Saturday, March 16, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΤΕΥΧΟΣ 99




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
____________

Ορθόδοξη Μαρτυρία, Εκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Ορους”, Αριθμός 99, Χειμώνας 2013, Λευκωσία, σσ. 112.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Κλείνουν 32 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία”. 

Το επόμενο 100ο τεύχος θα είναι πολυσέλιδη πανηγυρική έκδοση, όπως με πληροφορεί ο εκδότης του περιοδικού, κ. Ανδρέας Κυριακού, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι Φίλοι του Αγίου Ορους”.

Το παρόν τεύχος έχει ποικίλη ύλη αλλά και ένα εκτενές αφιέρωμα για την Υμνολογία της Εκκλησίας μας.

Εκ πρώτης όψεως τα θέματα του αφιερώματος φαίνονται ότι προορίζονται μόνον για τους θεολόγους. 

Η ανάγνωση των πλείστων από αυτά θα δώσει μια εντελώς διαφορετική γεύση στον αναγνώστη. Συνιστούν λειτουργική αγωγή των πιστών.

Πολλά τα αξιόλογα άρθρα γραμμένα ορισμένα από εγνωσμένου κύρους θεολόγους, ώστε είναι δύσκολο να κάνουμε ονομαστική αναφορά σε αυτά.

Για ένα όμως από τα άρθρα του περιοδικού δεν είναι δυνατόν να μην κάνουμε ειδική αναφορά. 

Πρόκειται για την αναδημοσίευση από το ιστολόγιο “Αναβάσεις”, που αναφέρεται στην προσέλευση στην Ορθοδοξία του Κόπτη ιερέα π. Αθανάσιου Χενείν, ο οποίος αναχειροτονήθηκε ορθόδοξος κληρικός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο π. Αθανάσιος - όπως και ο π. Πλακίδας Deseille  και πολλοί άλλοι - συνιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις Ορθόδοξου Οικουμενισμού.

Οι διάλογοι - όπως διεξάγονται σήμερα - δεν είναι ορθόδοξος Οικουμενισμός, αλλά διπλωματία και δημόσιες σχέσεις.

Ορθόδοξοι διάλογοι είναι μόνον εκείνοι που "καταγγέλλουν" Χριστό τον αληθινό Θεό και την Ορθόδοξη Εκκλησία ως τη Μόνη Εκκλησία στους κόλπους της Οποίας καλούν όλους τους "εν τη πλάνη" των αιρέσεων "και το σκότος" των άλλων θρησκειών "καθημένους" να προσέλθουν.

Συγχαίρουμε θερμά και αδελφικά τον κ. Κυριακού για την έκδοση και αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το 100ό πανηγυρικό πολυσέλιδο τεύχος.

No comments:

Post a Comment