Sunday, March 2, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Επιστολή προς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, απέστειλε ο Τοποτηρητής της Ουκρανικής Εκκλησίας Σεβ. Μητροπολίτης Τσερνόβου κ. Ονούφριος.

Ο κ. Ονούφριος στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ζητά από τον Πατριάρχη Κύριλλο να συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του εδάφους της Ουκρανίας.

"Σήμερα, η Ουκρανία βιώνει χωρίς υπερβολή την πιο δύσκολη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της, τρεις μήνες μετά την κοινωνικο-πολιτική κρίση, αλλά και τις αιματηρές συγκρούσεις στο κέντρο του Κιέβου και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Τσερνόβου.

Σε άλλο σημείο ο Τοποτηρητής της Ουκρανικής Εκκλησίας, υπογραμμίζει ότι "ουκρανοί και ρώσοι δεν πρέπει να είναι σε σύγκρουση, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας."

"Ζητώ ταπεινά να υψώσετε τη φωνή σας για την διατήρηση της ακεραιότητας του εδάφους της Ουκρανίας", τονίζει ο κ. Ονούφριος και ζητά να γίνει ότι χρειάζεται για να  αποτραπεί η αιματοχυσία.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Τερνόβου αναφέρει: "Σε αυτή την δύσκολη ώρα προσευχόμαστε με θέρμη στον Κύριο και την Υπεραγία Θεοτόκο, να αποτρέψουν την σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας."

Είναι σαφές από την επιστολή ότι ο Τοποτηρητής της Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρόλον ότι είναι φιλικότατα διακείμενος προς τη Ρωσία, θεωρεί πρωτεύον η Ρωσία να μην προχωρήσει στην με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο προσάρτηση της Κριμαίας -και ίσως και άλλων περιοχών της Ουκρανίας- και ότι καλεί τον Πατριάρχη Ρωσίας να ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση της Ρωσίας για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η στάση του Σεβ. Τοποτηρητή κ. Ονούφριου είναι αναμενόμενη για δύο λόγους. 

Καταχήν, όσον και αν είναι Ρωσόφιλος, δεν παύει να είναι Ουκρανός και ύστερα επειδή αν δείξει ολιγωρία να συμπαρασταθεί στους Ουκρανούς θα θεωρηθεί πράκτορας των Ρώσων και θα δώσει τη δυνατότητα στους σχισματικούς Ουκρανούς να πάρουν το πάνω χέρι και να καθορίσουν τις εκκλησιαστικές εξελίξεις στο τμήμα της Ουκρανίας που τελικά δεν θα βρεθεί υπό την επιρροή της Μόσχας.

No comments:

Post a Comment