Wednesday, March 13, 2013

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ




Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Στην δημιουργία δέκα νέων Επισκοπών πρόεβη η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πληροφορίων Βλαντιμίρ Λεγκοϊντα.

Ο Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "η Ιερά Σύνοδος προέβη στη σύσταση 10 νέων Επισκοπών, όπως στη Λετονία, στην Αγία Πετρούπολη, στο Βύμπαρκ, στη Γκάτσινα, στο Κρασνοντάρ, στο Νοβοροσίρσκ, στο Τιχβίν, στο Τομσκ, στο Αστραχάν και στο Ακτιουμπίνσκ.

Τέλος ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πληροφορίων υπογράμμισε: "Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δημιουργήθηκαν 98 νέες Επισκοπές της Ρωσικής Εκκλησίας, εκ των οποίων 81 είναι στη Ρωσία".

Εκφράζουμε τη χαρά μας για την πρόοδο της ομόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, για την αναγέννηση του μοναχισμού της, για την ανοικοδόμηση χιλιάδων ναών, για την αύξηση του κύρους της στη Ρωσική κοινωνία και για τη στενή της συνεργασία με την Ρωσική Πολιτεία που της επιτρέπει να λύνει πιο αποτελεσματικά πολλά προβλήματα.

Παράλληλα όσοι σπεύδουν άκριτα για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας καλόν είναι να ενωτισθούν το κακό που θα προξενήσουν στη Ορθοδοξία και στην ενότητά Της αν προχωρήσουν στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνοδου.

Οι αριθμοί που έδωσε ο επικεφαλής των πληροφοριών της Εκκλησίας της Ρωσίας είναι σαφέστατοι. 

98 νέες επισκοπές συστάθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια και είναι πλέον ή βέβαιο - και επίσημα άλλωστε διακηρυγμένο - ότι προγραμματίζεται η δημιουργία νέων επισκοπών στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Ετσι η Εκκλησία της Ρωσίας καθίσταται, όχι μόνον η Εκκλησία που έχει πάνω από το 50% των πιστών της Ορθοδοξίας, αλλά και η Εκκλησία που διαθέτει περισσότερους από το 50% των Ορθοδόξων επισκόπων.

Με αυτά τα δεδομένα οι Ρώσοι εκκλησιαστικοί ηγέτες ζητούν στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος είτε να έχουν το βέτο οιωνδήποτε αποφάσεων ληφθούν, είτε η λήψη των αποφάσεων να γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία των επισκόπων της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας, όπου και πάλιν η Εκκλησία της Ρωσίας έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστο. 

Μόνον ασυγχώρητα αφελείς ή επίβουλοι της ενότητας της Ορθοδοξίας θα αγνοήσουν αυτά τα δεδομένα και θα υιοθετήσουν άκριτα μέτρα που θα διακινδυνεύσουν την ενότητα της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment