Tuesday, March 1, 2011

Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ"


Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ “ΑΓΙΑ ΡΩΣΙΑ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Δεν έφτασε η πέννα μας να στεγνώσει από την καταγραφή της επισήμανσης ότι τα power politics κυβερνούν εν πολλοίς και τις εκκλησιαστικές εξελίξεις και ιδού ο Καθολικός (Πατριάρχης) της Γεωργίας μιλά για την ανάγκη διαλόγου της Γεωργίας με τη Ρωσία.


Μέχρι πριν λίγο καιρό οι Γεωργιανοί δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν το όνομα Ρωσία επειδή η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία για τις διαφορές που είχαν για την Οσετία.


Και τώρα; Τώρα η Εκκλησία της Ρωσίας, στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, υποστήριξε την ανάβαθμιση του Πατριαρχείου Γεωργίας στην έκτη θέση γεγονός που - αν τυχόν υιοθετηθεί - θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υποβάθμιση του Πατριαρχείου Σερβίας από την έκτη θέση που κατέχει στα Δίπτυχα!!!


Παράλληλα το αίτημα αναβάθμισης του Πατριαρχείου Γεωργίας, που υποστήριξε η Εκκλησία της Ρωσίας, ακύρωσε στην πράξη το αίτημα της Εκκλησίας της Κύπρου να καταταγεί λόγω αρχαιότητος σε αυτή τη θέση.


Ετσι για να ξεπληρώσει το χρέος του έναντι της εκδούλευσης του Πατριαρχείου Ρωσίας ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας ζητά τώρα διάλογο Ρωσίας - Γεωργίας για να λυθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές.


Εμείς φυσικά θα χαρούμε αν αρθούν οι διαφορές μεταξύ δύο κρατών πολλώ μάλλον αφού πρόκειται για Ορθόδοξες χώρες οι οποίες δοκιμάζονται σοβαρά εξαιτίας της Ισλαμικής επιθετικότητας που επιδιώκει να εκδιώξει και τον τελευταίο χριστιανό του Καυκάσου.


Δεν μπορούμε όμως να κρύψουμε τη δυσφορία μας επειδή τα γεωπολιτικά παιγνίδια που παίζονται στην περιοχή υπεισέρχονται στα interna sacra της Εκκλησίας.


Παραμένει να δούμε γιατί το Πατραρχείο Ρωσίας επεδίωξε την ανοιχτή σύγκρουση με το Πατριαρχείο Σερβίας αφού η πρόταση για αναβάθμιση του Πατριαρχείου Γεωργίας στα Δίπτυχα, σημαίνει ταυτόχρονα υποβάθμιση του Πατριαρχείου Σερβίας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

===================


Η κυβέρνηση της Γεωργίας συμμερίζεται πλήρως την έκκληση του Καθολικού – Πατριάρχης της Γεωργίας Ηλία Β΄, όσον αφορά την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

Να αναφερθεί, ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας έκανε έκκληση προς τους επικεφαλής της Γεωργίας και της Ρωσία, να αρχίσουν τον διάλογο σε διάφορα επίπεδα.

"Απευθύνω έκκληση στους αρχηγούς των δύο κρατών (Μεντβέντεφ - Σαακασβίλι) να επιδείξουν σοφία και θάρρος, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλίας.

Επίσης, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών βάθυνε από τις εντάσεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Ακόμη ο Πατριάρχης ανέφερε: "Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η εμβάθυνση των αρνητικών διεργασιών, πρέπει να διδαχθούμε απο το παρελθόν και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, για το συμφέρον των λαών μας".

Την έκκληση του Πατριάρχη σχολίασε ο γραμματέας του Προέδρου της Γεωργίας, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνω την πλήρη ετοιμότητα για να αρχίσει ο διάλογος με την Ρωσική Ομοσπονδία, η έκκληση του Πατριάρχη Ηλία είναι πανομοιότυπη με την επιθυμία της Γεωργιανής ηγεσίας».

ΠΗΓΗ:


Εκκλησιασιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment