Wednesday, May 3, 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ



Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Δήμου Κατερίνης "Εκάβη" το απόγευμα της Κυριακής 30 Μαΐου με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης με τίτλο "Ο χαρισματούχος Άγιος Πορφύριος".

Το θέμα ανέπτυξε με μεστό και παραστατικό λόγο ο Αιδεσιμολογιότατος πρωτοπρ. π. Λάμπρος Φωτόπουλος Θεολόγος, Δρ. Νομικής και συγγραφέας, Ιερέας της Ι. Μ. Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου, ο οποίος είχε στενή πνευματική σχέση με τον Άγιο ενόσω ζούσε.

Ο ομιλητής αρχικά παρουσίασε ποικίλα παραδείγματα εκδήλωσης του χαρίσματος του Αγίου Πορφυρίου τονίζοντας πάντοτε ότι σε κάθε περίπτωση ο Άγιος Γέροντας τα παρουσίαζε ως ενέργειες Θεού χωρίς ποτέ να προβάλει τον εαυτό του, χαρακτηριστικό κάθε Αγίου.”

Πολύ ωφέλιμη η ομιλία του ενάρετου και θεολογικά συγκροτημένου κληρικού π. Λάμπρου Φωτόπουλου για ένα σύγχρονο Άγιο που εμπνέει τους πιστούς με το βίο και τη διδασκαλία του.

Απορία: Ο π. Λάμπρος, ισχυρίζεται, ότι τα χαρίσματα που ο Θεός έδωσε στον Άγιο Πορφύριο “τα παρουσίαζε ως ενέργειες Θεού χωρίς ποτέ να προβάλει τον εαυτό του, χαρακτηριστικό κάθε Αγίου.”

Δηλαδή όταν έκανε αγρυπνίες ο Άγιος Πορφύριος δεν προσκαλούσε τα εκκλησιαστικά πρακτορεία για να βγάλουν καμιά εκατοστή φωτογραφίες για διαφήμιση;

Δεν υποδεχόταν κάθε τρεις και δύο αρχιερείς στις πανηγύρεις του για να τους φορτώσει με γλοιώδεις επαίνους και κολακείες και πανάκριβα δώρα;

Ούτε κατέστησε τα ασκητήριά του στα Καλίσια και στο Μήλεσι κέντρο δημοσίων σχέσεων;

Ούτε έλεγε στους εφοπλιστές και στους πολιτικούς ότι έχει διορατικό και προορατικό χάρισμα για να τους εντυπωσιάσει για να τον θεωρήσουν ως Άγιο;

Όταν προσευχόταν δεν κουνιούνταν τα καντήλια;

Ούτε έκανε κόμμα -την "Πνοή λαού" λχ.- που χρηματοδοτεί από τα παρασκήνια;

Δεν φώναζε τους δημοσιογράφους για να δουν τις εικόνες των ασκητηρίων του που δάκρυζαν;

Μήπως ενόσω ζούσε τα πνευματικά του παιδιά έβγαιναν στην τηλεόραση για να αποκαλύψουν ότι έβλεπε το άκτιστο φως;

Μήπως είχε κανένα παππού που χαμογελά φουσκωμένος από την αιωνιότητα;

Το κυριώτερο! Μήπως είχε πρόχειρο βιβλίο επιταγών για να χρηματίζει (συγγνώμη για να δίνει πλούσιες ευλογίες εννοώ) Μητροπολίτες, ηγουμένους μονών εντός και εκτός του Αγίου Όρους στην Ελλάδα και στη Διασπορά, πολιτικούς, ιδιοκτήτες εκκλησιαστικών πρακτορείων ιστολόγους, σωματεία, δημοσιογράφους κτλ.;

Πληροφορούμαι εγκύρως ότι ο π. Εφραίμ ετοιμάζει ταξίδι στην Κύπρο με πολυμελή ακολουθία. Ο Θεός να φυλάει από την έκταση της εξαγοράς συνειδήσεων με πλουσιοπάροχα δώρα που θα σημειωθεί.

Τώρα που τέλειωσε η δικαστική του περιπέτεια και δεν έχει πια περιορισμούς στη μετακίνησή του εκτός Ελλάδας θα επιδοθεί σε υπερπόντιες περιοδείες ανά την υφήλιο για να εκδηλώσει την απολύτως ανιδιοτελή και γαλαντόμο του φιλανθρωπία προς κάθε κατεύθυνση.

Για να δούμε αν τελικά θα κατορθώσει να αγιοκατατάξει κάποιο δικό του για να πάρει σειρά ο ίδιος και ο Πανιερώτατος Λεμεσού.

No comments:

Post a Comment