Tuesday, April 14, 2015

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΦΡΙΞΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΦΡΙΞΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Άλλο να ακούει και άλλο να βλέπει κανείς το νεωτεριστικό φρόνημα της Εκκλησίας της Αμερικής.

Τελευταία κληρικός από την Ελλάδα, που διακρίνεται για το οικουμενιστικό του φρόνημα, το φιλελεύθερο του πνεύμα, την αντιπαραδοσιακή του εμφάνιση και το εκκοσμικευμένο του ήθος, πέρασε από την Εκκλησία της Αμερικής.

Θα ανέμενε κάποιος να ενθουσιαστεί με το κλίμα που επικρατεί εδώ επειδή βρέθηκε σε κλίμα που τον εκφράζει.

Και όμως! Δεν κρύβει -όπου σταθεί και όπου βρεθεί-, την πλήρη απαρέσκειά του για το κοσμικό φρόνημα των πλείστων ιερέων της Εκκλησίας μας ούτε και τη χειρίστη εντύπωση που του προξένησαν οι Δυτικές επιδράσεις -ιδιαίτερα οι φρικτές φραγκοχορωδίες- στη λατρεία και στην οργάνωση της ζωής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Εξ ου και πολλοί κληρικοί της Εκκλησίας της Αμερικής τον θεωρούν παρωχημένων εποχών οπισθοδρομικό κληρικό, ενώ -όπως ανέφερα- πρόκειται για πολύ φιλελεύθερο, νεωτεριστή και οικουμενιστή ιερωμένο.

Αυτές οι διαπιστώσεις δεν πρέπει να μας οδηγούν σε απελπισία.

Μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε πόσος αγώνας χρειάζεται για να λειτουργούν τα πράγματα ορθόδοξα.

Μας βοηθά επίσης να αντιληφθούμε πόσο σπουδαίο έργο επιτέλεσε ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας που κατόρθωσε να ιδρύσει και να επανδρώσει 17 γυναικεία και ανδρώα μοναστήρια, ενώ τις πλείστες φορές συνάντησε λυσσαλέα αντίδραση στο έργο του.

Έστω και αν δεν κατονομάζω τον συγκεκριμένο κληρικό -for obvious reasons- επαναλαμβάνω ότι στην Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικά φιλελεύθερος και εκκοσμικευμένος κληρικός. Και όμως! Ακόμη και αυτός αγανάκτησε πραγματικά με όσα διαπίστωσε ότι συμβαίνουν στην Εκκλησία μας.

Ορθοί, επομένως, είναι οι αγώνες μας έστω και αν είναι αναποτελεσματικοί. 

Ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχαμε ψευδαισθήσεις ότι επειδή γράφουμε κάποια πράγματα στο ιστολόγιο ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόθυμοι αποδέκτες των μηνυμάτων που εκπέμπουμε μεταξύ των decision-makers.

Δυστυχώς η Εκκλησία της Αμερικής είναι μέχρι μυελού οστέων εκπροτεσταντισμένη και η πορεία αναστροφής του κλίματος που επικρατεί σε κάθε έκφανση της ζωής της θα είναι ιδιαίτερα επίπονη και μακρόχρονη. 

Ένα μεγάλο θετικό βήμα έγινε με τα μοναστήρια που ίδρυσε ο Γέροντας Εφραίμ που ασκούν τεράστια σε έκταση και σε βάθος ευεργετική επίδραση στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ελπιδοφόρα στοιχεία που προμηνύουν την ορθόδοξη Άνοιξη(Βυζαντινή χορωδία, Σχολές Βυζαντινής μουσικής κτλ.), αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος.

Ο κορυφαίος λυρικός ποιητής Percy Bysshe Shelley στον τελευταίο στίχο του αριστουργήματός του “Ode to the west wind” ρωτά: “If Winter comes, can Spring be far behind?” Η απάντηση στο ερώτημα του κορυφαίου Άγγλου ποιητή, όσον αφορά την Εκκλησία της Αμερικής, είναι ότι η Άνοιξη θα έρθει οπωσδήποτε επειδή η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και ο Κύριος δεν θα την εγκαταλείψει, αλλά για την ώρα είναι "far behind" και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι η κατάσταση. Γι’ αυτό χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή, επιμονή και ελπίδα.

1 comment:

  1. ΜΑΚΑΡΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΓΛΑΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ,ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟ.

    ReplyDelete