Thursday, April 9, 2015

ΤΟ ΑΓΙΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΤΟ ΑΓΙΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Χθες Τετάρτη ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν τέλεσε δύο φορές το μυστήριο του αγίου ευχελαίου.

Το απόγευμα από τις 3-5 και το βράδυ από τις 7-9. 

Συμμετείχα στο δεύτερο ευχέλαιο.

Πυκνότατο εκκλησίασμα. Περισσότερο ακόμη και από τις συνήθεις Κυριακές! Και το πιο εντυπωσιακό! Οι τέσσερις στους πέντε πιστοί που έλαβαν μέρος στο μυστήριο ήταν νέοι και νέες κάτω των 30-35.

Το δεύτερο ευχέλαιο τελείται για όσους εργάζονται και δεν μπορούν να παρεβρεθούν στο μυστήριο που τελείται νωρίτερα.

Γεμάτη κυριολεκτικά η εκκλησία από νέους και νέες επαγγελματίες που έρχονταν από τη δουλειά τους κατευθείαν στην εκκλησία.

Ας το ξανασκεφτούν ξανά όσοι πιστεύουν ότι η Εκκλησία της Αμερικής δεν πηγαίνει καλά απλά και μόνον επειδή κάποια ημερήσια σχολεία έκλεισαν λόγω της ραγδαίας δημογραφικής αλλοίωσης της περιοχής που είναι κτισμένες ορισμένες εκκλησίες.

Ας αναρωτηθούν: Πόσες ενορίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο τελούν το μυστήριο του ευχελαίου και είναι γεμάτες με τόσους πολλούς νέους και τόσο πολλές νέες όπως συνέβηκε ψες βράδυ στον καθεδρικό ναό;

Ένα άλλο θετικό στοιχείο που παρατήρησα κατά την τέλεση του μυστηρίου -πέραν το ότι όσοι διακονούσαν στο Ιερό Βήμα ήταν με τα ράσα τους- ήταν το ότι ο π. Ιωάννης Βλάχος -ο εφημέριος του ναού- εξήγησε στο εκκλησίασμα ότι το άγιο ευχέλαιο είναι μυστήριο και ως μυστήριο δεν μπορεί να δοθεί σε μη ορθόδοξους που τυχόν παρίσταντο στο ναό.

Πολύ ορθή θέση που εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας. 

Χρειάζεται να σχολιάσουμε και κάποιες άλλες πτυχές της τέλεσης του αγίου ευχελαίου στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν γι’ αυτό και θα επανέλθουμε -συν Θεώ- σύντομα.

No comments:

Post a Comment