Thursday, February 20, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Mε πολλή συγκίνηση διάβασα στη Romfea.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Νέος Ηγούμενος εξελέγη πριν από λίγο στην Ιερά Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Αδελφότητα της Μονής, εξέλεξε για νέο Ηγούμενο τον Ιερομόναχο Χριστοφόρο.

Ο νέος Ηγούμενος Αρχιμ. Χριστοφόρος είναι Κυπριακής καταγωγής, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για έναν ταπεινό και αληθινό μοναχό.

Επίσης να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες η Μοναστική Αδελφότητα, έκανε αποδεκτή παραίτηση του Καθηγούμενου Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη.

Η Μοναστική δύναμη της Μονής Γρηγορίου, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 90 άτομα.”

Οτι ο Ιερομόναχος Χριστοφόρος ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής όλοι το γνωρίζαμε. 

Οτι ήταν άνθρωπος μεγάλης ταπείνωσης και ασκητικού φρονήματος ουδείς το διαμφισβητούσε.

Αλλά δεν κρύβω ότι δεν περίμενα την εκλογή του ως νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, επειδή άλλα ονόματα εκλεκτών ιερομόναχων της Μονής ακούγονταν ως πιθανοί διάδοχοι του π. Γεώργιου (Καψάνη).

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για την εκλογή του όντως ενάρετου και συνετού ιερομόναχου και του ευχόμαστε να ευαρεστήσει τον Κύριο από τη νέα του θέση, να συνεχίσει τη λαμπρή παράδοση που παρέλαβε από την οσιακή μορφή του π. Γεωργίου και να δοξάσει με το ασκητικό του ήθος και την πηγαία του ταπείνωση τον Αγιορειτικό μοναχισμό προς τον οποίο όλοι πάντοτε προσβλέπουμε ως φως.

Ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου είναι κατά σάρκαν γυιος μιας αγίας γυναίκας, της μ. Ελλης Πηγασίου -μετέπειτα μοναχής Ελισάβετ-, από τον Τουρκοκρατούμενο Καραβά που ανέθρεψε τα παιδιά της εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Γυναίκα που προσευχόταν με δάκρυα κάθε βράδυ και έδινε στα παιδιά της βιωματικά ορθόδοξη διδαχή.

Ο κατά σάρκαν αδελφός του νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου είναι ο π. Μιχαήλ Πηγάσιος, έγγαμος ιερέας στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη Λευκωσίας, εξαίρετος κληρικός με πολυσχιδή δράση και πνευματικός που αναπαύει πλήθος ψυχών.

Ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου Χριστοφόρος, είναι πτυχιούχος χημικός και είναι ο τρίτος ηγούμενος Αγιορειτικής Μονής που έλκει την καταγωγή του από την Κύπρο αφού ο Αρχιμ. Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου και ο Αρχιμ. Πέτρος της Μονής Διονυσίου είναι επίσης Κυπριακής καταγωγής.

No comments:

Post a Comment