Monday, February 17, 2014

ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ



ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Κεραυνός εν αιθρία μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση για τη δημιουργία προσωποπαγών Μητροπόλεων. Μητροπόλεων δηλαδή οι οποίες δημιουργούνται για να τακτοποιήσουν ένα επίσκοπο και όχι για να πληρώσουν μια επισκοπή που χηρεύει.

Καταρχήν πρόκειται για θεσμό σαφώς αντικανονικό, όπως υπέδειξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όταν ζήτησε την άδεια να δημιουργήσει προσωποπαγείς Μητροπόλεις στις Νέες Χώρες για να τακτοποιήσει ιεράρχες που εξελέγησαν για την Εκκλησία της Αλβανίας αλλά δεν έγιναν δεκτοί από το καθεστώς της γείτονος χώρας.

Ο θεσμός των προσωποπαγών Μητροπόλεων χρησιμοποιήθηκε στη μεταπολίτευση για να ειρηνεύσει η Εκκλησία εξαιτίας της εκθρόνισης των 12 Ιερωνυμικών Μητροπολιτών. 

Ορισμένοι από αυτούς δέχτηκαν τη λύση της προσωποπαγούς Μητρόπολης, ενώ οι Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος, Λαρίσσης Θεολόγος και Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος, απέρριψαν την πρόταση ως αντικανονική.

Αλλά ας πούμε ότι τότε για λόγους οικονομίας και για να ειρηνεύσει η Εκκλησία υπήρχε λόγος να θεσπιστούν αυτές οι προσωποπαγείς Μητροπόλεις.

Τώρα;

Για ποιο λόγο ξανάρχεται στην επιφάνεια μια πρόταση που προσκρούει ευθέως στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας;

Ποια είναι τα κίνητρα της αναμόχλευσης του θέματος;

Ορισμένοι εικάζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια αύξησης των κουκκιών του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διαυλείας -άλλως “Νεωκόρου”- Γαβριήλ (Παπανικολάου) με την εκλογή νέων επισκόπων στις προσωποπαγείς Μητροπόλεις προσκείμενων στην ομάδα του.

Αν αληθεύει η πληροφορία δεν νομίζουν ορισμένοι ότι οι Κανόνες της Εκκλησίας δεν είναι λάστιχο για να το τεντώνουμε στην κάθε περίπτωση ώστε να εξυπηρετήσουμε όχι το συμφέρον της Εκκλησίας αλλά τις προσωπικές μας επιδιώξεις; Δεν είναι σαφές ότι οι Ιεροί Κανόνες, όπως έλεγε ο αείμνηστος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, δεν είναι κανόνια για να τα χρησιμοποιεί κάποιος εναντίον των αντιπάλων του;

Αν όντως ο Σεβ. Θεσσαλιώτιδος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του τότε επιβάλλεται να παραιτηθεί. Οχι να μεθοδεύεται το κουτσούρεμα της δικαιοδοσίας του με αντικανονικές μεθόδους.

No comments:

Post a Comment