Friday, February 28, 2014

SPEAK FOR YOURSELF ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΠΕΡΓΑΜΟΥ!


SPEAK FOR YOURSELF ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΠΕΡΓΑΜΟΥ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”, από το ιστολόγιο “Vatican Ιnsider”, μια προκλητικά απαράδεκτη συνέντευξη που έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας), από την οποία -για την ώρα- θα σχολιάσουμε μόνον την εξής ερώτηση που του υπεβλήθη και την απάντηση που έδωσε σ’ αυτήν και ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε σύντομα για να δούμε και άλλες αρνητικές παραμέτρους της συνέντευξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
A year on from his election, what is the prevailing impression Orthodox faithful and leaders of the Eastern Churches have of Pope Francis? 

ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ:
“Pope Francis surprised all of us in a positive way, because of his style, his temperament, his humility and also because the actions he is taking as Pope could bring the Catholic and Orthodox Churches closer together. 

The Orthodox have always essentially seen the Pope as the Bishop of Rome. 

And Pope Francis often refers to this title as the title which allows him to exercise his ministry. 

The Orthodox used to see the Pope as a figure who put himself on a pedestal and the papacy as a form of ecclesiastical imperialism. 

They thought the Pope’s intention was to subjugate them and exercise power over them. Now there are many signs which are pointing in the opposite direction. For example, the Pope has stressed on more than one occasion that the Catholic Church can learn from the Orthodox Church when it comes to synodality and the synodal nature of the Church. 

ΣΧΟΛΙΟ:
Απορώ και εξίσταμαι και τον νουν καταπλήττομαι, Σεβασμιότατε, από που αρύεσθε την εντύπωση ότι όλοι οι ορθόδοξοι πιστοί έχουμε θετική εικόνα για τον Πάπα Φραγκίσκο.

Θεατρίνο τον ανεβάζουμε και Ιησουίτη τον κατεβάζουμε. 

Τον πιο επικίνδυνο, για την Ορθοδοξία, Πάπα των τελευταίων αιώνων τον ανεβάζουμε και αδίστακτο στις μεθοδεύσεις του τον κατεβάζουμε.

Πού στην ευχή ανακαλύψατε την δήθεν θετική εντύπωση που έχουμε για τον “Αγιο Πατέρα”;

Οχι μόνον δεν συμμεριζόμαστε την άποψή σας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα φέρει την Ορθοδοξία και τον Παπισμό πιο κοντά, αλλά έχουμε κατ' επανάληψη εκφράσει την ισχυρή πεποίθηση ότι θα την απομακρύνει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Οσο για την αισιοδοξία σας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επαναφέρει το θεσμό της συνοδικότητας ασφαλώς αστειεύεστε. 

Εκτός και αν εννοείτε ότι τίποτα δεν κάνει από τη μέρα της ενθρόνισής του χωρίς να συμβουλευθεί το κονκλάβιο των επικοινωνιολόγων του.

Η χαρά σας επειδή αποκαλεί τον εαυτό του επίσκοπο της Ρώμης μας ξενίζει τουλάχιστον, επειδή ασφαλώς δεν αγνοείτε ότι ακριβώς επειδή οι Πάπες θεωρούν τον εαυτό τους επίσκοπο της Ρώμης διεκδικούν κυριαρχικό πρωτείο στην Εκκλησία ως διάδοχοι του Αποστόλου Πέτρου.

Αντίθετα οι Ορθόδοξοι πάντοτε έβλεπαν τον επίσκοπο της Ρώμης, όταν ορθοδοξούσε, ως primus inter pares.

Σεβασμιότατε! 

Για μια ακόμη φορά μας απογοητεύσατε οικτρά, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν εκφράζετε κανένα άλλο εκτός από τον εαυτό σας και μια δράκα Οικουμενιστές αποκομμένους από το φρόνημα της Εκκλησίας.

Οι δηλώσεις σας ούτε μας δεσμεύουν, ούτε μας εκφράζουν. 

Δεν αναφέρομαι μόνον στον εαυτό μου, αφού στο ιστολόγιό μου, η ετικέττα "Πάπας Φραγκίσκος" περιλαμβάνει ήδη 348 ήκιστα κολακευτικές για τον "Αγιότατο" αναρτήσεις. 

Εκατοντάδες ιστολόγια και έντυπα πανορθοδόξως συστηματικά καταγράφουν την απολύτως αρνητική εικόνα που έχουν οι Ορθόδοξοι πιστοί για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος -από την πρώτη κιόλας μέρα της ενθρόνισής του- ταπείνωσε ποικιλοτρόπως αγενέστατα τόσον τον Παναγιότατο όσον και τον Σεβ. Βολοκολάσμκ που παρέστησαν -ως μη όφειλαν- στην ενθρόνισή του.

Μας υποβάλατε σε πραγματική ψυχρολουσία Σεβασμιότατε.

Αλλά πρέπει να επανέλθουμε επειδή διατυπώσατε ακόμη πιο απαράδεκτες θέσεις σε άλλες απαντήσεις της συνέντευξής σας.

No comments:

Post a Comment