Tuesday, March 1, 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΚΑΨΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ















Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΚΑΨΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Τα ερωτήματα της ιστοσελίδας “Θρησκευτικά” είναι ερωτήματα όλων μας.

Καταγράφουμε μόνον μία διαφωνία, για την οποία είμαστε βέβαιοι ότι αφορά τη λεκτική διατύπωση και όχι την ουσία του θέματος.

Καθόλου “παράδοξες”, όπως αναφέρει το καλό ιστολόγιο δεν είναι οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου.

Δυστυχώς μας έχει συνηθίσει με αυτές τις “παραδοξότητες” ο Μακαριότατος. Εχει καταντήσει ο usual suspect που κάνει δολιοφθορές εναντίον των συμφερόντων της Εκκλησίας. Και για το μάθημα των θρησκευτικών, και για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και για την καθαίρεση των εικόνων και των άλλων θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και για την κατάργηση της προσευχής στα σχολεία και για το “σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης” και για πολλά άλλα θέματα που αντιστρατεύονται ευθέως τις θέσεις του Ευαγγελίου και τα συμφέροντα της Εκκλησίας.

Δυστυχώς! Το παράδοξο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα ήταν αν μιλούσε ως ορθόδοξος πρωθιεράρχης και όχι ως ο “πρασινοφρούραρχος”, και ως ο υπεύθυνος της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ στην Εκκλησία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο που μας εδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
========

Νέα αναφορά του Αρχιεπισκόπου στο μάθημα των Θρησκευτικών γεννά πολλά ερωτηματικά για το ποια τελικά είναι η θέση του για το χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος. Σε συνέντευξή του προς μαθητές Λυκείου ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε «Ποια η γνώμη σας για το γεγονός ότι το μάθημα των θρησκευτικών τείνει να γίνει κατ' επιλογήν διδασκόμενο;». Αντί ευθείας απάντησης και καταγγελίας του κυβερνητικού σχεδιασμού υποβάθμισης του μαθήματος στο Λύκειο, ο Αρχιεπίσκοπος στράφηκε εναντίον των Θεολόγων και του μαθήματος τονίζοντας ότι «Στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά αρνητικά στον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά» και συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να διορθωθούν ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά και οι άνθρωποι που τα διδάσκουν».

Μερικά ερωτήματα έχουμε να θέσουμε επί των δηλώσεων αυτών του Αρχιεπισκόπου:

1. Ποια είναι τα αρνητικά στον σημερινό τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών; Επιζητεί και ο Αρχιεπίσκοπος αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος;

2. Η διόρθωση του τρόπου με τον οποίο διδάσκονται τα Θρησκευτικά και την οποία ζητά ο Αρχιεπίσκοπος αφορά στο περιεχόμενο ή στις μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματος; Χρειάζεται νέος προσανατολισμός του μαθήματος και αλλαγές σε αυτό; Ή μήπως στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του;

3. Διόρθωση χρειάζονται και οι θεολόγοι που διδάσκουν το μάθημα, κατά τον Αρχιεπίσκοπο. Σε ποιο τομέα; Στη διδακτική του μαθήματος; Γιατί αναμφίβολα στην πνευματική ζωή όλοι έχουμε ανάγκη μετανοίας, διόρθωσης και διαρκούς προόδου. Μήπως όμως ο Αρχιεπίσκοπος εδώ ζητά προσαρμοστικότητα των Θεολόγων στις απαιτήσεις των κυβερνώντων και του παρόντος καιρού; Μήπως μας καλεί να γίνουμε όλοι ομόφρονες των θεολόγων του ΚΑΙΡΟΥ που γνωρίζουν να ελίσσονται και να προσαρμόζονται τις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτικών;

4. Με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος, με εκπεφρασμένη την υπουργική θέση για μετατροπή του μαθήματος σε θρησκειολογικό και με ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο στο Νέο Λύκειο, θα περιμέναμε σαφή και κατηγορηματική εναντίωση του Αρχιεπισκόπου στην κυβερνητική πολιτική για το μάθημα των Θρησκευτικών.

5. Φαίνεται πως η πολλή παρέα με τους κουλτουριάρηδες Θεολόγους που φρόντισε να στεγάσει ο Αρχιεπίσκοπος στην Σύνοδο, την Αρχιεπισκοπή και αλλού τον έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση θέσης για το θρησκευτικό μάθημα που δεν συνάδει με την αγωνία της πλειονότητας των θεολόγων που διδάσκουμε το μάθημα στα σχολεία.

Εάν τελικά ο Θεός επιτρέψει την μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο στο Λύκειο και σε θρησκειολογικό στο Γυμνάσιο, τούτο θα έχει συμβεί «δια τας αμαρτίας ημών».


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment