Tuesday, February 18, 2014

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο antiparakmi.blogspot.com  τον ακόλουθο διάλογο μεταξύ του ιστολογίου και Αγιορείτη μοναχού που απαντά σε σημεία σχετικής ανάρτησης που αφορά το προσκύνημα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Αγιον Ορος.

Ελπίζω να επανέλθω σύντομα για να αναλύσω περαιτέρω το θέμα και να εξηγήσω για ποιο λόγο αντιδρούν -όσοι αντιδρούν και μάλιστα με τόσο εξωφρενικό και εξεζητημένο τρόπο- για το προσκύνημα του κ. Σαμαρά στον Αθωνα.

Εγραψε το ιστολόγιο Αντιπαρακμή”:

1.) «Για την ακρίβεια ο "πιστός" 63χρονος κύριος Σαμαράς πηγαίνει για 1η φορά στη ζωή του» 

Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:

1.) Ο κ. Σαμαράς έχει ξαναέλθει στο Άγιον Όρος ως ΥΠΕΞ. Γνωρίζω μοναχό μας που ήταν στην υποδοχή του. Συνεπώς δεν είναι η πρώτη φορά. 

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”

2.) Φυσικά κανείς αφελής δεν  μπορεί να πιστέψει ότι πήγαν για "προσκύνημα". Όποιος πάει για προσκύνημα στον αγιασμένο αυτό τόπο, δεν πηγαίνει με ελικόπτερο Σινούκ, ούτε με τα τηλεοπτικά συνεργεία παρά πόδας.
Μόνον online αναμετάδοση της επίσκεψης δεν είχαμε (σε ένα μέρος που για να καταγράψεις με βίντεο απαιτείται ειδική άδεια, που δεν την δίνουν σχεδόν σε κανέναν).

Απαντά Αγιορείτης μοναχός:

2.) Είναι εντελώς άδικη και ανυπόστατη αυτή η κρίση. Οι πρωθυπουργοί, πρόεδροι κ.λπ. έρχονται συνήθως με τηλεοράσεις και δικούς τους δημοσιογράφους και παίρνουν ειδική άδεια από την Ι. Κοινότητα. Αυτός είχε μόνο 2-3 δημοσιογράφους χωρίς πολλά πράγματα, τους οποίους έδιωξε σχετικά γρήγορα. Δηλαδή ήταν ό,τι πιο λιτό μπορούσε να υπάρξει και καμία σχέση με άλλες επισκέψεις. Είχε την μικρότερη δημοσιογραφική κάλυψη. Ξέρεις πολύ καλά ό,τι σήμερα πολλοί επισκέπτες κάνουν online αναμεταδόσεις με κινητά, ipad κ.λπ., πολύ πιο ασήμαντων γεγονότων στο Άγιον Όρος, χωρίς κανένας να τους ενοχλήσει, γιατί δεν ελέγχονται αυτά τα μέσα εύκολα. Σε αυτό το κορυφαίο ιεραρχικά γεγονός ήταν η πιο λιτή κάλυψη.

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

3.) Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν η πανηγυρική αυτή υποδοχή με κωδωνοκρουσίες, με τους ηγουμένους στημένους στην σειρά να περιμένουν τον "Μεσσία";

Απαντά Αγιορείτης μοναχός:

3.) Αυτό είθισται σε όλες τις υποδοχές. Είναι έθιμο ακόμη και για κατώτερους σε αξίωμα (π.χ. ΥΠΕΞ), όταν πρόκειται για επίσημες επισκέψεις. Είναι παράδοση στο Άγιον Όρος. Αυτό γινόταν από παλιά, σε όλους τους βασιλείς, αυτοκράτορες, ακόμη και στον Τούρκο Καϊμακάμη.

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

4.) Η δέσμευση για επέμβαση του κράτους στην Μονή Εσφιγμένου. Στην χθεσινή επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, ο κ. Σαμαράς συζήτησε το θέμα της Μονής Εσφιγμένου. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικώς και δεσμεύθηκε να δοθεί η "πρέπουσα ειρηνική λύση στο πρόβλημα".
 
Απαντά Αγιορείτης μοναχός:

4.) Δεν υπάρχει καλλίτερη και σοβαρότερη στάση. Θα έπρεπε να επαινεθεί με διθύραμβους, αντί να επικρίνεται; Αυτή είναι η πρέπουσα στάση. Οι Εσφιγμενίτες αυτή την στιγμή είναι εντελώς παράνομοι, και εκκλησιαστικά και νομικά δεν έχουν καμία υπόσταση. Έχασαν όλα τα δικαστήρια. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα τους είχαν πετάξει εν μιά νυκτί. Παρά ταύτα εδώ η Ι. Κοινότης και η Κυβέρνηση δείχνουν ανοχή και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, αρνούνται την χρήση βίας και πολύ σωστά, για την διατήρηση της ειρήνης του τόπου. Στοιχειώδης λογική ερμηνεία των δηλώσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα τους βγάλουν με βία.

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

5.) Οι διώξεις Ορθοδόξων πιστών.

Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:

5.) Το θέμα αυτό είναι άσχετο με το Άγιον Όρος. Αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν είναι δυνατόν το ΑΟ να έχει λόγο επί παντός θέματος.

Το δημοσίευμα δεν είναι αντικειμενικό, πιστεύω κάνει στο Άγιον Όρος, στην Εκκλησία, στην πατρίδα, στην αλήθεια.

Από την συναναστροφή με τον Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε ότι έχει γνήσιο πατριωτισμό, κάνει βήματα για την πνευματική ζωή, αγαπά την Παναγία, μεριμνά προσωπικά για σπουδαία εθνικά θέματα, έχει κοντά του ως συνεργάτες μερικούς σπάνιους ανθρώπους.

Αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι καλύτερο για την χώρα (μιλάμε για ανθρώπους που να έχουν ρεύμα, γιατί π.χ. υπάρχει ένας Παπαθεμελής, αλλά δεν έχει μεγάλο ρεύμα).

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή”:

5.) Διαβάζουμε λοιπόν χθες ότι οι αγιορείτες "εξέφρασαν προς τον Πρωθυπουργό  τις θερμές τους ευχαριστίες για την ικανοποίησή του αιτήματός τους για τον τρόπο φορολόγησης των εμπορικών ακινήτων των Ιερών Μονών του Άθωνα που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια".
Είδατε πόσο εύκολα έκλεισαν το στόμα των Αγιορειτών και χρησιμοποίησαν την εκκλησία ως προεκλογικό ντεκόρ της ΝΔ;

Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:

5.) Το θέμα του φορολογικού δεν έκλεισε έτσι απλά. Καταρχήν το Άγιον Όρος έκανε τεράστιες θυσίες, πληρώνοντας οι Μονές δυσβάστακτους φόρους, που σχεδόν τις έχουν γονατίσει. Δεν έχουν απαλλαχθεί οι Μονές πλήρως από την φορολογία, όπως θα έπρεπε κανονικά. Απλώς έχουν την δυνατότητα προσκομίζοντας τις δαπάνες τους να εκπέσουν τα αντίστοιχα ποσά από το φόρο.

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπαρακμή:

6.) Το αλισβερίσι περιελάμβανε μέχρι και απαγγελία του "Πάτερ ημών" από τον Σαμαρά με τηλεοπτική κάλυψη:
 (η Θεία Λειτουργία είναι ότι πιο ιερό στις πολύωρες μοναχικές ακολουθίες, πως λοιπόν επέτρεψαν   στον ναό -που υπάρχουν μόνον καντήλια και απέχει πλήρως το ηλεκτρικό ρεύμα να κάνει λήψη  τηλεοπτική κάμερα με προβολέα;)

Απαντά Αγιορείτης Μοναχός:

6.) Η πάγια συνήθεια στο Άγιον Όρος είναι το Πιστεύω και το Πάτερ ημών να απαγγέλονται από τον παριστάμενο πιο επίσημο πρόσωπο. Εάν είναι πολιτικό από πολιτικό, εάν είναι εκκλησιαστικός άνδρας από εκκλησιαστικό. Δεν έγινε κάτι εξαιρετικό. Εάν έλθει ο Λιμενάρχης ό ο Διευθυντής Αστυνομίας σε μία λειτουργία και δεν υπάρχει άλλος πιο επίσημος, θα τα απαγγείλει αυτός. Αυτή είναι η τάξη όχι η εξαίρεση.

Όσο για την λήψη με προβολέα, είχε δοθεί άδεια για ένα μικρό συνεργείο της Δημόσιας Τηλεόρασης, που ήταν ό,τι πιο λιτό έχει γίνει στις επίσημες επισκέψεις.

Εγραψε το ιστολόγιο “Αντιπρακμή”:

7.) Το πάντα λιτό αγιορείτικο φαγητό περιελάμβανε ξιφία ...προς τιμήν του "πατέρα ημών" .. (όλα με δημοσιογραφική κάλυψη). Αγιορειτικη ψαρόσουπα, ψητό ψάρι ξιφία, τυρί φέτα και αγιορείτικο κόκκινο κρασί περιελάμβανε το μενού του δέιπνου για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο “Περιβόλι της Παναγίας”.

Απαντά Αγιορείτης μοναχός:

7.) Εάν μερικοί δημοσιογράφοι είναι αφελείς και ασχολούνται με το μενού του Πρωθυπουργού, για αυτό δεν φταίει ούτε ο ίδιος ούτε το Άγιον Όρος. Γενικά το φαγητό στις Καρυές ήταν εορταστικό, αλλά όχι εξεζητημένο. Τράπεζα με ξιφία δεν είναι ούτε συχνή, αλλά ούτε και ασυνήθιστη στο Άγιον Όρος. Υπάρχουν αλιείς που δίνουν ευλογίες, προσφορές κ.λπ. για μαζική αγορά ξιφία. Έχει το πλεονέκτημα να μην έχει κόκκαλα. Ο ξιφίας δεν σημαίνει πολυτέλεια.

4 comments:

  1. Σε κάθε θέμα, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλιώς να το βλέπει ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Οπότε όταν παρατίθενται οι 2 απόψεις, ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει και δεν αποκλείεται ακόμη και οι 2 πλευρές να δούνε διαφορετικά το θέμα στη συνέχεια.

    Επιτρέψτε μου να προσθέσω 2-3 ακόμη δεδομένα:
    Εδώ και 2-3 χρόνια, γνωρίζω ότι οι Αγιορίτες καιγόταν με το θέμα της φορολόγησης της περιουσίας τους. Μάθαινα από τους ίδιους τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και τις "υποσχέσεις" τους όλο αυτό το διάστημα. Αυτό έκανε το Άγιο Όρος ΝΑ ΣΙΩΠΑ μπροστά σε όσα συμβαίνουν -κάτι που τους το επεσήμανα κατ ιδίαν όλο αυτό το διάστημα. Ήταν συνειδητή η σιωπή τους δυστυχώς, και όπως αποδείχθηκε με σκοπιμότητα.

    1) Τελικά το προξενιό έγινε: Απαλλάχθηκαν από τη φορολόγηση και σε αντάλλαγμα έκαναν την "υποδοχή" αυτή για να δώσουν για 1η φορά αέρα αισιοδοξίας στην Κυβέρνηση. Όταν όμως αυτά αφορούν μοναχούς, αυτό αποτελεί πτώση.

    2) Για μένα -και για δεκάδους άλλους ιστολόγους όπως βλέπω- ΔΕΝ ήταν προσκύνημα. Αν κάποιος θέλει να ζήσει το Άγιο Όρος, πρέπει "να σκύψει". Εδώ μιλάμε για μια καθαρή φιέστα. Αντί να σκύβει ο Σαμαράς, έσκυβαν το κεφάλι τους οι ηγούμενοι.
    Επιπλέον, κανένας ηγούμενος δεν έπρεπε να επιτρέψει να διακοπεί η Θεία Λειτουργία για να τραβήξει η κάμερα τον Σαμαρά να λέει το Πιστεύω και το Πάτερ ημών. Για ποιο λόγο μπήκε η κάμερα της Κρατικής tv αν όχι με τη σκοπιμότητα να δείξει ότι ο Πρωθυπουργός μας είναι "καλός χριστιανός";

    3) Αν η προηγούμενη επίσκεψη του κ.Σαμαρά ήταν όταν ήταν ΥΠΕΞ (γύρω στο 1990-1992 ήταν ΥΠΕΞ αν θυμάμαι καλά), πριν 20 χρόνια δηλαδή, ε, τότε η κριτική ισχύει. Αν ήθελε να προσκυνήσει πραγματικά, θα πήγαινε συχνότερα και χωρίς δημοσιογράφους.

    4) Μακάρι τα 2 άλλα θέματα (Εσφιγμένου και διώξεις πιστών για Corpus Christi) να είναι "άσχετα". Πολύ φοβάμαι ότι ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ. Σε πολλά θέματα επεμβαίνει το Πατριαρχείο. Δυστυχώς τίποτε δεν είναι τυχαίο. Κάθε λεπτομέρεια, κάθε κίνηση, κάθε επίσκεψη, κάθε λέξη έχει σημασία και παρασκήνιο. Δυστυχώς εκεί κατάντησαν την εκκλησία μας. Λες και αφορά public relations εταιρίας. Όταν όμως αυτά τα κάνουν οι ίδιοι οι μοναχοί, απλά απογοητεύομαι.

    Χωρίς να έχω τίποτε ούτε με το ευλογημένο Άγιο Όρος, ούτε και με τον μοναχό που έκανε τον κόπο να απαντήσει, έγραψα την ανάρτηση εκφράζοντας τις σκέψεις μου πεντακάθαρα, με ευθύτητα, όπως κάνω πάντα .
    Ευχαριστώ προκαταβολικά για την φιλοξενία του σχολίου μου αυτού.

    ReplyDelete
  2. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΣΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

    ReplyDelete
  3. Του έστειλα το κείμενό σας και το σχόλιό μου (από χθες απόγευμα). Λογικά δεν το είδε ακόμη. Αν απαντήσει με κάποιο κείμενο θα το δημοσιεύσω άμεσα, ως σχόλιο.

    ReplyDelete
  4. Σας ενημερώνω ότι έλαβα την παρακάτω απάντηση από τον μοναχό :

    "Δεν θέλω να απαντήσω.
    Δεν είναι σωστό οι μοναχοί να ασχολούνται με το διαδίκτυο.
    Αυτές οι απαντήσεις που είχα στείλει ήταν για σένα, για τους δικούς σου προβληματισμούς και κατʼ εξαίρεση, επειδή το ζήτησες δέχθηκα να μπουν ανωνύμως."

    ΥΓ. Όντως εγώ του ζήτησα να δημοσιεύσω την απάντησή του, έστω και ως ανεπίσημη απάντηση ενός μοναχού και όχι η επίσημη απάντηση του Αγ.Όρους.


    Πάντως σε μια αντίστοιχη- κατά τη γνώμη μου κίνηση- ο ηγούμενος της Βατοπεδίου, μίλησε στην μητρόπολη Δημητριάδος, και δεν είπε φυσικά ούτε λέξη για την "μεταπατερική θεολογία" : http://katanixis.blogspot.co.uk/2014/02/blog-post_162.html#more
    Ίσως ήπιαν και οι αγιορίτες το αμίλητο νερό για να ...

    ReplyDelete