Sunday, March 10, 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, σε ρεπορτάζ του κ. Νίκου Μαγγίνα:

“Ευλογημένους που επέλεξαν την Κωνσταντινούπολη ως τόπο για την εκδρομή τους χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους εκατοντάδες μαθητές που κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης υποδέχθηκε με αισθήματα αληθινής χαράς και πατρικής στοργής τους μαθητές από σχολεία πολλών περιοχών της Ελλάδος οι οποίοι διάλεξαν μεταξύ διαφόρων προορισμών την Κωνσταντινούπολη ώστε να πραγματοποιήσουν την ετήσια εκδρομή τους. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές, δασκάλους αλλά και κηδεμόνες παρακολούθησαν την ακολουθία του Εσπερινού στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.



Στο τέλος της ακολουθίας τους προσφώνησε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους. Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας περιέγραψε τις πνευματικές ομορφιές της Βασιλίδος των Πόλεων, σημείωσε την ιερότητα του Φαναρίου ενώ παρότρυνε τη συνεργασία σχολείων από την Ελλάδα με ομογενειακά της Ρωμηοσύνης της Πόλης. Ιδιαίτερα εξήρε το υψηλό επίπεδο των Ρωμέηκων ιστορικών Σχολείων τα οποία παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών τους δεν είναι ο ίδιος με άλλες εποχές, εντούτοις επιτελούν το εκπαιδευτικό έργο τους με εντυπωσιακή συνέπεια και πιστότητα υπηρετώντας τις υψηλές αξίες και τα ευγενή ιδανικά της Παιδείας σε πείσμα παράλογων λογικών και των άκαιρων καιρών που ζούμε. 


Οι εκατοντάδες μαθητές από σχολεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, της Καβάλας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Ελασσώνας, της Καστοριάς, των Σερρών, της Καρπάθου και άλλων περιοχών της Ελλάδος, με ζήλο και ανυπομονησία περίμεναν να πάρουν από το χέρι του Πατριάρχου ένα μικρό σταυρουδάκι, ως ευλογία και αναμνηστικό του προσκυνήματός τους στο Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο ενώ δεν παρέλειπαν πολλοί εξ αυτών να εκφράζουν τα αισθήματα χαράς για την επίσκεψή τους αυτή στο χώρο και στις αυλές της Μεγάλης Εκκλησίας και της διαπροσωπικής συνάντησης και επικοινωνίας με τον πνευματικό Πατέρα της Γένους μας.”


Η ομαδική μετάβαση τόσων σχολείων στη Βασιλεύουσα για την ετήσια εκδρομή τους για να προσκυνήσουν τα σεβάσματα της Ορθοδοξίας, για να πάρουν την ευχή του Πατριάρχη του Γένους μας και για να ενισχύσουν τους ελάχιστους Ελληνες που εξακολουθούν να παραμένουν στην Πόλη των ονείρων μας, μας προξενεί ιδιαίτερη χαρά.

Αυτή είναι η επίσκεψη - προσκύνημα καλύτερα - που επιβάλλεται να κάνει κάθε ορθόδοξος χριστιανός στη Βασιλεύουσα.

Σε προηγούμενα χρόνια δυστυχώς πολλοί πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη για να αγοράσουν φτηνά δερμάτινα και να διασκεδάσουν στην πλατεία “Ταξίμ” (που παρεπιπτόντως σημαίνει διχοτόμηση!!!) χωρίς να πηγαίνουν καν στο Φανάρι για να προσκυνήσουν.!!!


Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για την καταφανή αλλαγή της νοοτροπίας.

Παράλληλα ελπίζουμε να βρει πρόθυμους ακροατές η προτροπή του Παναγιότατου να συνεχιστεί η σύσφιξη των σχέσεων των σχολείων της Ελλάδας με τα ολιγομελή σχολεία της Πόλης των ονείρων μας αλλά και να επεκταθούν σε περισσότερους από τους υφιστάμενους τομείς.


Με την ίδια χαρά, πριν λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες της μετάβασης πολλών ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε επιμορφωτικό σεμινάριο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως για θέματα σχετιζόμενα με τη συγκληθείσα στην Κωνσταντινούπολη Β' Οικουμενική Σύνοδο.

Θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το Γένος μας. 

Ολα - με τα ανθρώπινα κριτήρια - δείχνουν ζοφερά, αλλά πιστεύουμε σε Θεό που ανέστη εκ νεκρών και εις Aυτόν και μόνον εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας.

No comments:

Post a Comment