Saturday, March 23, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ: "Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΟΛΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΣΕ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ: "Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΟΛΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΣΕ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
===========

Στην εφημερίδα “Σημερινή” διαβάσαμε το ακόλουθο εξαιρετικό άρθρο του έγκυρου - με την κυριολεκτική έννοια του όρου - αναλυτή κ. Σ. Ιακωβίδη.

Το άρθρο είναι απολύτως εμπεριστατωμένο, αλλά προπαντός γενναίο.

Δύσκολα θα ανέμενε κάποιος ένα αναλυτή να μιλήσει - προπαντός σ' αυτή τη φάση - με τόση ειλικρίνεια στο λαό για ορισμένες αλήθειες, οι οποίες είναι μεν σε όλους γνωστές, πλην όμως σχεδόν κανείς δεν έχει την τόλμη να τις δημοσιοποιήσει.

Αλλά δεν διακρίνει όλους τους ανθρώπους η ανευθυνότητα, η δειλία και η μικρόνοια

Και σίγουρα όχι τον κ. Σάββα Ιακωβίδη.

Πάντως ας μην αναμένει ο κ. Ιακωβίδης ότι θα εισπράξει πολλά μπράβο από τους αναγνώστες.

Ο κόσμος άλλα θέλει να ακούσει τώρα. 

Θέλει να ακούσει για "σκοτεινές δυνάμεις", για συνωμοσίες, για καταχθόνια σχέδια.

Δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. 

Ούτε τις προσωπικές του ευθύνες, ούτε της ηγεσίας του, επειδή αντιλαμβάνεται την προσωπική του ευθύνη για την εκλογή και ανοχή ανάξιων ηγετών.

Ο κόσμος αυτή τη στιγμή θέλει αποδιοπομπαίους τράγους, εκτός της Κύπρου, όσο γίνεται πιο επικίνδυνους, πιο σκοτεινούς και εκτός της παρεμβολής, για να δικαιολογήσει τη δική του απραξία και ενοχή.

Η επισήμανση του κ. Ιακωβίδη: “Μόλις ξεμπερδέψουμε με τον σημερινό Γολγοθά, πρέπει να στηθούν δίκες και εκτελεστικά αποσπάσματα” πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής.

Δεν θα σταθώ στην πρότασή του για εκτελεστικό απόσπασμα, επειδή είμαι σφοδρός πολέμιος της θανατικής ποινής, αλλά για δίκες και φυλακίσεις και απόδοση ευθυνών για το σημερινό χάλι οπωσδήποτε.

Και πριν φτάσουμε στη δίκη δεν νομίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι ο κ. Χριστόφιας είναι αδιανόητο να κοστίζει στο Δημόσιο σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως την ώρα που η οικονομία του τόπου πηγαίνει κατά κρημνών;

Παρακαλούμε τον τέως Πρόεδρο, που φέρει τον κύριο όγκο της ευθύνης, να φιλοτιμηθεί και να αποποιηθεί εθελούσια το υπέρογκο ποσό που χαραμίζεται για τον ίδιο.

Νομίζω ειλικρινά ότι είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει αν του έχουν μείνει ελαχιστομόρια φιλότιμου και ανθρωπιάς.

Γράφει λοιπόν ο κ. Σ. Ιακωβίδης στο άρθρο του:

“Οι πολίτες δικαιούνται να οργίζονται και να διαμαρτύρονται. Γιατί; Διότι από τη μια στιγμή στην άλλη βλέπουν τη ζωή τους να κατακρημνίζεται, τις δουλειές τους να κινδυνεύουν, τις αποταμιεύσεις τους να απειλούνται. Είναι φυσιολογικό να αναζητούν αίτιους και ενόχους για το κακό που τους βρίσκει. Οι πρώτοι στόχοι είναι μερικοί εταίροι μας και ειδικά η Γερμανία, το Γιούρογκρουπ και η Ευρωζώνη. Η παρούσα κατάσταση ευνοεί τις αφελείς εξάψεις διαφόρων κατά καιρούς ευρωσκεπτικιστών, που βρήκαν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν ξανά τα πυρά τους εναντίον της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Με υποκριτική οργή διερωτώνται γιατί ενταχθήκαμε στην Ε.Ε., γιατί υιοθετήσαμε το ευρώ και ιδού τι μας κάνουν σήμερα, άρα, καιρός να του δίνουμε και να επιστρέψουμε στην…λιρούαν μας. Αυτός ο τόπος υποφέρει αθεράπευτα από νηπιώδεις αντιλήψεις στην άσκηση σοβαρής πολιτικής.

Για να ασκηθεί σοβαρή πολιτική χρειάζονται και σοβαροί πολιτικοί. Πού είναι; Πού είναι ο πραγματικός ηγέτης, που θα συνεγείρει τους πολίτες και θα τους εξηγήσει γιατί πρέπει να κάνουν σήμερα θυσίες για να σωθεί ο τόπος; Από την άλλη, γιατί κατηγορούμε ξένους για λάθη, ανευθυνότητες και εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από δικούς μας πολιτικούς, Προέδρους, τραπεζίτες, πολιτειακούς, κρατικούς και άλλους αξιωματούχους; Βεβαίως και υποφέρουμε από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Βεβαίως και ευθύνονται σε βαθμό κακουργήματος οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών. Βεβαίως η απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι απαράδεκτη για την Κύπρο και άκρως ζημιογόνα για την Ευρωζώνη. Βεβαίως οι Γερμανοί παίζουν παιγνίδια. 

Όμως, αδελφοί συνέλληνες της Κύπρου, να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας και με τον τόπο. Για το κατάντημά μας πρώτα απ’ όλα και όλους, φταίμε εμείς: Ως ηγεσίες και ως λαός. Έχουμε υπερτροφικό τραπεζικό σύστημα. Είμαστε φορολογικός παράδεισος. Γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έχουμε διαρθρωτικά, δημοσιονομικά προβλήματα. Γιατί δεν τα επιλύσαμε;

Για το σημερινό κατάντημα ευθύνονται τουλάχιστον τρεις Πρόεδροι, τα κόμματα και το τραπεζικό, οικονομικό κατεστημένο. Από χρόνια πολλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διεθνούς κύρους ξένοι οικονομολόγοι και νομπελίστες, Διοικητές της ΚΤΚ, οικονομολόγοι, αναλυτές, όλοι προειδοποιούσαν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να πάρει μέτρα για την οικονομία και τα διαρθρωτικά προβλήματά της. Αυτές οι εκκλήσεις έλαβαν δραματικό τόνο τα τελευταία τρία, τουλάχιστον, χρόνια, επί της αλήστου μνήμης διακυβέρνησης Χριστόφια. 

Και το πρωτοφανές: Όλα τα κόμματα καλούσαν τον Δ. Χριστόφια να πάρει έγκαιρα μέτρα και ήταν έτοιμα να μοιραστούν το πολιτικό, κομματικό ή άλλο κόστος. Δεν άκουσε κανέναν! Πέρσι, στις 26 Ιουλίου, η Τρόικα κατέθεσε ένα μνημόνιο. Ποια ήταν η εντολή Χριστόφια στους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών; Μην ασχοληθείτε! Πότε άρχισαν να το συζητούν; Τον Νοέμβριο.

Προχθές, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σε δηλώσεις του, αποκάλυψε ότι από τον Νοέμβριο 2011 ζητήθηκε από τον Δ. Χριστόφια να πάρει μέτρα για την κρίση. Προτίμησε το ρωσικό δάνειο. Αναβάλλοντας και καθυστερώντας, παρέδωσε στον Ν. Αναστασιάδη διαλυμένη και ανατιναγμένη οικονομία. 

Σε όλους τους γύρους της σημερινής κρίσης, αναζητήσατε τους ηγέτες μας, διαπλεκόμενους με τραπεζίτες και άλλους ενόχους. Για το κατάντημά μας δεν ευθύνεται τόσο η Ε.Ε., η Ευρωζώνη ή η…Μέρκελ. Το ξερό, το ανόητο και το βλακώδες κεφάλι ηγετών μας ευθύνεται, γι’ αυτό επιμένουμε: Μόλις ξεμπερδέψουμε με τον σημερινό Γολγοθά, πρέπει να στηθούν δίκες και εκτελεστικά αποσπάσματα.

No comments:

Post a Comment