ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία καταγράφει την έντονη διαφωνία του με την διακήρυξη που αποδέχτηκε ο κ. Αναστασιάδης για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Ο κ. Αναστασιάδης θα δώσει απάντηση στον κ. Παπαδόπουλο, και σε όλους όσους συμμερίζονται τις θέσεις του, με διάγγελμα προς τον λαό.
Είναι επομένως λογικό να αναμένουμε να δούμε τι έχει να πει για την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και άλλοι παράγοντες.
Είναι επομένως λογικό να αναμένουμε να δούμε τι έχει να πει για την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και άλλοι παράγοντες.
Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε από τώρα είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει οπωσδήποτε δίκαιο σε ένα σημείο και έχει οπωσδήποτε άδικο σε ένα δεύτερο.
Οτι οι συνομιλίες δεν πρέπει να επαναρχίσουν, επειδή θα οδηγήσουν σε νέες υποχωρήσεις και σε μεγαλύτερη εμπέδωση των διχοτομικών και επεκτατικών στόχων της Τουρκίας.
Και σε ποιο σημείο έχει άδικο;
Οτι εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς το πρόβλημα.
Ο κ. Παπαδόπουλος και όλοι όσοι δεν είναι ευτυχείς με τις συνεχείς υποχωρήσεις που γίνονται στο Κυπριακό πρέπει να απαντήσουν σε κάποια στιγμή το ερώτημα:
Αραγε οι Τούρκοι έκαναν επέμβαση το 1974 για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ή για να καταβροχθίσουν την Κύπρο;
Αν η άποψή τους είναι ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο για να αποκαταστήσουν τη διασαλευθείσα από το πραξικόπημα Συνταγματική τάξη τότε έχουν δίκαιο να επιδιώκουν λύση με βάση τα τετελεσμένα.
Αν όμως πιστεύουν ότι οι Τούρκοι με πρόσχημα το πραξικόπημα ήρθαν στην Κύπρο για να την καταβροχθίσουν τότε η πολιτική που ακολουθούν δεν οδηγεί πουθενά.
Οσοι πιστεύουν στους υδρογονάνθρακες και στην Ενωμένη Ευρώπη προσφέρουν χειρότερη υπηρεσία στο Κυπριακό από τους ενδοτικούς επειδή εξωθούν το λαό να τρέφει φρούδες ελπίδες.
Η Ενωμένη Ευρώπη ήταν ολοπρόθυμη να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν ως πρωτογενές δίκαιο της Ενωμένης Ευρώπης και όλοι οι ηγέτες της εξωθούσαν ασφυκτικά τον Ελληνισμό της Κύπρου να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, παρόλον ότι καταστρατηγεί κατάφωρα όλες τις πρόνοιες του Ευρωπαικού κεκτημένου.
Οσο για τους υδρογονάνθρακες μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού αλλά όχι με την έννοια που ορισμένοι νομίζουν.
Συγκεκριμένα όσοι νομίζουν ότι μπορούμε να εκβιάσουμε τις μεγάλες δυνάμεις ή την Τουρκία με τη εξόρυξη των υδρογονανθράκων καλόν είναι να θυμούνται με τη βοήθεια ποιων μπορεί να συνεχιστεί η εξόρυξή τους. Αρα ποιον και πώς μπορούμε εκβιάσουμε;
Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού με την έννοια ότι τα έσοδα από την εξόρυξή τους πρέπει να διατεθούν στο ακέραιο για να χρηματοδοτήσουν την αγορά των κατάλληλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας.
Αυτοί που απέκλεισαν τον απελευθερωτικό πόλεμο και μιλούν για ευρωπαικό κεκτημένο και υδρογονάνθρακες έχουν μια ρομαντική αντίληψη των πραγμάτων και ο ρομαντισμός -ως γνωστόν- αντενδείκνυται όταν ένα κράτος εκπονεί στρατηγική για την απελευθέρωση εδαφών που κατέκτησε ο εχθρός του.
Θα επανέλθουμε όταν ο κ. Αναστασιάδης δώσει τη δική του εκδοχή για τα σημεία που τον εγκαλεί ο κ. Παπαδόπουλος και όσοι άλλοι διαφωνούν μαζί του για την διακήρυξη επανέναρξης των συνομιλιών.
No comments:
Post a Comment