Tuesday, March 19, 2013

Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Σωτήριος λόγος” του κ. Σωτήρη Τζούμα, από την εφημερίδα “Το Παρόν”, σχόλιο του εκκλησιαστικού συντάκτη της που επιμελείται τη στήλη “Μικρά και ενοχλητικά”: 

“Για τα μάτια του...Κατάρ!

Εκεί που μόλις είχε κλείσει το ένα μέτωπο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τους ορθόδοξους Ρουμάνους, τώρα ξεκίνησε άλλη κόντρα.

Οι σχέσεις Ιεροσολύμων - Αντιοχείας έχουν γίνει άνω κάτω.
Αφορμή ήταν n κίνηση του Ιεροσολύμων να εκλέξει ''Αρχιεπίσκοπο Κατάρ''.

Ακόμη όμως και ένας πρωτοετής φοιτητής σε Θεολογική Σχολή γνωρίζει πως το Κατάρ, όπως και όλη η περιοχή, ανήκει στη δικαιοδοσία του αραβόφωνου Πατριαρχείου Αντιοχείας, από αρχής σύστασης των Πατριαρχείων...

Τα συμφέροντα είναι πολλά για το ποιος θα βάλει ''με τον νόμο'' το πόδι του στο πλούσιο εμιράτο.

Όχι γιατί τα Ιεροσόλυμα κόπτονται για τους ελάχιστους χριστιανούς ούτε επειδή έχουν καμία ιδιαίτερη κάψα να...εκχριστιανίσουν τους εμίρηδες.

Πίσω από την επιθυμία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου να αποκτήσει δικαιώματα στο Κατάρ, λένε οι κακές γλώσσες, κρύβεται πρώην αμερικανός διπλωμάτης που έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή...

Στα Ιεροσόλυμα λένε πως έχουν ποίμνιο στην περιοχή και από τη δεκαετία του '90 ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ως αρχιμανδρίτης, λειτουργούσε εκεί.

Ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας έχει πάρει την υπόθεση πάνω του και όχι μόνο δεν δείχνει τη διάθεση να κάνει το χατίρι στον Ιεροσολύμων, αλλά έχει ξεκινήσει ήδη σειρά επαφών με άλλους ορθόδοξους ηγέτες για να τον επαναφέρουν στην ''κανονικότητα'' ...”

Παρακουλοθούσαμε, με πολλή αγωνία, από καιρό, την σχετική ειδησεογραφία που αφορά τη διένεξη των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων αναφορικά με τη δικαιοδοσία του Κατάρ και  τρέφαμε την ελπίδα ότι δεν θα έπαιρνε ανεπίτρεπτες διαστάσεις το θέμα.

Τα δύο Πατριαρχεία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση από πολλές απόψεις. 

Προπαντός το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.

Η ίδια η υπόστασή του και η παρουσία του στον τόπο που δρα από την εποχή των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται υπό αμφιβολία.

Επομένως το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια διαμάχη μεταξύ των δύο Παλαίφατων και εμπερίστατων Πατριαρχείων για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Ως εκ τούτου η στάση του Μακαριότατου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη είναι η ενδεδειγμένη οδός για να επιλυθεί το πρόβλημα. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να εμπλακούν για να κλείσει το θέμα με πανορθόδοξη συναίνεση.

No comments:

Post a Comment