19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============
19 Φεβρουαρίου 1959.
Στο Λάνκαστερ Χάους, όπου και το Υπουργείο Εξωτερικών της κραταιάς -τουλάχιστον τότε- Μεγάλης Βρετανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας (προσέξετε Κοινότητας) και ο δόκτωρ Φαντζίλ Κουτσιούκ εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας υπογράφουν τις καθοριστικές για τις μετέπειτα εξελίξεις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου ως συνιδρυτές (προσέξετε συνιδρυτές) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1963 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος βλέποντας τα αδιέξοδα της Συμφωνίας της Ζυρίχης υποβάλλει τα 13 σημεία αναθεώρησης του Κυπριακού Συντάγματος -η πρώτη και στην πραγματικότητα η μόνη φορά που οι Ελληνες της Κύπρου έκαναν προτάσεις ανατροπής της φιλοσοφίας του Συντάγματος της Κύπρου που προνοούσε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.
19 Φεβρουαρίου 2014.


Το κείμενο που υπογράφτηκε ως κοινή συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου μοιάζει το λεγόμενο εκείνο μνήμα. Χωρεί τα πάντα και τους πάντας. Η μια παράγραφος θέτει, χορεύουμε και αγαλλώμεθα εμείς, κι ακολουθεί η παρακάτω που αναιρεί την προηγούμενη, πανηγυρίζουν οι Τούρκοι, ο Έρογλου διζωνεί και μόνο. Ιστορικά λάθη τα οποία θα πληρώνουμε αιωνίως; Η Δημοκρατία και πάλιν ασφυκτιά. Κανείς δε μας ρώτησε. Χωρίς συνομιλίες το κυπριακό δεν λύεται. Προβληματικό, γιατί από συνομιλίες σε συνομιλίες στο γκρεμό τσακιζόμαστε. Υπάρχει άλλος δρόμος; Οι ειδήμονες τι εισηγούνται; Πώς μια μειονότητα, κοινότητα, κατόρθωσε να συμπεριφέρεται ως λαός και να λαμβάνεται υπόψη ως λαός και να αρπάζει δικαιώματα λαού; Πώς μια εισβολή απαιτεί δικαιώματα και τα κερδίζει; Νιώθουμε στραγγαλισμένοι. Οι λοιποί συμπεριφέρονται ως εάν.
Οι Αμερικανοί καλά τα κατάφεραν: τι επιθυμούν οι ελληνοκύπριοι, το καταγράφουμε, τι θέλουν οι τουρκοκύπριοι ή η Τουρκία, το καταγράφουμε. Τα περιλαμβάνουμε όλα στο κοινό ανακοινωθέν και όλοι ευχαριστημένοι. Το διαβάζουν όπως επιθυμούν. Εναρκτήριο λάκτισμα είναι, δεν είναι το τέλος του αγώνα, κατά το λεχθέν, αλλά από το εναρκτήριο κάποτε εξαρτώνται πολλά, αφού είναι το ήμισυ του παντός. Κι αν θα χαθεί κάτι από λανθασμένους χειρισμούς δεν είναι το ήμισυ που θα χαθεί αλλά το παν.

Οι κίνδυνοι συνεχείς, επαναλαμβανόμενοι, αλλά για μας σπουδαιότερο είναι το εύδαιμον το ελεύθερον. Είμαστε δεσμευμένοι με την Ιστορία του τόπου και τις μέλλουσες γενιές του ελληνισμού να αποκαταστήσουμε και διατηρήσουμε την ελευθερία μας. Για ποιο λόγο αλλιώς να ζούμε σ’ αυτό τον τόπο; Προς το παρόν, αυτό που απομένει είναι να δεσμεύουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απαιτούμε να πραγματοποιηθούν όσα υποσχέθηκε με την ερμηνεία που έδωσε. Μπορούν να επιτευχθούν ή θα’ ναι μια από τις δεσμεύσεις του κι αυτά; Εμείς πάντως έχουμε τις δικές μας δεσμεύσεις και ο Θεός βοηθός.”
Ο γράφων προφανώς δεν μένει ικανοποιημένος από τις επισημάνσεις του κ. Παπαντωνίου. Είναι ίσως προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά ούτε η παραμονή ή η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση με απασχολεί ως κάτι το ουσιαστικό, ούτε αν ο κ. Αναστασιάδης θα μείνει συνεπής στην ερμηνεία της Δήλωσης που υπέγραψε.

No comments:
Post a Comment