ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ή ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Η πρόταση για αποχώρηση από την κυβέρνηση πέρασε με πλειοψηφία από τον Εκτελεστικό του ΔΗΚΟ αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την προσεχή Τετάρτη.
Οι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ κάθε άλλο παρά ομοφωνούν για την ανάγκη αποχώρησης.
Η κάθε πλευρά προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα για την ανάγκη παραμονής ή αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Η κάθε πλευρά προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα για την ανάγκη παραμονής ή αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Και οι δύο πλευρές -ασχέτως των πραγματικών κινήτρων τους που είναι βεβαίως τουλάχιστον στο παρόν στάδιο unknown and unknowable- επικαλούνται το Κυπριακό και τις συνομιλίες για να στηρίξουν τις απόψεις τους.

Oι δεύτεροι ισχυρίζονται ότι το timing της αποχώρησης είναι λανθασμένο και επιπλεόν ότι, ως συνεταίρος στην κυβέρνηση, το ΔΗΚΟ θα μπορέσει να ασκήσει πολύ πιο αποτελεσματικές πιέσεις για να μη γίνουν δεκτές περαιτέρω απαράδεκτες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά.

Επαναλαμβάνω με την πιο ισχυρή πεποίθηση τον ίδιο ισχυρισμό.
Ούτε αν μείνει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση αλλάζει κάτι ουσιαστικό, ούτε αν φύγει διαφοροποιούνται ουσιαστικά τα δεδομένα.
Για δύο λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το προεδρικό σύστημα του Κυπριακού Συντάγματος.

Αντιθέτως στο κοινοβουλευτικό σύστημα -της Ελλάδας λ.χ.- ο πρωθυπουργός χάνει αμέσως την εξουσία μόλις χάσει τη δεδηλωμένη (δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή).
Επομένως η αποχώρηση ή η παραμονή του ΔΗΚΟ ουδόλως θα μειώσει ή θα αυξήσει τις εξουσίες του Προέδρου ή τη δυνατότητά του να παίρνει καθοριστικές αποφάσεις.
Υπάρχει όμως και δεύτερος πολύ πιο ουσιαστικός λόγος επειδή δεν έχει ουσιαστική σημασία η παραμονή ή η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.
Το ΔΗΚΟ επεσήμανε -απολύτως κατοχυρωμένα- πολλές (σε καμία περίπτωση όμως όλες ή έστω τις πιο ουσιαστικές) αρνητικές παραμέτρους της Δήλωσης επανέναρξης των συνομιλιών.

Απλά επισημαίνουν ορισμένα -ούτε καν τα πιο αρνητικά- σημεία της Δήλωσης.
Αρα, ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα αρνητικά σημεία της Δήλωσης που επεσήμανε το ΔΗΚΟ, στην ουσία η Δήλωση είναι απαράδεκτη, επειδή κάθε ομοσπονδιακής φύσεως λύση που θα εδράζεται στη Συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς θα καταλήξει οπωσδήποτε στην Τουρκοποίηση και όχι απλά, όπως ορισμένοι λανθασμένα νομίζουν, στη Διχοτόμηση της Κύπρου.

Συνοπτικά: Συμφωνώ απολύτως ότι η Δήλωση είναι απαράδεκτη ως βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό όμως επ' ουδενί λόγω δεν φτάνει και αυτό κυρίως πρέπει να μας απασχολήσει.
No comments:
Post a Comment