Saturday, March 2, 2013

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ (ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ) ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΛΑΝΑΣ)



Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ (ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ)
ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΛΑΝΑΣ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
=====

Στην αγρυπνία, που τέλεσε η Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας προς τιμή του Αγίου Νικολάου Πλανά, ζήσαμε στιγμές κατάνυξης αλλά και μάθαμε πολλά για τον σύγχρονο αυτό Αγιο της Εκκλησίας μας. 

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, έχει έμμεση πνευματική συγγένεια με τον Αγιο Νικόλαο, επειδή ο δικός του Γέροντας -Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς)- συμμετείχε ως παιδάκι στις αγρυπνίες που τελούσε στον Αγιο Ελισσαίο ο Αγιος Νικόλαος Πλανάς και ήταν μάλιστα ένα από τα παιδάκια που έβλεπαν πολλές φορές τον Αγιο Νικόλαο να ζει υπερκόσμιες καταστάσεις κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Εκτός από τον Αγιο Καθηγούμενο συμμετείχαν στην αγρυπνία και ο νέος ιερομόναχος της Μονής π. Μελέτιος Μπούγας και ο Ιεροδιάκονος π. Ευγένιος Καλαφάτης -πνευματικό τέκνο του Αγίου Καθηγουμένου- που επισκέπτεται κατ’ αυτάς τις ΗΠΑ. 

Οι ψάλτες μας ήταν ο κ. Νίκος που βοηθά στην ψαλμωδία τις Κυριακές και ο κ. Αντώνης που διαβάζει τους ψαλμούς και τα Αναγνώσματα, όχι μόνον στις αγρυπνίες, αλλά και στις καθημερινές Ακολουθίες που τελούνται στη Μονή. 

Συμμετείχαν ακόμη -κάτι που έδωσε σε όλους μας περισσή χαρά- δυο παιδιά, ο Νίκος και ο Νεόφυτος, που μας έψαλλαν και στην αγρυπνία στον Αγιο Δημήτριο Αστορίας.

Εκτός όμως από την κατανυκτική αγρυπνία μάθαμε, από το σύντομο -αλλά πολύ περιεκτικό- κήρυγμα του π. Ιεροθέου, ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς) συνέθεσε την Ακολουθία του Αγίου και πρωτοστάτησε στην επίσημη αναγνώριση της αγιότητας του από την Ιερά Σύνοδο.

Ο π. Ιερόθεος είχε να πει πολλούς επαίνους -και δικαίως- για ευλαβείς γυναίκες που άρχισαν να ψήνουν πρόσφορα για να χρησιμοποιηθούν για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Τρεις άλλοι άγγελοι προσευχής παρίστανται σε όλες σχεδόν τις ακολουθίες που τελούνται είτε σε θυρανοίξια ναών, είτε σε αγρυπνίες, είτε σε εσπερινούς και παρακλήσεις. Ενας μεσήλικας πιστός και δύο νέα παιδιά που υπηρετούν ταπεινά και αθόρυβα και με πολλή κατάνυξη στο ιερό βήμα.

Από την αγρυπνία δεν έλειψε ο κ. Γιώργος, ο επίτροπος του Αγίου Δημητρίου Αστορίας. 

Αυτή η ευλογημένη ψυχή δεν λείπει ποτέ και από τίποτα πνευματικό. 

Επίτροπος δραστήριος σε όλες τις λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις της κοινότητάς του Αγίου Δημητρίου. 

Πάντοτε πρόθυμος επίσης για κάθε βοήθεια στην Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. 

Διοργανώνει με υποδειγματικό τρόπο προσκυνηματικές εκδρομές στα μοναστήρια του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Σκέπης με δεκάδες προσκυνητές κάθε μήνα. 

Ούτε για "ευωδία του Γέροντα Εφραίμ" μιλά, ούτε σε άλλες θεομπαιξίες αναφέρεται. Είναι άνθρωπος που θέλει να προσφέρει με φόβο Θεού χωρίς να ζητά ανταπόδοση ή αναγνώριση από κανένα. 

Είπαμε! Υπάρχουν οι Θεομπαίκτες, που θέλουν να καλύψουν με τις "ευωδίες του Γέροντα Εφραίμ" και τα "χαμόγελα της αιωνιότητας" τις δικές τους δυσωδίες, όπως υπάρχουν και οι άνθρωποι του Θεού. 

Το βλέμμα της ψυχής μας ας είναι προσηλωμένο στους αγνούς ανθρώπους και όχι σ' αυτούς που γίνονται όργανα του διαβόλου. 

Τους πρώτους ας έχουμε παράδειγμα προς μίμηση και για τους δεύτερους να προσευχόμαστε ο Αγιος Θεός να τους φωτίσει και να μας φωτίσει και να μας ελεήσει όλους. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Ζαχαρή, που μας έδωσε την ευκαιρία να γιορτάσουμε με βραδυνή Θεία Λειτουργία την ιερή μνήμη του μεγάλου αυτού σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας.   

Τι ωραία που θα ήταν αν είχαμε καθημερινά την ευκαιρία μιας βραδυνής Θείας Λειτουργίας στην Αστόρια.! 

No comments:

Post a Comment