Saturday, February 15, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο Amen.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου:

“Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Ιερά Κοινότητα τουΑγίου Όρους στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ λίγο μετά τις πέντε και μισή το απόγευμα. Η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα σας, διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τους Αγιορείτες πατέρες μετά την δοξολογία στον ιστορικό Ναό του Πρωτάτου και τα θερμά λόγια καλωσορίσματος του Πρωτεπιστάτη γέροντος Στεφάνου.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας όπου και είχε συνάντηση με ηγουμένους, αντιπροσώπους και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και ακολούθως αναμένεται να επισκεφθεί την Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, την Ι.Μ. Ιβήρων και την Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας.

Κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση και με όλες τις προβλεπόμενες τιμές έγινε δεκτός από την Αθωνική Μοναστική Πολιτεία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο των Καρυών λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Εκεί τον Αντώνη Σαμαρά προϋπάντησε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας.

Η επίσημη υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους έγινε στην πλατεία των Καρυών από τον Γέροντα Στεφάνο Χιλανδαρινό, τον Γέροντα Παύλο Ιερομόναχο Ξηροποταμινό, τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και τον Γέροντα Παΐσιο Ιερομόναχο Γρηγοριάτη. Η Ιερά Επιστασία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη, καθώς και για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος και τη φροντίδα που δείχνει η κυβέρνηση για να επιλυθούν θέματα της Μοναστικής Πολιτείας του Άθωνα, όπως η αναστήλωση και η συντήρηση των μνημείων.

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν οι Ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών  Στο χώρο γύρω από τον αρχαιότερο ναό του Άθωνα βρίσκονταν πλήθος αγιορειτών μοναχών και προσκυνητών για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς  συνοδευόμενος από τους 20 Ηγουμένους, τους 20 αντιπροσώπους και αγιορείτες μοναχούς εισήλθε στον Ναό του Πρωτάτου προσκύνησε την Παναγία «Άξιον Εστί» και στάθηκε για αρκετή ώρα ευλαβικά μπροστά στο προσκυνητάρι της εφέστιας εικόνας του Αγίου Όρους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευλογία που του δόθηκε να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο «περιβόλι της Παναγίας» διαβεβαιώνοντας τους Αγιορείτες μοναχούς για το ανύστακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την Αθωνική Μοναστική Πολιτεία.

«Θα κάνουμε τα πάντα για αυτόν τον τόπο. Σας συγχαίρουμε για το έργο σας» σημείωσε χαρακτηστικά ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στους Αγιορείτες μοναχούς.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική διπλή Σύναξη των 20 Ηγουμένων, των 20 αντιπροσώπων των Μονών του Αγίου Όρους και του πολιτικού διοικητή του Άθωνα Αρίστου Κασμίρογλου για την υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά και της συνοδείας του.”

Είναι η δεύτερη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός κάνει επίσημη επίσκεψη στο Αγιον Ορος αν και στο παρελθόν βρέθηκαν διάφοροι πρωθυπουργοί με διάφορες ευκαιρίες στον Αθωνα. 

Η επίσκεψη στις Μονές της Μεγίστης Λαύρας και των Ιβήρων γίνεται επειδή είναι η πρώτη και η τρίτη Μονή αντίστοιχα στην τάξη των Αγιορειτικών Μονών, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σιμωνόπετρα οφείλεται κατά πάσαν πιθανότητα στις σχέσεις που αναπτύσσουν, απο δεκαετίες, πατέρες της Μονής -και δη ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας- με πολιτικά πρόσωπα σε όλους τους χώρους.

Η Μονή Βατοπαιδίου -η δεύτερη τη τάξει Μονή του Αθωνα- που ήταν ο κύριος τόπος καταλύμματος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, κατά την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, δεν συμπεριελήφθη αυτή τη φορά στo πρωθυπουργικό πρόγραμμα επίσκεψης για ευνόητους λόγους. 

Η μονή είναι ακόμη στα δικαστήρια και οποιαδήποτε επίσκεψη του κ. Σαμαρά -στο παρόν στάδιο- θα έδινε λαβή για αχρείαστο θόρυβο που ούτε τον ίδιο, ούτε το μοναστήρι, ούτε και την Αθωνική Πολιτεία θα βοηθούσε σε τίποτα.

Αλλωστε εξ όσων γνωρίζουμε τα κατεψυγμένα κοτόπουλα -if you know what I mean- δεν είναι της ιδιαίτερης προτίμησης του κ. πρωθυπουργού. 

Οταν με το καλό η Μονή Βατοπαιδίου θα παράγει παστό ψάρι από τη Βιστωνίδα τότε ο κ. Σαμαράς θα πάει οπωσδήποτε και στο Βατοπαίδι.

2 comments:

  1. Η επίσκεψη στις Μονές Ιβήρων, Σίμωνος Πέτρας και Μεγίστης Λαύρας γίνεται για ειδικό λόγο.

    Για ποιον ειδικό λόγο ???

    ReplyDelete
  2. Το επεξήγησα ήδη με συμπληρωματικά στοιχεία προς διασαφηση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

    ReplyDelete