Friday, February 28, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ κάλεσε τον Παναγιότατο να αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας πριν την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όταν θα συνέλθουν στο Φανάρι οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι, για να μη γίνει αυτό αφορμή να δυναμιστιστεί η ενότητα της Ορθοδοξίας.

Η έκκληση του Ρουμάνου Πατριάρχη είναι ορθή πλην όμως ο Μακαριότατος θα ήταν πολύ πιο πειστικός αν δεν έσπευδε να αναγνωρίσει τον νέο Προκαθήμενο της Τσεχίας κ. Ραστισλάβ. 

Είναι φυσικό να ακούει με δυσπιστία ο Παναγιότατος αυτή την εισήγηση -την ορθή επαναλαμβάνουμε εισήγηση- όταν προέρχεται από Ορθόδοξο Προκαθήμενο, ο οποίος έχει ήδη αναγνωρίσει την εκλογή του Σεβ. κ. Ραστισλάβ.

Σ’ αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ο κατηγορηματικός τόνος που μίλησε ο Σεβ. Βολοκαλάμσκ κ. Ιλαρίωνας, στη συνέντευξή του στη Romfea.gr, όταν ισχυρίστηκε ότι μόνον κατά φαντασία υπάρχει πρόβλημα με την εκλογή του νέου Προκαθημένου στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Τόσο μονολιθικές τοποθετήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίτευξη πνεύματος συνδιαλλαγής μεταξύ των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Σε κάθε περίπτωση ο Μακαριότατος Ρουμανίας ορθά κάνει έκκληση να βρεθεί λύση των υφισταμένων εθνοφυλετικών διενέξεων πριν τη Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι. 

Πλην όμως δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει αφορά την Εκκλησία της Ουκρανίας και όχι της Τσεχίας και Σλοβακίας. 

Αυτό και αν είναι σκέτη πυριδιταποθήκη στα θεμέλια της ενότητας της Ορθοδοξίας.!

Γι’ αυτό είναι ενδεδειγμένο ο Μακαριότατος Μόσχας να πάει στην Κωνσταντινούπολη, όχι με το επιβάλλον της δύναμης που εκπροσωπεί, αλλά ως αδελφός Πρωθιεράρχης και να συζητήσει με πνεύμα συνδιαλλαγής όλα τα υφιστάμενα προβλήματα πριν τη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ώστε η Σύναξη να αποτελέσει πηγή λύσης των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα την Ορθοδοξία.

Δεν κατανοώ πώς δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι ότι η Ορθοδοξία κινδυνεύει κυριολεκτικά εξαιτίας του Ιησουίτη Πάπα Φραγκίσκου και των μεθοδεύσεων που μετέρχεται. 

Προς τι επομένως οι μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών αντιευαγγελικές διαμάχες;

No comments:

Post a Comment