Thursday, February 20, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ"



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

«Καλημέρα, Χριστέ μου», Ποίηση: Αρχιμ. Νικόδημου Σκρέττα, Μουσική: Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Εκδόσεις “Αγία Ταισία”, Λευκωσία 2013, σσ. 32.

Του κ. Νικόλαου Βασιλειάδη
===========

Το βιβλίο αυτό περιέχει οκτώ τραγούδια σε ποίηση Αρχιμ. Νικόδημου Σκρέττα και μουσική Χριστόδουλου Βασιλειάδη. Ο π. Νικόδημος είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης είναι διδάκτωρ της Θεολογίας και υποψήφιος διδάκτωρ μουσικολογίας.

Τα τραγούδια είναι καταγραμμένα τόσο σε βυζαντινή όσο και σε ευρωπαϊκή σημειογραφία. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή σημειογραφία, πάνω από την μελωδία υπάρχουν συγχορδίες, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελεστούν από διάφορα όργανα, όπως πιάνο, κιθάρα, αρμόνιο και άλλα. Όσον αφορά τη βυζαντινή σημειογραφία, υπάρχουν και ισοκρατήματα, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελεστούν από ψάλτες ή χορωδία, με τη συνοδεία ισοκρατήματος.

Έχει κυκλοφορήσει ακόμη και ομώνυμος ψηφιακός δίσκος («Καλημέρα, Χριστέ μου») με ενορχηστρωμένα τα οκτώ αυτά τραγούδια. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Άριστος Θουκυδίδης, χοράρχης της βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Μονής Κύκκου καθώς και η Μαριάννα Θουκυδίδου, καθηγήτρια του τραγουδιού και μπαλέτου στο Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου. Στον ψηφιακό αυτό δίσκο υπάρχουν επίσης, στο δεύτερο μέρος, και οκτώ ορχηστρικά κομμάτια, συνθέσεις του Χριστόδουλου Βασιλειάδη. Η ενορχήστρωση τόσο των τραγουδιών όσο και των ορχηστρικών έγινε από τον Άκι Παύλου.

Τα ποιήματα του Πανοσ. Αρχιμ. Νικόδημου Σκρέττα βρίσκονται σε βιβλίο, που τιτλοφορείται «Λαβύρινθοι και Νήματα».

No comments:

Post a Comment