Monday, November 1, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ", ΤΕΥΧΟΣ 12


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______


“Παρέμβαση Εκκλησιαστική”, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2010, Τεύχος 12ο, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σσ. 595-655.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου το περιοδικό “Παρέμβαση Εκκλησιαστική” ότι πρόκειται για έκδοση με εκκλησιαστικό ήθος, που αναπαύει την ψυχή του ανθρώπου.

Τα κείμενα που δημοσιεύει ανήκουν σε συγγραφείς εγκρατείς της θεολογίας που γράφουν για να οικοδομήσουν ψυχές “υπέρ ων Χριστός απέθανεν”.

Δημοσιεύονται κείμενα θεολογικά, υμνολογικά, λειτουργικά, αγιολογικά, κηρύγματα πάνω σε ευαγγελικές περικοπές, κτλ.. Κάνει με άλλα λόγια ορθόδοξη κατήχηση. Ούτε προβολή του Προκαθημένου ή του Αγίου Καρπασίας γίνεται, ούτε λεύκωμα με φωτογραφίες των επιχώριων επισκόπων, ούτε δεξιώσεις και άλλες κοσμικού φρονήματος εκδηλώσεις καταγράφονται.

Ας σημειωθεί ότι, ενώ η έκδοση γίνεται από το Γραφείο Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ούτε καν αναφέρεται το όνομα του Θεοφιλέστατου Καρπασίας ως του υπεύθυνου εκδότη. Μιλάμε δηλαδή για μια σεμνή προσπάθεια που αξίζει τον κατά Θεόν έπαινό μας.

Στο παρόν τεύχος υπάρχει μια πολύ θεολογική ανάλυση της Μεταμορφώσεως του Κυρίου βασισμένη στη Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, από το Μακαριότατο, το Β΄ μέρος της εξαιρετικής εργασίας του Θεοφιλέστατου Καρπασίας για τη Νεοβαρλααμική προσπάθεια μεταγλώττισης της Θείας Λειτουργίας, άρθρα των π. Μιχαήλ Βοσκού, π. Γεώργιου Αντωνίου, Φαίδωνα Παπαδόπουλου, Γεώργιου Γεωργιάδη και πολλών άλλων καλών αρθρογράφων.


Διάβασα με ιδιαίτερη συγκίνηση το κείμενο της Αναστασίας Οπλου για τον Αγιο Γεώργιο Καρσλίδη. Συγκλονιστικός ο βίος του. Εμπνέει η μορφή του. Κατανύσσει η σεμνότητα και το γλαφυρό ήθος της διήγησης.


Να καταθέσω τη χαρά μου για την αρθρογραφία του Αγίου Καρπασίας στο περιοδικό - καθώς και την αντίστοιχη του Μητροπολίτη Μόρφου που είδα δημοσιευμένη στον “Ορθόδοξο Τύπο” - αναφορικά με το Νεοβαρλααμισμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή οι Ιεράρχες της Κύπρου μηδενός εξαιρουμένου δεν επιζητούν “λειτουργικές αναγεννήσεις” (γράφε Νεοβαρλααμικά μορφώματα) που υποσκάπτουν τον μυσταγωγικό χαρακτήρα της Ορθοδοξου λατρείας.


Συγχαίρουμε θερμά όλους όσους συντελούν στην ψυχωφελή και καλαίσθητη έκδοση και ευχόμαστε καλή συνέχεια.


No comments:

Post a Comment