λειτουργεί σε μονή που βρίσκεται στα όρια της Μητροπόλεως του και μνημονεύει “της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου”. Ως εδώ κινείται μέσα στα κανονικά πλαίσια. Αν όμως πήγαινε στη Θεσσαλονίκη λ.χ. για να ιδρύσει Μονή ή ναό στα όρια της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, χωρίς την άδεια του επιχώριου επισκόπου, επειδή του το ζήτησαν κάποιοι πιστοί, στον οποίο μάλιστα ναό ή Μονή θα μνημόνευαν οι ιερείς που θα λειτουργούσαν “του πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών Νικοδήμου” τότε θα δημιουργούσε σχίσμα.


Αυτό όμως θα συνιστούσε ωμή και κατάφωρη παραβίαση πληθώρας Ιερών Κανόνων και θα συνιστούσε σοβαρή εκκλησιολογική εκτροπή.


Είναι ποτέ δυνατόν ο Σεβασμιότατος Ράσκας να διαπράξει ένα τόσο σοβαρό εκκλησιαστικό έγκλημα; Εμείς τουλάχιστον το αποκλείουμε επειδή τίποτε από όσα γνωρίζουμε για το Σεβασμιότατο δεν μας επιτρέπει - έστω και σε επίπεδο ψιλού λογισμού - να του αποδώσουμε τέτοια πρόθεση.


Διαθέτει και την εκκλησιαστική παιδεία και το εκκλησιαστικό φρόνημα για να μη διαπράξει τέτοιο ατόπημα.


Διερωτόμαστε. Μήπως ο χώρος, στον οποίο ιδρύθηκε ο ναός του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ανήκει στην κανονική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ράσκας; Μήπως είναι μετόχι κάποιου μοναστηριού της Μητροπόλεως Πριζένης, που είχε εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας πολύ πριν τα σημερινά τραγικά γεγονότα, και υπό αυτό το καθεστώς θα λειτουργήσει ο ναός;


Αυτό ευχόμαστε και αυτό θέλουμε να πιστεύουμε. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σύντομα εκ μέρους του Αγίου Ράσκας ανασκευή των πληροφοριών του δημοσιεύματος της “Ρομφαίας”.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ

==========


Ένα παρεκκλήσι ίδρυσαν σύμφωνα με πληροφορίες της “Romfea.gr”, οι πιστοί που ακολουθούν τον πρώην Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιο.


Το παρεκκλήσι σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στο πρώτο όροφο ενός σπιτιού κοντά στο Βράτσαρ, χωρίς την άδεια από το Πατριαρχείο Σερβίας.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στο νέο Άγιο της Σερβίας π. Ιουστίνο (Πόποβιτς).


Το παρεκκλήσι έγινε μετά από αίτημα των κατοίκων, και ο “εξόριστος” Μητροπολίτης Αρτέμιος θα τελεί Θ. Λειτουργία κάθε Κυριακή και όλες τις ακολουθίες τις Σαρακοστής.


Η πρώτη Θ. Λειτουργία τελέστηκε από τον πρώην Ηγούμενο της Μονής Τσέρνα Ρέκα (Μαύρο Ποτάμι) Αρχιμανδρίτη Νικόλαο, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 30 άτομα.


Να σημειωθεί, ότι πρώην Μητροπολίτης Αρτέμιος έχει καθαιρεθεί από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, ο ίδιος δηλώνει ότι είναι ισόβιος Μητροπολίτης Ράσκας και Πριζρένης.




ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment