Thursday, February 27, 2014

ΤΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ



ΤΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο Πρακτορείο Amen.gr από το ιστολόγιο Real.gr:

“Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και ο Πάπας Φραγκίσκος έκαναν την Τετάρτη έκκληση για τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Παράλληλα προέτρεψαν τους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προκειμένου να καταλαγιάσουν οι χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Φοιτητές και άλλοι αντίπαλοι του προέδρου Νικολά Μαδούρο, απαιτούν την παραίτησή του διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό, τα συγκλονιστικά επίπεδα των βίαιων εγκλημάτων και τις ελλείψεις στα τρόφιμα.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις 10 μήνες, αν και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς δεν υπάρχει κανένα σημάδι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί από την κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν εκκλήσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Βενεζουέλα ήταν και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είπε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τα πρόσφατα γεγονότα. 

«Ελπίζω ειλικρινά ότι η βία και οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό και ότι οι άνθρωποι της Βενεζουέλας, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, θα ενεργήσουν για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, μέσω της αμοιβαίας συγχώρεσης και του ειλικρινή διαλόγου», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε έκκληση για «συγκεκριμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές για μείωση της πόλωσης» και συμμετοχή σε διάλογο. «Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας «να εκφράζουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το νόμο και παράλληλα να αναζητούν κοινό έδαφος, παρά τις πολιτικές τους απόψεις».

Τουτέστιν. Ολοι μεν τρέχουν στη Ρώμη για να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πλήν όμως ο “Αγιος Πατέρας” δεν έχει στην πράξη να τους δώσει κάτι ουσιαστικό εκτός από ευχολόγια.

Και όμως! 

Ενώ στην πραγματικότητα είναι τόσο αναποτελεσματική η συνδρομή του για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων όλοι -ακόμη και ο πανίσχυρος Πρόεδρος Πούτιν και η  Εκκλησία της Ρωσίας -αφήνω πια οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες- σπεύδουν για να εξασφαλίσουν την αρωγή του.!
Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν με τον ΟΗΕ, ο οποίος μόνον ευχολόγια εκδίδει χωρίς αντίκρυσμα, εκτός και όταν γίνεται όργανο των μεγάλων δυνάμεων -ή τουλάχιστον ορισμένων από αυτές- και πρωτοστατεί στην επιβολή λύσεων που αντίκεινται σαφώς στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

No comments:

Post a Comment