Friday, February 21, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάσαμε στην “Καθημερινή” το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Χωρίς αστραφτερά χρυσάφια και βαρύτιμα βελούδα ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται ότι έχει φέρει μια δική του εποχή λιτότητας στα παπικά ενδύματα, επηρεάζοντας έτσι και τις επιλογές των πριγκίπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Με απλά μαύρα παπούτσια και ράσα τόσο λεπτά που μπορεί κανείς να διακρίνει το μαύρο παντελόνι του, ο Πάπας Φραγκίσκος με το ντύσιμό του ενσαρκώνει το όραμα που έχει για τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, αυτό της απλότητας και ταπεινότητας.

Το προσωπικό του στυλ, που του εξασφάλισε τη θέση του «πιο καλοντυμένου άνδρα του 2013» του περιοδικού Esquire αλλά και το γενικότερο μήνυμα που έστειλε για «σωφροσύνη» πρόκειται να δοκιμαστεί αύριο όταν θα καλωσορίσει στο Κολέγιο των Καρδιναλίων 19 επισκόπους, ακολουθώντας κατά γράμμα το τελετουργικό.

Ομως ο Πάπας των παραγκουπόλεων είναι αυτός που καθορίζει το «κλίμα» και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται κατά πόσο θα τον ακολουθήσουν στις ενδυματολογικές του επιλογές οι καρδινάλιοι, μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τα πιο φτωχά μέρη του κόσμου όπως την Αϊτή, η Μπουρκίνα Φάσο και η Ακτή του Ελεφαντοστού.

Οπως εξηγεί ο Ρανιέρο Μαντσινέλι, που ντύνει καρδινάλιους και προκαθήμενους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τις αρχές του 1960, πιστεύει ότι αυτό που έχει σημασία είναι με ποιο τρόπο οι καρδινάλιοι θα ερμηνεύσουν την παραδοσιακή ενδυμασία.

«Οι καρδινάλιοι και οι ιερείς σήμερα προσέχουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι παλιότερα και αυτή ακριβώς είναι η επιρροή του Πάπα Φραγκίσκου. Ολοι θέλουν να δείξουν ότι έχουν κοινή νοοτροπία».

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα άμφια σήμερα είναι ευτελέστερα καθώς κανείς δεν επιλέγει πολύτιμα μετάξια και κασμίρια αλλά συνθετικά υφάσματα, ενώ ακόμα και οι δαντέλες δεν είναι κατασκευασμένες στο χέρι αλλά στη μηχανή.”

Προσέξετε τι βιομηχανία επικοινωνισμού έχει επιστρατευθεί για να ηρωοποιήσει τον Ιησουίτη Πάπα και την κληρονομιά που θέλει να αφήσει.

Προσέξτε με ποιες λεπτομέρειες περιγράφεται η υποτιθέμενη λιτότητα που ακολουθεί όχι μόνον ο ίδιος αλλά και η Αυλή του.

Προσέξτε ακόμη ότι το ρεπορτάζ προιδεάζει ότι οι νέοι καρδινάλιοι που εξέλεξε αν δεν παρουσιαστούν σεμνοί και ταπεινοί όπως τον “Αγιο Πατέρα”, η ευθύνη θα βαρύνει τους ίδιους επειδή ο "Αγιότατος" έθεσε τύπον και υπογραμμό με λευκά ρούχα σχεδόν διάφανα ώστε να βλέπουμε το μαύρο παντελόνι που φορά!

Θέλεις κυριολεκτικά να ξεράσεις όταν ακούς αυτές τις αηδίες.

Θα παρακαλέσω και πάλιν τον καλό αναγνώστη να συγκρίνει αυτούς τους εμετικής αηδίας επικοινωνισμούς με την αληθινή σεμνότητα και απλότητα του μακαριστού Πατριάρχη των Σέρβων Παύλου, του Αγίου Νικόλου Πλανά και του Αγίου Νεκταρίου ή του Σιατίστης Αντώνιου.

Τότε είναι που φαίνεται ανάγλυφη η γύμνια του επικοινωνισμού του Ιησουίτη Πάπα.

No comments:

Post a Comment