Wednesday, April 15, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΚΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΚΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μαθαίνουμε για την Ισλαμοφασιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ ότι έχει:

“απαγάγει τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, την ημέρα της επετείου της απαγωγής 276 μαθητριών από το Τσίμποκ.

Η απαγωγή, την 14η Απριλίου 2014, 276 μαθητριών από ένα σχολείο στη μικρή αυτή πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας-εκ των οποίων οι 219 εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αγνοούνται-συγκλόνισε όλο τον κόσμο.


Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 38 ομαδικές απαγωγές που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, με βάση όσα είπαν σε μέλη της αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια που κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως γνωρίζει πού βρίσκονται οι μαθήτριες, αλλά πρόσθεσε πως μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, είχε δηλώσει ότι προσηλύτισε όσες έφηβες δεν ήταν μουσουλμάνες και ότι όλες τους "παντρεύτηκαν" μαχητές της οργάνωσης, παρά τη θέλησή τους.

Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν σε παρόμοιες ενέργειες της Μπόκο Χαράμ είπαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, σε φυλακές με μεγάλο υπερπληθυσμό. Είπαν ότι τις πάντρεψαν δια της βίας. Πολλές αποκάλυψαν ότι βιάστηκαν.

Η Αίσα, 19 ετών, εξήγησε πως απήχθη κατά τη διάρκεια της γαμήλιας γιορτής μιας φίλης της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μαζί με την αδελφή της, τη νύφη και την αδελφή της νύφης. Βιάστηκε ομαδικά επανειλημμένα, εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και εξαναγκάστηκε να πάρει μέρος σε μια επίθεση εναντίον του χωριού, όπου γεννήθηκε. Είδε τα μέλη της Μπόκο Χαράμ να δολοφονούν την αδελφή της και άλλους 50 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία-κατά την οποία η Μπόκο Χαράμ πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας-πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης από την περασμένη χρονιά, ενώ τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, εκτίμησε ότι "οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες" των δυνάμεων χωρών της περιοχής που πολεμούν εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης "ενδέχεται να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους για την Μπόκο Χαράμ, αλλά χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη για να προστατευθούν οι άμαχοι, να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση και να αρχίσει η διαδικασία επούλωσης των πληγών" που έχει προκαλέσει η δράση της οργάνωσης.”

Το ρεπορτάζ μας κοινοποιεί αφενός μεν το μέγεθος της γενοκτονίας και των βαρβαροτήτων που διαπράττει η Ισλαμοφασιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ.

Αφετέρου ότι επιτέλους αρχίζει να αχνοφέγγει ελπίδα ότι η πολύπαθη περιοχή μπορεί να δει καλύτερες μέρες. Όχι βέβαια επειδή άλλαξαν νοοτροπία οι Ισλαμοφασίστες που καίνε ζωντανά παιδιά, αλλά επειδή οι τρεις χώρες της Αφρικής που υποφέρουν από τις βαρβαρότητες της Μπόκο Χάραμ κάνουν συνδυασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμοφασιστών και κατήγαγαν ήδη αποφασιστικές νίκες σε βάρος τους. Κάθε άλλο παρά εξοντώθηκε ολοσχερώς η τρομοκρατική αυτή οργάνωση. Η πολύπαθη όμως αυτή περιοχή της Αφρικής έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα γλυτώσει αν συνεχιστούν οι νικηφόρες επιχειρήσεις σε βάρος της Μπόκο Χάραμ.

Αυτό, όπως γράψαμε πολλές φορές, μπορεί να επιτευχθεί μόνον με στρατιωτικά μέσα. Όχι με τις φαιδρότητες των Διαθρησκειακών διαλόγων όπως διακηρύσσουν οι Οικουμενιστές και εισπράττουν τη θυμηδία των θυμάτων Ισλαμοφασιστών και τα ειρωνικά μειδιάματα κάθε εχέφρονος ανθρώπου.

No comments:

Post a Comment