Tuesday, April 28, 2015

ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΑΖΥΜΙΤΕΣ



ΟΙ ΠΑΠΙΚΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΑΖΥΜΙΤΕΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο παπικός «αρχιεπίσκοπος» Αθηνών εκλαμπρότατος κ. Σεβαστιανός έσπευσε στην πασχαλινή εγκύκλιό του να τονίσει  καθηκόντως ότι άζυμα χρησιμοποίησε ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο. Έλα όμως που δεν είναι έτσι! Η ιστορία δεν ευνοεί τους αιρετικούς. Τα άζυμα δεν είναι τίποτε άλλο, πάρα άλλη μια καινοτομία (ή κενοτομία) των Φράγκων, που, μιμούμενοι αρχαίους αιρετικούς,
δηλαδή τους Εβιωνίτες, τους Απολλιναριστές αλλά και τους Αρμένιους Μονοφυσίτες έσπευσαν να τα υιοθετήσουν. Το Ευαγγέλιο,όμως, δεν τους βοηθά καθόλου. Όλοι οι ευαγγελιστές, αλλά κι ο Απ. Παύλος στην Α΄Κορ. (ια΄23) μιλάνε ευκρινώς και σαφώς για άρτον κι όχι άζυμα. 

Και στα ελληνικά η λέξη αυτή παράγεται από το ρήμα αίρω (σηκώνω) διότι το αλεύρι που υπέστη ζύμωση φουσκώνει. Επίσης όποιος καταλαβαίνει ελληνικά γνωρίζει ότι η λέξη παράγεται κι από το άρτιος-πλήρης, δηλαδή ψωμί που υπέστη ζύμωση. 

Αν δε θελήσουμε να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα των Παθών του Χριστού θα δούμε ότι ο Μυστικός Δείπνος τελέστηκε τη Μ. Πέμπτη το βράδυ «εν ή έδει θύεσθαι το  πάσχα». Δηλαδή τότε έσφαζαν τ’ αρνί που θα έτρωγαν στο πασχαλινό τραπέζι των Εβραίων. Το πασχαλινό τραπέζι των Εβραίων θα γινόταν το βράδυ της Μ. Παρασκευής. «Αυτοί δε ουκ εισήλθον εις το πραιτώριον ίνα μη μιανθώσιν, αλλ’ ίνα φάγωσι το πάσχα». Αυτό συνέβη κατά τη δίκη του Χριστού ενώπιον του Πιλάτου τη Μ. Παρασκευή το πρωί. Άρα ΔΕΝ είχαν καθίσει ακόμη στο πασχαλινό τραπέζι. Το πασχαλινό δείπνο με τα άζυμα, τα πικρά χόρτα και το ψημένο άρνι το τρώγανε οι Εβραίοι το βράδυ της Μ. Παρασκευής του χρόνου εκείνου. 

Ο εν Αγίοις Μέγας Φώτιος, δεινός πολέμιος του Παπισμού, ενώ στηλιτεύει (και καλά κάνει) όλες τις παπικές καινοτομίες (αιρέσεις) δεν μιλά για τα άζυμα. Άρα στην εποχή, λίγο μετά τα μέσα του 9ου αιώνος, του δεν υφίστατο τέτοιο θέμα. Κατά τις πηγές ο πρώτος που στηλιτεύει την κακοδιδασκαλία αυτή είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μιχαήλ  Κηρουλάριος, τα μέσα του 11ου αιώνος, στην Α΄ Επιστολή του στον Πατριάρχη Αντιοχείας Πέτρο. 

Εδώ πρέπει να θυμηθούμε τους Δεκατρείς Αγίους οσιομάρτυρες της Μονής Καντάρας της Κύπρου, οι οποίοι στηλίτευσαν τη λατινική αυτή πλάνη και πέθαναν μαρτυρικά στα χέρια των Λατίνων, με  απόφαση  του πάπα Λέοντος Θ΄, στα 1231 στη Λευκωσία, μετά από φοβερα βασανιστήρια. 

Η ιστορία μας πληροφορεί ότι τα άζυμα εμφανίστηκαν στην κακόδοξη Δύση αρχικά στα τέλη του 9ου αιώνος. Τα άζυμα τα διατηρούν κι αποσχιθέντες από τον Παπισμό Προτεστάντες, οι όποιοι και στον εορτασμό του Πάσχα ακολουθούν τον εκπεσόντα Παπισμό κι όχι την Α΄Οικουμενική Σύνοδο. 

Πότε θα συζητηθεί το θέμα αυτό στο θεολογικό διάλογο και ποια προοπτική υπάρχει να καταλήξουμε σε συμφωνία επί αυτού; 

No comments:

Post a Comment