Monday, March 11, 2013

Ο κ. ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




Ο κ. ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Γράφει σε άρθρο του, που δημοσίευσε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο κ. Χρ. Γιανναράς  αναφέρεται στην παραίτηση του Πάπα.

“Για να κατασφαλίζεται το άτομο με νοητικές βεβαιότητες, έπρεπε να τις εγγυάται μια αυθεντία, μια «αλάθητη καθέδρα»: Οι αποφάνσεις της να έχουν αξιωματικό χαρακτήρα.

Eτσι, η πάλη για εμπειρική ψηλάφηση “νοήματος” (αιτίας και σκοπού) της ύπαρξης και της συνύπαρξης, το κριτήριο ιεράρχησης των αναγκών και αξιολόγησης των ποιοτήτων, μεταποιήθηκαν σε δοτή “άνωθεν” ιδεολογία, που εξασφάλιζε την κατοχή της “αλήθειας” με αντίτιμο την πειθάρχηση στον θεσμικό φορέα του “αλαθήτου”. Tο παπικό πρότυπο σφράγισε ανεξίτηλα την ευρωπαϊκή Iστορία: O Προτεσταντισμός θα υποκαταστήσει την αλάθητη πατρωνία του πάπα με το αλάθητο των Γραφών (sola scriptura), ο Oρθοδοξισμός με το αλάθητο Γραφής και Πατέρων”.

Ποια άλλη μαρτυρία χρειάζεται για να αποδειχθεί η κακοδαιμονία της Γιανναρικής θεολογίας και το μέγεθος της πλάνης που έχει διαποτίσει τον κ. Καθηγητή;

Ο “Ορθοδοξισμός” - με αυτό τον χαρακτηρισμό αποκαλεί όλους όσους αντιτίθενται στις κακοδοξίες του - θεωρεί ως αυθεντία το αλάθητο της Γραφής και των Πατέρων!!!

Ωστε κ. Γιανναρά; Είναι ο “Ορθοδοξισμός” που δέχεται ως αυθεντία το αλάθητο της Γραφής και των Αγίων Πατέρων;

Οχι η Ορθόδοξη Εκκλησία;!

Για να δούμε τι λέγει το Συνοδικό της Ορθοδοξίας το οποίο - εικάζουμε - αποδέχεστε ως ορθόδοξη διδασκαλία και όχι ως μανιφέστο του “Ορθοδοξισμού”:

“Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν, ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφώνηκεν, ἡ χάρις ὡς ἔλαμψεν, ἡ ἀλήθεια ὡς ἀποδέδεικται, τὸ ψεῦδος ὡς ἀπελήλαται, ἡ σοφία ὡς ἐπαρρησιάσατο, ὁ Χριστὸς ὡς ἑβράβευσεν, οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν Χριστόν τὸν ἀληθινὸν Θεὸν ἡμῶν,

Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν Οἰκουμένην ἐστήριξεν.”

Οτι ο κ. Γιανναράς δεν δεσμευόταν ποτέ από την αυθεντία της εμπειρίας των Προφητών, των Αποστόλων και των Αγίων το γνωρίζαμε πολύ καλά από δεκαετίες. 

Αλλιώς δεν θα δίδασκε ότι ο σαρκικός έρωτας είναι έξαλμα προς τον Θεόν.!!! 

Ούτε θα επιτίθετο εναντίον του μοναχισμού και των κειμένων της λατρείας της Εκκλησίας επειδή δοξολογούν την αειπαρθενία της Υπεραγίας Θεοτόκου.!!! 

Ούτε θα μιλούσε απαξιωτικά για τον μεγαλύτερο Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας τους τελευταίους αιώνες τον, Αγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.!!!

Ούτε θα μιλούσε με σκαιά περιφρόνηση για τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων!

Τώρα όμως με το άρθρο μας το λέγει - δεν είναι η πρώτη φορά - ξεκάθαρα.

Η αυθεντία της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων δεν τον δεσμεύει, επειδή αυτή η αντίληψη της αυθεντίας είναι προιόν Παπικής επίδρασης! 

Είναι “Ορθοδοξισμός” κατά τον χαρακτηρισμό του κ. Γιανναρά! Οχι ορθόδοξη διδασκαλία.!!!

Τι χρείαν έχουμε ετέρων μαρτύρων για την Ορθοδοξία του κ. Γιανναρά;

No comments:

Post a Comment