Monday, March 11, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης αναφέρει για τη διοργάνωση συνεδρίου για τον Ναζισμό στην πόλη Γιαννιτσά:

« Η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων και κομματικών ιδεολογιών, από όπου και αν προέρχονται αυτές. Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με κάποια κομματική ιδεολογία και να την θέσει υπεράνω της χριστιανικής του ιδιότητας, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Η Εκκλησία διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα αλλά και το χρέος να διδάσκει στο λογικό ποίμνιό Της και προς όλες τις κατευθύνσεις την αλήθειά Της και να στηλιτεύει το ψέμα η την πλάνη είτε αυτή προέρχεται από άλλη θρησκεία, είτε αυτή προέρχεται από αίρεση, είτε αυτή προέρχεται από κάποια φιλοσοφική, ιδεολογική, πολιτική κοσμοθεωρία. Αυτή είναι και η αιτία κατά την είκοσι αιώνων ιστορία Της διώχθηκε άλλοτε από βασιλείς και αυτοκράτορες και άλλοτε από σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα αριστερών ιδεολογιών. Διώχθηκε σκληρά επειδή και μόνη η παρουσία Της στον κόσμο αποτελεί «βάρος» και «έλεγχο» για όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν το ύδωρ της ζωής και να ανακαλύψουν δικό τους «συντετριμμένον φρέαρ» και να ποτίσουν - πολλές φορές δια της βίας - τους ανθρώπους από αυτό.

Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτίζεται με πολιτικές ιδεολογίες, οι οποίες περιέχουν θέσεις σαφώς αντίθετες με την πίστη του. Είτε όταν την προσβάλλουν ευθέως και την πολεμούν ποικιλότροπα όπως τα αθεϊστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», είτε όταν την υποσκάπουν με δολιότητα, υποβιβάζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο με τον τρόπο που δίδαξε και δυστυχώς εφάρμοσε με τραγικές συνέπειες ο ναζισμός.

Και στις μέρες μας βλέπουμε να γίνεται η Εκκλησία του Χριστού άλλοτε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από δεξιόστροφες ιδεολογίες και άλλοτε προσφιλής στόχος επιθέσεων από πολιτικούς σχηματισμούς αριστερών πεποιθήσεων. Για τον λόγο αυτόν ακριβώς η τοπική Εκκλησία μετέχει σε αυτή τη διοργάνωση. Ως Εγγυήτρια της αμερόληπτης αντιμετώπισης ενός ζητήματος που έχει γίνει δυστυχώς επίκαιρο στις μέρες μας. Που αποδεδειγμένα απασχολεί και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο· όλους. 

Και αυτούς που από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον θέλουν να γνωρίζουν την θέση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα όμως αυτούς που ανήκουν στην Εκκλησία και ως συνειδητοί Χριστιανοί.

Ας μην ανησυχούν λοιπόν όσοι ανησυχήσανε. Αυτή η εκδήλωση δεν έχει σκοπό να δώσει ύποπτες πολιτικές κατευθύνσεις. Δεν προσπαθεί να στρέψει κανέναν αριστερά η δεξιά!»

Οι θέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται οιαδήποτε διαμφισβήτηση ή παρερμηνεία.

Αλλά και η ομιλία του κ. Θ. Παπαθανασίου - τουλάχιστον στην περίληψή της που διαβάσαμε στο ανακοινωθέν της Μητροπόλεως Εδέσσης - ουδέν επιλήψιμο έχει.

Να επαναλάβουμε αυτό που γράφουμε κατά κόρον. Δεν πρέπει να φοβούμαστε το διάλογο με κανένα. Μόνον αυτοί που κατά βάθος πιστεύουν ότι δεν έχουν την αλήθεια φοβούνται να διαλεχθούν. 

Ούτε ο Χιστός, ούτε οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ούτε οι Αγιοι Απόστολοι, ούτε οι Μάρτυρες της Εκκλησίας, ούτε οι Αγιοι Πατέρες φοβήθηκαν ποτέ το διάλογο με οιονδήποτε. 

Εμείς, λοιπόν, γιατί να τον φοβούμαστε;

Εγινε πρόσφατα το συνέδριο “Εκκλησία και Αριστερά” στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. 

Ποιο κακό προέκυψε για την Εκκλησία; 

Οι εκπρόσωποι του "Σύριζα" έριξαν τη μάσκα και μας είπαν ξεκάθαρα τι επιδιώκουν και ποιους καταχθόνιους στόχους έχουν για την Εκκλησία. 

Επομένως ποιος κέρδισε από το Συνέδριο;

Μια μόνον ανησυχία νομιμοποιούμεθα να έχουμε για τους οποιουσδήποτε διαλόγους της Εκκλησίας. 

Αν οι εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας εκπροσωπούν την αλήθεια του Ευαγγελίου. Αν πηγαίνουν στους διαλόγους για να ομολογήσουν την πίστη της Εκκλησίας. 

Οταν αυτό συμβαίνει πρέπει να καλωσορίζουμε τους διαλόγους με όλους. 

Και με τις αιρέσεις και με τις άλλες θρησκείες και με τις πολιτικές και άλλες ιδεολογίες και με τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα.

No comments:

Post a Comment