Wednesday, April 29, 2015

ΜΕΤΡΑ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΖΑΜΙΑ ΚΙ ΕΒΚΑΦ



ΜΕΤΡΑ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ 
ΤΖΑΜΙΑ ΚΙ ΕΒΚΑΦ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Δεν έχουν κοπάσει οι παγηγυρισμοί για την επιλογή του Μουστάφα Ακκιντζί, από τις δύο κοινότητες που κυριαρχούν, υπό την προστασία του τουρκικού στρατού κατοχής, στο κατεχόμενο μέρος της Νήσου. Δηλαδή των Τουρκοκυπρίων και των κουβαλητών από την Τουρκια. Περισσότερο όμως μειδιούν οι ημέτεροι για την επιτυχία του Ακκιντζί στις παράνομες εκλογές του μορφώματος της κατοχής.

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης έσπευσε να χαιρετήσει το αποτέλεσμα. Δεν νομίζετε ότι πολύ βιάστηκε; Δεν είναι φανερό ότι έσπευσε να βάλει μπροστά το αμάξι και από πίσω τα άλογα;

Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, άρχισε να μοιράζει «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι δίνει χωρίς να παίρνει απολύτως τίποτε! Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι πάει να πει τουρκική πολιτική αναφέρω απλώς τη ρήση του Καραγκιόζη: “Να κάνουμε μια συμφωνία επί ίσοις όροις. Kazan-kazan δηλαδή win-win (το τελευταίο το καταλάβατε). Βάζω τη σούβλα, βάζεις τ’ αρνί;” 

Θα σταθώ μόνο σ’ ένα από τα «μέτρα» του Προέδρου. Αυτό που παραχωρεί τα τζαμιά που βρίσκονται στα εδάφη που ελέγχει το νόμιμο κράτος, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, στο ΕΒΚΑΦ. (ΕΒΚΑΦ είναι αραβική λέξη που σημαίνει όλα τα ευαγή ιδρύματα, βακούφια, των μωαμεθανών). Όταν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό για τη λύση του χρονίζοντος εθνικού μας προβλήματος, σημαίνει ότι όλα τα τζαμιά που δεν ελέγχουν οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή, μπαίνουν αυτομάτως υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Κάτι που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι όταν οι Άγγλοι έδωσαν το δικαίωμα να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας οι εκκλησίες και τα τζαμιά, οι Τούρκοι έσπευσαν και τιτλοποίησαν όλα τα τζαμιά της Κύπρου επ’ ονόματι του ΕΒΚΑΦ, ενώ οι Έλληνες δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία, με αποτέλεσμα πολλές εκκλησίες, ανά την Κύπρο, να μην έχουν τίτλο ιδιοκτησίας ακόμη και σήμερα. Τι γίνεται με τις εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη μας; Από σύνολο άνω των 700 εκκλησιών (κι όχι 500 όπως διατείνονται ορισμένοι), πόσες έχουν επιδιορθωθεί; Μετρούνται στα δάκτυλα. Πόσες έχουν καταρρεύσει αφού αφέθηκαν σκοπίμως στα ανελέητα κτυπήματα του χρόνου; Πόσες μετατράπηκαν σε τζαμιά; Πόσες έχουν βεβηλωθεί, αφού χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες, μάντρες, στρατόπεδα, «πολιτιστικά» κέντρα; Μέχρι και νεκροτομείο εγκατάστησαν οι Τούρκοι σε εκκλησία της περιοχής Μόρφου. Κι εμείς ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε! 

Για πόσο ακόμη,θα ζούμε με ψέμματα; Και καλός να είναι ο Ακκιντζί δεν βλέπετε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Κατοχικός στρατός 40 χιλιάδων πάνοπλων στρατιωτών, άνω του μισού πληθυσμού των κατεχομένων κουβαλητοί από την Τουρκία, άμεση οικονομική εξάρτηση από την Άγκυρα κ.ο.κ και διαλαλείτε ότι αλλάξαν οι καιροί;

No comments:

Post a Comment