Thursday, February 20, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΔΡ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Δρ. Χριστόδουλου Βασιλειάδη, «Εκ δεξιών και εξ αριστερών - το πιάνο», Εκδόσεις “Αγία Ταισία”, Λευκωσία 2013, σσ. 60.

Του κ. Νικόλαου Βασιλειάδη
===========

Το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα από τις εκδόσεις "Αγία Ταϊσία" στην Κύπρο. Πραγματεύεται βασικά κεφάλαια της διδασκαλίας του πιάνου, όπως η μελέτη, ο χρόνος, ο ρυθμός, οι δακτυλισμοί, η τεχνική, οι χρωματισμοί, οι τεχνικές ασκήσεις, το πεντάλ, η απομνημόνευση, η εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (το γνωστό ως prima vista), οι ακουστικές ασκήσεις (aural tests), οι αυτοσχεδιασμοί (improvisations), η σύνθεση, η ερμηνεία, η διδασκαλία και άλλα. Το τεύχος αυτό έχει κυκλοφορήσει τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Όπως το λέγει και ο τίτλος του, «Εκ δεξιών και εξ αριστερών», γίνεται μια προσπάθεια να αποφύγουμε τις ακραίες καταστάσεις, είτε από τη μια μεριά είτε από την άλλη και να ακολουθήσουμε τη μέση και βασιλική οδό. Σκοπός του τεύχους αυτού είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις των καθηγητών ή των προχωρημένων μαθητών με τις απόψεις διακεκριμένων καθηγητών του πιάνου. Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές του πιάνου ούτε σε ανθρώπους, που δεν έχουν αρκετή γνώση πάνω στα μουσικά πράγματα. Από την μελέτη αυτού του βιβλίου μπορούν να ωφεληθούν και μουσικοί, οι οποίοι έχουν σαν κύριο τους όργανο άλλο, εκτός του πιάνου.

Το τεύχος αυτό είναι προϊόν μακροχρόνιας μελέτης και σπουδής του Χριστόδουλου Βασιλειάδη κοντά σε διακεκριμένους καθηγητές του πιάνου.

No comments:

Post a Comment