Tuesday, March 1, 2011

ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄βρέθηκε - για μια ακόμη φορά - προ οδυνηρής εκπλήξεως εξαιτίας της αποτυχίας της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Το άρθρο, που παραθέτω στη συνέχεια, μιλά για “διπλωματική σιωπή” του Αρχιεπισκόπου λες και ο συντάκτης του αγνοεί ότι αν υπάρχει κάτι που δεν διακρίνει τον Μακαριότατο είναι η διπλωματία.


Αλλά γι’ αυτό ακριβώς εξεπλάγηκε από την κατάληξη των εργασιών της Επιτροπής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επειδή δεν κατανοεί - ίσως λόγω ιδιοσυγκρασίας - τη γλώσσα της διπλωματίας.


Ο Μακαριότατος Κύπρου δεν αντιλαμβάνεται ότι κυριαρχούν τα power politics στις διακρατικές σχέσεις αλλά δυστυχώς πολλές φορές και στις Διεκκλησιαστικές.


Μιλά πολύ για δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη, Μακαριότατε; Μήπως υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξικό της διεθνούς διπλωματίας;


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

__________


Προσκάλεσε τον Πάπα στην Κύπρο επειδή πίστεψε ότι θα βοηθούσε το εθνικό μας θέμα. Αλλά ο Πάπας ήρθε, είδε και απήλθε και δεν έβγαλε άχνα. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή απλά είναι αιρετικός και μισέλληνας! Οχι ακριβώς! Επειδή είναι διπλωμάτης που κινείται και μιλά με αποκλειστικό κριτήριο ΟΧΙ τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ αλλά τα power politics.


Οι φίλοι, σύμμαχοι, αδελφοί μας κτλ., κτλ., κτλ. Τούρκοι φρόντισαν να του κάνουν ένα ωραίο δώρο ακριβώς πριν αρχίσει την επίσκεψή του στην Κύπρο. Εντελώς συμπτωματικά φυσικά και χωρίς να σχετίζεται καθόλου - μα καθόλου - με την παπική επίσκεψη στην Κύπρο, δολοφόνησαν ένα Παπικό επίσκοπο στην Τουρκία. Τολμά μετά από αυτό να βγάλει άχνα ο Πάπας;


Θα μου πείτε μα αυτό ίσως είναι σύμπτωση!


Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση αλλά το σίγουρο είναι ότι ακριβώς πριν πάει ο Πάπας στην Κωνσταντινούπολη - εντελώς συμπτωματικά και πάλιν - οι Τούρκοι σκότωσαν δύο Παπικούς ιερείς. Τολμά μετά από αυτό “δωράκι” να πει κάποια παραπανίσια κουβέντα για τα δικαιώματα του Πατριαρχείου αφού ξέρει ότι μπορεί να του ξεπαστρέψουν όχι μόνον δύο αλλά 22 φραγκοπαπάδες; Εντελώς συμπτωματικά φυσικά! Μην πάει ο νους σας στο κακό. Προς Θεού! Κάνουν τέτοια πράγματα οι Τούρκοι; Καλού - κακού όμως ο Πάπας ούτε που τόλμησε να βάλει το σταυρό του όταν μπήκε στην Αγία Σοφία επειδή - ακόμη και γι’ αυτό - τον απείλησαν τα Τουρκικά ΜΜΕ.


POWER POLITICS ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ

___________


Τα ίδια έγιναν στο Σαμπεζύ μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών δυστυχώς. Το Πατριαρχείο Ρωσίας είναι όργανο του Ρωσικού ιμπεριαλισμού. Υπηρετεί ευόρκως τα σχέδια του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας η οποία δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ορθόδοξη ομοφωνία, ούτε για το κανονικό δίκαιο, ούτε για την αρχαιότητα των πρεσβείων τιμής της Εκκλησίας της Κύπρου. Ενδιαφέρεται ΜΟΝΟΝ για ένα πράγμα. Για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών της σχεδίων τα οποία δεν ταυτίζονται με τα δίκαια και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Δνε γνωρίζω αν οι Ρώσοι ξεγέλασαν τον Μακαριότατο. Εννοώ δεν ξέρω αν του υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν το αίτημα της Κύπρου και στη συνέχεια παρασπόνδισαν. Αν έγινε και αυτό - δεν έχω πληροφορίες απλά διερωτούμαι - τότε ο Μακαριότατος έχει δύο λόγους να είναι πικραμμένος αλλά έχει και δύο λόγους που τον βοηθούν να συνειδητοποιήσει ότι ΔΕΝ είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ που επικρατεί στις διακρατικές σχέσεις. Δυστυχώς ούτε στις Διεκκλησιαστικές σχέσεις πολλές φορές.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Δηλώσεις Μητροπολίτη Πάφου -

"Διπλωματική" σιωπή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου


Του Αριστείδη Βικέτου

===================

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απέφυγε την Κυριακή να σχολιάσει το αδιέξοδο, στο οποίο ουσιαστικά κατέληξαν οι εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, που συνήλθε στην Γενεύη, για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.


«Πρέπει πρώτα να ενημερωθώ από τους εκπροσώπους μας στην Επιτροπή, πριν κάνω οποιοδήποτε σχόλιο», μας ανέφερε. Ωστόσο, ήταν εμφανής η πικρία του για τη στάση ορισμένων και ιδιαίτερα του Πατριαρχείου Μόσχας.


Όπως γίνεται αντιληπτό η ανελαστικότητα των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας δεν επέτρεψαν στην Διορθόδοξη Επιτροπή να καταλήξει σε ομοφωνία στο θέμα του Αυτοκεφάλου και του τρόπου ανακηρύξεως του και στην εξέταση του θέματος των Ορθοδόξων Διπτύχων.


Η Επιτροπή διαπίστωσε «την αδυναμίαν εξευρέσεως ομοφώνως αποδεκτής προτάσεως ως προς τα θέματα ταύτα», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν, με το οποίο επιβεβαιώνονται οι προχθεσινές πληροφορίες ότι τέθηκε αίτημα εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου «περί ανυψώσεως αυτής εις ανωτέραν θέσιν εν τοις Ιεροίς Διπτύχοις».



Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος


Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος με τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, εκπροσώπησε την Εκκλησία Κύπρου στις εργασίες της Επιτροπής, δεν απέκρυψε τον σοβαρό προβληματισμό του για το γεγονός ότι στη Γενεύη από τις 22-26 Φεβρουαρίου δεν σημειώθηκε πρόοδος, ώστε να επισπευστεί η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία, επεσήμανε, πρέπει να δώσει λύσεις όχι μόνο σε ζητήματα θεολογικά και εκκλησιολογικά, αλλά και μια νέα μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο με απαντήσεις στα προβλήματα, που τον απασχολούν.


Ο Μητροπολίτης Πάφου μας δήλωσε ότι στις εργασίες της Επιτροπής εξήγησε ότι η Εκκλησία Κύπρου , της οποίας το Αυτοκέφαλο είναι κατοχυρωμένο από την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, πρέπει να ανυψωθεί στην πέμπτη θέση από τη δέκατη , στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο , πρόσθεσε ότι δηλώσαμε ότι «μπορούμε να αρκεστούμε και με την έκτη θέση για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα με το Πατριαρχείο Μόσχας».


Το λόγο, που προβάλει για την ανύψωση της η Εκκλησία Κύπρου, φαίνεται ότι συμμερίζονται τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία, η Εκκλησία Ελλάδος και μάλλον το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο η Μόσχα θέλει να υποβιβάσει από την έκτη θέση προς χάρη του Πατριαρχείου Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται στην ένατη θέση.


Η μη επίτευξη ομοφωνίας στη Γενεύη θα προβληματίσει πολύ σοβαρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο προεδρεύει της Δ.Ε, για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.


Ίσως, τώρα θα πρέπει να συγκληθεί νέα σύσκεψη των Προκαθημένων για να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε ο Πάφου Γεώργιος.


Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή ανέφερε ότι η κατάληξη της Γενεύης δείχνει πόσο βάσιμοι ήταν οι προβληματισμοί της μελέτης «Το Μετέωρο βήμα της Ορθοδοξίας» του Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεωργίου Τσέτση.


Η αδυναμία της Επιτροπής στη Γενεύη να καταλήξει σε ομοφωνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι ότι οι αρκετές από τις κατά τόπους Εκκλησίες «ενεργούν ασυντόνιστα και όχι ως μέρος της Μιας Αγίας και Αδιαίρετης Ορθοδόξου Εκκλησίας».


Δυστυχώς, ανέφερε έγκριτος θεολόγος ορισμένοι, κυρίως Ρωσία και Ρουμανία, «φροντίζουν για γεωπολιτικά και εθνικά συμφέροντα και όχι για το καλό και την ενιαία μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο». Παράλληλα, σημείωσε είναι εμφανής η προσπάθεια να αμφισβητηθεί το από αιώνων πρωτείο τιμής και διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.


Επίσης, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας επιδιώκει να επαναφέρει την «πενταρχία» για να κατοχυρώσει τη δική του Πέμπτη θέση στα Δίπτυχα και αργότερα να το χρησιμοποιήσει αυτό ως «εφαλτήριο» για διεκδικήσει το πρεσβείο τιμής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



ΠΗΓΗ:



Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ.

1 comment:

  1. "Ύστερα φαίρνει ο φούρνος την πειρά",Μακαριώτατε!!!Σαν μεν τον καλέσεις,το ΠΑ.Χ.Ο.Κ.(Παγκύπριον Χριστιανικόν Ορθόδοξον Κίνημα Άγιος Νίκων ο Μετανοείτε) με παραδοσιακούς πιστούς διαμαρτύρωνταν αλλά "αγρόν ηγόρασας"...

    ReplyDelete