Saturday, February 1, 2014

ΛΙΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


ΛΙΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρω ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας.

Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω ότι μια καλύτερη μέρα μας αναμένει μετά από την τρικυμία που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ως άνθρωποι και ως έθνος και ως Ομογένεια και ως Εκκλησία.

Λίγες φορές όμως το ένιωσα τόσο έντονα όσο την περασμένη Κυριακή που εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν.

Πήγα να εκκλησιαστώ με σφιγμένη την καρδιά ότι θα έβλεπα νεωτερισμούς να παγιώνονται και διαπίστωσα -με μεγάλη ανακούφιση- σαφή προσπάθεια συμμόρφωσης με την παράδοση της Εκκλησίας.

Οι φόβοι μου εδράζονταν στο γεγονός ότι άκουσα φραγκοχορωδία -σε ένα πρόσφατο εκκλησιασμό μου στο ναό- και είχα την αβάσιμη -ευτυχώς- υποψία ότι ο διάκονος Χρυσόστομος Γκίλμπερντ- που χειροτονήθηκε πρόσφατα ιερέας στο ναό-, θα συνέχιζε ή ίσως και θα οδηγούσε την κατάσταση σε ακόμη πιο έντονο εκπροτεσταντισμό.

Και όμως! Ξαφνιάστηκα ευχάριστα σε όλα τα επίπεδα.

Ο νέος ιερέας του ναού -παιδί ορθόδοξου ιερέα- προσπαθεί να τελεί τα πάντα “ευσχημόνως και κατά τάξιν”. 


Μετέφερε το αρμόνιο από τον ναό στην κοινοτική αίθουσα, η φραγκοχορωδία εξαφανίστηκε εντελώς και στη Θεία Λειτουργία και στον Ορθρο ψάλλει ο εξαίρετος -με όλη τη σημασία του όρου- ψάλτης κ. Χρήστος Σταυρόπουλος με ένα πολύ καλό βοηθό που έχει τον κ. Γιώργο Δουρουκλάκη

Ο ιερέας έχει ιεροπρέπεια στις κινήσεις του και ψάλλει απαλά και κατανυκτικά και προσέχει στο Ιερό Βήμα να έχει παιδάκια στα οποία εμπνέει ευλάβεια και σεβασμό για την ιερότητα του χώρου.

Ολοι όσοι υπηρετούν στο Ιερό Βήμα είναι με το ράσο ή με τα παπαδικά τους

Ενας έφηβος -ο Παναγιώτης- διακονεί με πολλή ευλάβεια στο Ιερό Βήμα και καθοδηγεί τα μικρά παιδάκια να κάνουν το ίδιο όχι με πνεύμα υπεροχής αλλά με ταπείνωση και με το παράδειγμά του.

Εχει μια αρχοντιά η κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μια κατάνυξη που δύσκολα συναντάς.

Αλλά οι εκπλήξεις μου δεν περιορίστηκαν εδώ.

Ακουσα ότι η κοινότητα προγραμμάτιζε εκδρομή στο μοναστήρι της Αγίας Σκέπης και πρόσεξα στο δελτίο του ναού ότι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου θα τελεστεί αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Θεοδώρου.

Επομένως μιλάμε για εντυπωσιακή πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Προσεύχομαι ο Αγιος Θεός να φωτίζει και να ενισχύει τον π. Χρυσόστομο και τους συνεργάτες του για να δίνουν ορθόδοξη μαρτυρία στο κέντρο του Μανχάταν που βρίσκονται.

Θάρρος λοιπόν! 

Οχι μόνον δεν χάθηκαν όλα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απτά παραδείγματα εντυπωσιακής προόδου που προκαλούν πολλή εν Χριστώ αγαλλίαση.

Διερωτόμαστε! 

Αν η φραγκοχορωδία καταργήθηκε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και αν το αρμόνιο απομακρύνθηκε από το ναό, ποιος είναι ο λόγος που διατηρούν ακόμη αυτούς τους νεωτερισμούς στην καρδιά της Ομογένειας στην Αστόρια στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης;

Ποιος είναι ο λόγος που διατηρούν τη φραγκοχορωδία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν ενώ διαθέτουν εξαίρετους -με όλη τη σημασία του όρου- Βυζαντινούς ψάλτες; 

Δεν πρέπει ο καθεδρικός ναός από τον οποίο αναμεταδίδονται τηλεοπτικά οι Ακολουθίες να τελεί τη Θεία Λειτουργία με ορθόδοξο τρόπο;

Ποιο νόημα έχει να έχουμε εικόνες Βυζαντινής ζωγραφικής στον καθεδρικό ναό αλλά να ψάλλουμε φράγκικα;

Ελπίζουμε ότι ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα γίνει παράδειγμα για όσους ναούς διατηρούν ακόμη φραγκοχορωδίες. 

Αισιοδοξούμε ότι ο Αγιος Θεός θα φωτίσει τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. Δημήτριο να επέμβει δυναμικά και να τερματίσει την ασχημία των φραγκοχορωδιών και στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας.

No comments:

Post a Comment