Tuesday, April 14, 2015

ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ;



ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γνωστός Γέροντας είπε σε κληρικό που τον έλεγξε για τη σιωπή του για τον Οικουμενισμό: "Για ποιο λόγο κάνετε τόσο πόλεμο εναντίον του Οικουμενισμού αφού όταν κοιμηθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οικουμενισμός θα σβήσει;”

Προτού σχολιάσω τη ρήση του διευκρινίζω ότι πρόκειται για αντιοικουμενιστή Γέροντα, ο οποίος ούτε σε επίπεδο ψιλού λογισμού δεν έχει οικουμενιστικές αντιλήψεις. Απλά νομίζει - προφανώς εσφαλμένα- ότι ο Οικουμενισμός είναι καρπός της προσωπικότητας του Παναγιότατου και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στη μετα-Βαρθολομαίο εποχή δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον Οικουμενισμό.

Ο Γέροντας αυτός κάνει τα ακόλουθα πέντε λάθη:

1.) ΑΔΗΛΗ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ
_________

Καταρχήν δεν ξέρουμε την ημέρα και την ώρα της κοίμησης του Παναγιότατου. Μπορεί κάλλιστα να ζήσει ακόμη 20-30 χρόνια με ακμαίες τις πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις -κάτι που ολοθύμως του ευχόμαστε, όπως προσευχόμαστε να τον φωτίσει ο Θεός να αλλάξει την οικουμενιστική πορεία που ακολουθεί- οπότε κανείς δεν είναι φρόνιμο να δέσει τα χέρια και να μην ελέγχει τον οικουμενισμό επειδή σε τριάντα χρόνια θα υπάρχει άλλος Πατριάρχης. 

2.) ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ
________

Ο Παναγιότατος ενορχηστώνει μεν την οικουμενιστική φρενίτιδα των ημερών μας λόγω προσωπικών πεποιθήσεων, λόγω προσωπικότητας και λόγω του αξιώματος που κατέχει, αλλά όλα τα όργανα του Οικουμενισμού λειτουργούν -εν πολλοίς και σε ορισμένες περιπτώσεις καθ' ολοκληρίαν- ανεξάρτητα από τον ίδιο και παίζουν από μόνα τους τον οικουμενιστικό τους σκοπό, ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

3.) Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ
_________

Αν και βαμμένος οικουμενιστής ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι καν ο πιο προχωρημένος οικουμενιστής και η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι η πιο οικουμενιστική Εκκλησία των ημερών μας.

Τα οικουμενιστικά αίσχη λ.χ. του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι πολύ πιο προχωρημένες οικουμενιστικές θέσεις από αυτές που προωθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Υπενθυμίζω ότι στο Πατριαρχείο Αντιοχείας υπάρχει "διακοινωνία" με τους μονοφυσίτες και ότι κάνουν εγκαίνια ναών με τους ουνίτες!!!

Υπενθυμίζω ακόμη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έδινε για πέντε χρόνια τη Θεία Κοινωνία στους Παπικούς γεγονός που οδήγησε τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς να χαρακτηρίσει την ενέργειά της “προδοσία του Ιούδα”, ενώ το χειρότερο οικουμενιστικό κείμενο που υπέγραψαν ορθόδοξοι αντιπρόσωποι -τουτέστιν το κείμενο του ΠΣΕ στο Πόρτο Αλέγκρε- το υπέγραψαν και ο Μακαριότατος Μόσχας Κύριλλος και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας χωρίς να ανακαλέσουν ποτέ την υπογραφή τους, όπως άλλωστε ουδείς την ανεκάλεσε από όσους την υπέγραψαν.

4.) ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ
______

Το τέταρτο λάθος που κάνει ο Γέροντας που νομίζει ότι μετά την κοίμηση του Παναγιότατου θα σβήσει ο Οικουμενισμός είναι ότι υποτιμά το βαθμό που είναι οικουμενιστές οι ιεράρχες του Φαναρίου και σε μεγάλο βαθμό της Διασποράς.

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ανέλαβε το 1948. Λέτε να μη φρόντισε να χειροτονήσει ιεράρχες οικουμενιστές; Τον Πατριάρχη Αθηναγόρα διαδέχθηκε ο Πατριάρχης Δημήτριος, πρότυπο σεμνότητος και καλωσύνης, πλην όμως βαμμένος οικουμενιστής. Υπενθυμίζω σε όλους ότι ανήκε στο κλίμα του Χαλκηδόνος Μελίτωνα (Χατζή), ο οποίος δικαιούται επαξίως τον τίτλο του μεγαλύτερου οικουμενιστή μετά τον Μελέτιο Μεταξάκη, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο (Κουκούζη). 

Αλλά και οι υπόλοιποι ιεράρχες του Θρόνου είναι οικουμενιστές. Μπορεί να ποικίλλει ο βαθμός αλλοτρίωσης του φρονήματός τους αλλά πάντως είναι οικουμενιστές. Αν τυχόν μεταξύ τους υπάρχει κάποιος που σκέφτεται διαφορετικά είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να κρατά για τον εαυτό του τις πεποιθήσεις του.

5.) Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ-ΤΟΥ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ
_______

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο είναι λανθασμένη η εκτίμηση του Γέροντα που νομίζει ότι με την κοίμηση του Παναγιότατου ο Οικουμενισμός θα σβήσει είναι διότι δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Οικουμενισμός δεν είναι έργο των περιλάλητων “σκοτεινών δυνάμεων” αλλά του πνεύματος της εποχής που ζούμε. Η σχετικοκρατία είναι η κυρίαρχη ιδεολογία των ημερών μας. Ο έντονος συγκρητισμός που επικρατεί στις μέρες μας ευνοεί αφάνταστα τον Οικουμενισμό. Ο κόσμος έγινε κυριολεκτικά μια γειτονιά, όχι μόνον με τη μαζική μετακίνηση για λόγους εργασίας και τουρισμού εκαντοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και διότι τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας -και δη η τηλεόραση και το διαδίχτυο- φέρνουν τους ανθρώπους κάθε γωνιάς της γης μέσα στο σπίτι του καθενός. Με αυτά τα δεδομένα θα ήταν πολύ παράξενο να μην επικρατούσε ο συγκρητισμός, η σχετικοκρατία και ο μεταμοντερνισμός ως η κυρίαρχη φιλοσοφία.

Άρα η κοίμηση του Παναγιότατου κάθε άλλο παρά θα σηματοδοτήσει το θάνατο του Οικουμενισμού.

Ας μην υποτιμούμε τόσο πολύ τον Οικουμενισμό. Είναι πολύ πιο ισχυρός από ότι πολλοί αντιλαμβάνονται. Μακάρι να ήταν ο καρπός της ιδιοσυγκρασίας και των πεποιθήσεων ενός ατόμου έστω και αν αυτός είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

No comments:

Post a Comment