Wednesday, July 2, 2014

Ο ΝΕΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



Ο ΝΕΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να αναφερόμαστε τακτικά σε θέματα που σκανδαλίζουν, που προκαλούν θλίψη, που γκρεμίζουν συνειδήσεις. Θέματα που αφορούν οικουμενιστικές ασχημίες, θεομπαιξίες, αντιευαγγελικούς νεωτερισμούς και προπαντός φαινόμενα εκκοσμίκευσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε τυφλοί για όσα ωραία συμβαίνουν στη ζωή της Εκκλησίας και ότι δεν μας προξενεί ιδιαίτερη χαρά να τα  προβάλλουμε.

Στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν λ.χ. διορίστηκε πρόσφατα ένα θαυμάσιος κληρικός. 
Ο π. Ιωάννης Βλάχος.

Πρόκειται για σεμνό, ταπεινό, ευγενή, διακριτικό, ευλαβή νέο κληρικό που ενέπνευσε ήδη πολλή σεβασμό και αγάπη προς το εκκλησίασμα.

Τελεί τις Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία με πολλή ιεροπρέπεια και διακονεί με πολλή προσοχή τα ιερότατα.

Μεταξύ άλλων πρόσεξα ότι συνειδητοποιεί ότι δεν θυμιατίζει μόνον το εκκλησίασμα αλλά προνατός και τους Αγίους οι εικόνες των οποίων βρίσκονται ολόγυρα σε κάθε ναό. 

Τις εκφωνήσεις τις απαγγέλλει μυστικά όπως διαλαμβάνει η τάξη της Εκκλησίας.

Το κήρυγμά του -από ότι πρόσεξα από τις αντιδράσεις του εκκλησιάσματος- άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Δεν ξέρω αν είναι σε θέση να κηρύξει στα Ελληνικά επειδή το κήρυγμά του την περασμένη Κυριακή ήταν μόνον στα Αγγλικά. Πολλές όμως από τις εκφωνήσεις τις απαγγέλλει και στα Ελληνικά παράλληλα με τα Αγγλικά και λειτουργικά είναι άνετα δίγλωσσος.

Υπήρχε αρκετό εκκλησίασμα αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 70% ήταν νέοι και μικρά παιδιά. Πολλά παιδάκια! Χαίρεται πάντοτε η ψυχή μου όταν βλέπω πολλά παιδιά στην εκκλησία. Και ούτε με ενοχλεί ποτέ αν κάποια από αυτά είναι ζωηρά ή θορυβώδη. Χαίρομαι γιατί στο Δείπνο της Βασιλείας τα παιδιά δηλώνουν παρόν με το δικό τους τρόπο.

Είναι τόσο συγκινητικό να βλέπεις πόσοι πολλοί ομογενείς και μάλιστα νέοι άνθρωποι και παιδιά προσέρχονται την Κυριακή να κοινωνήσουν. Πολλές φορές μέχρι και το 70% του εκκλησιάσματος κοινωνεί.

Πολύ συγκινητικό επίσης ότι βλέπεις πολλούς προσήλυτους στην Ορθοδοξία.

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας και τέσσερις άλλες κοινότητες στο Μανχάταν βρίσκονται σε σταθερή πορεία ανέλιξης.

Πολλά αναμένουν τον νέο εφημέριο του καθεδρικού ναού. Να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο που επιτελείτο μέχρι τώρα. Να προσέξει τα φαινόμενα εκκοσμίκευσης που παρατηρούνται εκεί. (Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου στην εκκλησία και όχι απλά στην παρακείμενη μεγάλη αίθουσα του καθεδρικού ναού. Πιάνο μέσα στην εκκλησία. Μετατροπή του ναού σε ανθοπωλείο εξαιτίας των εκατοντάδων χριστουγεννιάτικων γλάστρων. Προπαντός η απαράδεκτη φραγκοχορωδία την ώρα μάλιστα που ο καθεδρικός ναός διαθέτει ψάλτη του επιπέδου του κ. Θανάση Μινέτου. Παρουσία γυναικών στο ψαλτήρι κοκ.).

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες να αλλάξουν όσα καθιερώθηκαν για χρόνια. Συνειδητοποιούμε το ιδιότυπο καθεστώς με το οποίο λειτουργεί ο καθεδρικός ναός. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ένας νέος κληρικός δεν μπορεί να ανατρέψει αμέσως όλες τις κακές πρακτικές. 

Αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι ο νέος εφημέριος της Αγίας Τριάδας συνειδητοποιεί την ανάγκη ο καθεδρικός ναός της Αρχιεπισκοπής να αντανακλά σε όλα το ορθόδοξο ήθος. Γι’ αυτό δεν είναι ορθό να προβάλλονται οι δυσκολίες για ανατροπή των κακώς κειμένων, από ορισμένους, χωρίς να καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Είναι ανακριβής η φήμη που διασπείρουν ορισμένοι, ότι οι επίτροποι -τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου- του ναού είναι άνθρωποι μη συνεργάσιμοι. 

Γνώρισα ήδη ορισμένους και η αντίληψή μου είναι ότι πρόκειται για πολύ καλοδιάθετους ανθρώπους.

Την περασμένη Κυριακή λ.χ. ένας από τους επιτρόπους -ο κ. Σ. Τσερπελής-, που πάει πάντοτε πολύ νωρίς στο ναό και είναι πρόθυμος να εξυπηρετεί κάθε ανάγκη, με εντυπωσίασε όταν πήγε στο ψαλτήρι για να διαβάσει τον Εξάψαλμο και μπορούσε να διαβάζει σε άπταιστα Ελληνικά και με πολύ καλή άρθρωση το κείμενο στο πρωτότυπο. Παρόλον ότι ήρθε σε παιδική ηλικία στην Αμερική έδειξε από μόνος του το ενδιαφέρον να μάθει Αρχαία Ελληνικά και έτσι είναι πολύ καλός και κατανυκτικός Αναγνώστης.

Καλωσορίζουμε με πολλή αγάπη και σεβασμό τον νέο εφημέριο του καθεδρικού ναού π. Ιωάννη Βλάχο ο οποίος άφησε πραγματικά άριστες εντυπώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν επέστρεψα στην Αστόρια μετά τον εκκλησιασμό μου στο Μανχάταν και μίλησα για τον π. Ιωάννη με ενθουσιασμό σε όσους συνάντησα, αντελήφθηκα ότι "κόμιζα γλαύκα στην Αθήνα". Η φήμη ότι ο καθεδρικός ναός απέκτησε άξιο κληρικό διέτρεξε ήδη την Αστόρια από άκρου εις άκρον.

No comments:

Post a Comment