ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======
Διαβάσαμε στο ιστολόγιο antiparakmi.blogspot.com τον ακόλουθο διάλογο μεταξύ του ιστολογίου και Αγιορείτη μοναχού που απαντά σε σημεία σχετικής ανάρτησης που αφορά το προσκύνημα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Αγιον Ορος.
Ελπίζω να επανέλθω σύντομα για να αναλύσω περαιτέρω το θέμα και να εξηγήσω για ποιο λόγο αντιδρούν -όσοι αντιδρούν και μάλιστα με τόσο εξωφρενικό και εξεζητημένο τρόπο- για το προσκύνημα του κ. Σαμαρά στον Αθωνα.
Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:
Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:
1.) Ο κ. Σαμαράς έχει ξαναέλθει στο Άγιον Όρος ως ΥΠΕΞ. Γνωρίζω μοναχό μας που ήταν στην υποδοχή του. Συνεπώς δεν είναι η πρώτη φορά.
Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”

Μόνον online αναμετάδοση της επίσκεψης δεν είχαμε (σε ένα μέρος που για να καταγράψεις με βίντεο απαιτείται ειδική άδεια, που δεν την δίνουν σχεδόν σε κανέναν).
Απαντά Αγιορείτης μοναχός:

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

Απαντά Αγιορείτης μοναχός:
3.) Αυτό είθισται σε όλες τις υποδοχές. Είναι έθιμο ακόμη και για κατώτερους σε αξίωμα (π.χ. ΥΠΕΞ), όταν πρόκειται για επίσημες επισκέψεις. Είναι παράδοση στο Άγιον Όρος. Αυτό γινόταν από παλιά, σε όλους τους βασιλείς, αυτοκράτορες, ακόμη και στον Τούρκο Καϊμακάμη.
Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

Απαντά Αγιορείτης μοναχός:
4.) Δεν υπάρχει καλλίτερη και σοβαρότερη στάση. Θα έπρεπε να επαινεθεί με διθύραμβους, αντί να επικρίνεται; Αυτή είναι η πρέπουσα στάση. Οι Εσφιγμενίτες αυτή την στιγμή είναι εντελώς παράνομοι, και εκκλησιαστικά και νομικά δεν έχουν καμία υπόσταση. Έχασαν όλα τα δικαστήρια. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα τους είχαν πετάξει εν μιά νυκτί. Παρά ταύτα εδώ η Ι. Κοινότης και η Κυβέρνηση δείχνουν ανοχή και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, αρνούνται την χρήση βίας και πολύ σωστά, για την διατήρηση της ειρήνης του τόπου. Στοιχειώδης λογική ερμηνεία των δηλώσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα τους βγάλουν με βία.
Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:
5.) Οι διώξεις Ορθοδόξων πιστών.
Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:

Το δημοσίευμα δεν είναι αντικειμενικό, πιστεύω κάνει στο Άγιον Όρος, στην Εκκλησία, στην πατρίδα, στην αλήθεια.
Από την συναναστροφή με τον Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε ότι έχει γνήσιο πατριωτισμό, κάνει βήματα για την πνευματική ζωή, αγαπά την Παναγία, μεριμνά προσωπικά για σπουδαία εθνικά θέματα, έχει κοντά του ως συνεργάτες μερικούς σπάνιους ανθρώπους.
Αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι καλύτερο για την χώρα (μιλάμε για ανθρώπους που να έχουν ρεύμα, γιατί π.χ. υπάρχει ένας Παπαθεμελής, αλλά δεν έχει μεγάλο ρεύμα).
Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

Είδατε πόσο εύκολα έκλεισαν το στόμα των Αγιορειτών και χρησιμοποίησαν την εκκλησία ως προεκλογικό ντεκόρ της ΝΔ;
Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή:

(η Θεία Λειτουργία είναι ότι πιο ιερό στις πολύωρες μοναχικές ακολουθίες, πως λοιπόν επέτρεψαν στον ναό -που υπάρχουν μόνον καντήλια και απέχει πλήρως το ηλεκτρικό ρεύμα να κάνει λήψη τηλεοπτική κάμερα με προβολέα;)
Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:
6.) Η πάγια συνήθεια στο Άγιον Όρος είναι το Πιστεύω και το Πάτερ ημών να απαγγέλονται από τον παριστάμενο πιο επίσημο πρόσωπο. Εάν είναι πολιτικό από πολιτικό, εάν είναι εκκλησιαστικός άνδρας από εκκλησιαστικό. Δεν έγινε κάτι εξαιρετικό. Εάν έλθει ο Λιμενάρχης ό ο Διευθυντής Αστυνομίας σε μία λειτουργία και δεν υπάρχει άλλος πιο επίσημος, θα τα απαγγείλει αυτός. Αυτή είναι η τάξη όχι η εξαίρεση.
Όσο για την λήψη με προβολέα, είχε δοθεί άδεια για ένα μικρό συνεργείο της Δημόσιας Τηλεόρασης, που ήταν ό,τι πιο λιτό έχει γίνει στις επίσημες επισκέψεις.
Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπρακμή”:

Απαντά Αγιορείτης μοναχός:
7.) Εάν μερικοί δημοσιογράφοι είναι αφελείς και ασχολούνται με το μενού του Πρωθυπουργού, για αυτό δεν φταίει ούτε ο ίδιος ούτε το Άγιον Όρος. Γενικά το φαγητό στις Καρυές ήταν εορταστικό, αλλά όχι εξεζητημένο. Τράπεζα με ξιφία δεν είναι ούτε συχνή, αλλά ούτε και ασυνήθιστη στο Άγιον Όρος. Υπάρχουν αλιείς που δίνουν ευλογίες, προσφορές κ.λπ. για μαζική αγορά ξιφία. Έχει το πλεονέκτημα να μην έχει κόκκαλα. Ο ξιφίας δεν σημαίνει πολυτέλεια.
Σε κάθε θέμα, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλιώς να το βλέπει ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Οπότε όταν παρατίθενται οι 2 απόψεις, ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει και δεν αποκλείεται ακόμη και οι 2 πλευρές να δούνε διαφορετικά το θέμα στη συνέχεια.
ReplyDeleteΕπιτρέψτε μου να προσθέσω 2-3 ακόμη δεδομένα:
Εδώ και 2-3 χρόνια, γνωρίζω ότι οι Αγιορίτες καιγόταν με το θέμα της φορολόγησης της περιουσίας τους. Μάθαινα από τους ίδιους τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και τις "υποσχέσεις" τους όλο αυτό το διάστημα. Αυτό έκανε το Άγιο Όρος ΝΑ ΣΙΩΠΑ μπροστά σε όσα συμβαίνουν -κάτι που τους το επεσήμανα κατ ιδίαν όλο αυτό το διάστημα. Ήταν συνειδητή η σιωπή τους δυστυχώς, και όπως αποδείχθηκε με σκοπιμότητα.
1) Τελικά το προξενιό έγινε: Απαλλάχθηκαν από τη φορολόγηση και σε αντάλλαγμα έκαναν την "υποδοχή" αυτή για να δώσουν για 1η φορά αέρα αισιοδοξίας στην Κυβέρνηση. Όταν όμως αυτά αφορούν μοναχούς, αυτό αποτελεί πτώση.
2) Για μένα -και για δεκάδους άλλους ιστολόγους όπως βλέπω- ΔΕΝ ήταν προσκύνημα. Αν κάποιος θέλει να ζήσει το Άγιο Όρος, πρέπει "να σκύψει". Εδώ μιλάμε για μια καθαρή φιέστα. Αντί να σκύβει ο Σαμαράς, έσκυβαν το κεφάλι τους οι ηγούμενοι.
Επιπλέον, κανένας ηγούμενος δεν έπρεπε να επιτρέψει να διακοπεί η Θεία Λειτουργία για να τραβήξει η κάμερα τον Σαμαρά να λέει το Πιστεύω και το Πάτερ ημών. Για ποιο λόγο μπήκε η κάμερα της Κρατικής tv αν όχι με τη σκοπιμότητα να δείξει ότι ο Πρωθυπουργός μας είναι "καλός χριστιανός";
3) Αν η προηγούμενη επίσκεψη του κ.Σαμαρά ήταν όταν ήταν ΥΠΕΞ (γύρω στο 1990-1992 ήταν ΥΠΕΞ αν θυμάμαι καλά), πριν 20 χρόνια δηλαδή, ε, τότε η κριτική ισχύει. Αν ήθελε να προσκυνήσει πραγματικά, θα πήγαινε συχνότερα και χωρίς δημοσιογράφους.
4) Μακάρι τα 2 άλλα θέματα (Εσφιγμένου και διώξεις πιστών για Corpus Christi) να είναι "άσχετα". Πολύ φοβάμαι ότι ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ. Σε πολλά θέματα επεμβαίνει το Πατριαρχείο. Δυστυχώς τίποτε δεν είναι τυχαίο. Κάθε λεπτομέρεια, κάθε κίνηση, κάθε επίσκεψη, κάθε λέξη έχει σημασία και παρασκήνιο. Δυστυχώς εκεί κατάντησαν την εκκλησία μας. Λες και αφορά public relations εταιρίας. Όταν όμως αυτά τα κάνουν οι ίδιοι οι μοναχοί, απλά απογοητεύομαι.
Χωρίς να έχω τίποτε ούτε με το ευλογημένο Άγιο Όρος, ούτε και με τον μοναχό που έκανε τον κόπο να απαντήσει, έγραψα την ανάρτηση εκφράζοντας τις σκέψεις μου πεντακάθαρα, με ευθύτητα, όπως κάνω πάντα .
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την φιλοξενία του σχολίου μου αυτού.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΣΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ.
ReplyDeleteΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Του έστειλα το κείμενό σας και το σχόλιό μου (από χθες απόγευμα). Λογικά δεν το είδε ακόμη. Αν απαντήσει με κάποιο κείμενο θα το δημοσιεύσω άμεσα, ως σχόλιο.
ReplyDeleteΣας ενημερώνω ότι έλαβα την παρακάτω απάντηση από τον μοναχό :
ReplyDelete"Δεν θέλω να απαντήσω.
Δεν είναι σωστό οι μοναχοί να ασχολούνται με το διαδίκτυο.
Αυτές οι απαντήσεις που είχα στείλει ήταν για σένα, για τους δικούς σου προβληματισμούς και κατʼ εξαίρεση, επειδή το ζήτησες δέχθηκα να μπουν ανωνύμως."
ΥΓ. Όντως εγώ του ζήτησα να δημοσιεύσω την απάντησή του, έστω και ως ανεπίσημη απάντηση ενός μοναχού και όχι η επίσημη απάντηση του Αγ.Όρους.
Πάντως σε μια αντίστοιχη- κατά τη γνώμη μου κίνηση- ο ηγούμενος της Βατοπεδίου, μίλησε στην μητρόπολη Δημητριάδος, και δεν είπε φυσικά ούτε λέξη για την "μεταπατερική θεολογία" : http://katanixis.blogspot.co.uk/2014/02/blog-post_162.html#more
Ίσως ήπιαν και οι αγιορίτες το αμίλητο νερό για να ...