Tuesday, October 2, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Ο κ. Νίκος Παπαχρήστου -ιδιοκτήτης του Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ-, μας έστειλε την επιστολή που δημοσιεύουμε καθηκόντως στη συνέχεια, επειδή κάναμε αναφορά στον "Πυλώνα" του με τη δημοσίευση της επιστολής του π. Θεοδόσιου Μαρτζούχου, προς το ιστολόγιο “Ορθόδοξο Παρατηρητήριο”.
Αλλά και για ένα άλλο λόγο.
Με την επιστολή του ο κ. Παπαχρήστου λέγει πολλές αλήθειες για την εκκοσμίκευση του τρόπου ανάδειξης των αρχιερέων η οποία δεν συνάδει με το πνεύμα του Ευαγγελίου.
Συμφωνώ βασικά με τις θέσεις που εκφράζει ο αγαπητός επιστολογράφος. 

Δεν μου διέφυγε όμως ότι ενώ ο κ. Παπαχρήστου μιλά για πνευματικά θέματα και για εκκλησιαστικό φρόνημα και είναι σωστά αυτά που λέγει, τεχνηέντως αποσιωπά τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος διοικεί την Εκκλησία με μυστικά διαβούλια και παρασυναγωγές, οι οποίες εκλέγουν ουσιαστικά τους επισκόπους πριν τη σύνοδο της Ιεραρχίας μια πρακτική που προσβάλλει βάναυσα το συνοδικο θεσμό της Εκκλησίας.
Και για να μην ξεχνιόματε! 

Προπαντός τι σόι επισκόπους εκλέγει κατά κανόνα ο Μακαριότατος! 

Ούτε και γι' αυτό αναφέρει κάτι ο κ. Παπαχρήστου, "for obvious reasons" , όπως λένε ο Αμερικανοί, λες και η ανάδειξη αναξίων επισκόπων συνάδει με το πνεύμα του Ευαγγελίου.
Με άλλα λόγια ο κ. Παπαχρήστου παίζει το παιγνίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο οποίος θέλει με χαμηλούς τόνους και αποπροσανατολιστικά συνθήματα, να προωθήσει τους δικούς του στις κενές Μητροπόλεις για να πετύχει τον ένα και αποκλειστικό στόχο του: Την ανάδειξη του Θεοφιλέστατου επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Στη συνέχεια η επιστολή του κ. Παπαχρήστου:

*****
Κύριε Τελεβάντο,
Εύχομαι να είστε καλά.
Διάβασα στον ιστοχώρο σας την άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή του π. Θεοδοσίου Μαρτζούχου προς έτερη ιστοσελίδα. Στο τέλος της εν λόγω επιστολής αναφέρεται ότι αυτή κοινοποιήθηκε σε τρεις ενημερωτικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και στο Amen.gr.
Μάλιστα σε σχόλιο που ακολουθεί – υποθέτω δικό σας – αναφέρεται ότι οι τρεις ιστότοποι αρνήθηκαν «αρνήθηκαν να τη δημοσιεύσουν…».
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως και γιατί κινήθηκαν οι άλλες δύο ιστοσελίδες. Γνωρίζω όμως, σε ό,τι αφορά το Amen.gr, ότι ουδέποτε παρελήφθη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας η επιστολή του π. Θεοδοσίου Μαρτζούχου. Βεβαίως, για να είμαι ειλικρινής, πάγια πρακτική μας είναι να μην δημοσιεύουμε επιστολές διαψεύσεως που απευθύνονται σε άλλους ιστοτόπους και μάλιστα όταν το Amen.gr δεν έχει προβεί καν στην αναπαραγωγή της αρχικής «είδησης» που προκάλεσε τη διάψευση.
Επίσης, αξίζει να σας αναφέρω, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου που διανύουμε δεν δημοσιεύσαμε καμία από τις επιστολές συμπαράστασης ή αποδοκιμασίας, για τον ένα ή τον άλλο φερόμενο υποψήφιο, οι οποίες μας κοινοποιήθηκαν και όλες είχαν ανώνυμους συντάκτες οι οποίοι καλύπτονταν πίσω από γενικούς τίτλους όπως, «Ομάδα Πολιτών υπέρ του (τάδε)», «Οι Τοπικοί Φορείς», «Οι Κληρικοί της Ι.Μ.», κλπ. Θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές αντιγράφουν κοσμικές προεκλογικές εκστρατείες και επί της ουσίας δεν βοηθούν αλλά εκθέτουν τους υποψηφίους οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να μην ενθάρρυναν την αποστολή των επιστολών.
Θα ήθελα δε να μου επιτρέψετε να παρατηρήσω πως, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, η ολοένα και συχνότερη υιοθέτηση κοσμικών πρακτικών στις Αρχιερατικές εκλογές, από πρόσωπα της Εκκλησίας ή υποστηρικτές φερόμενων υποψηφίων,  αλλά και ακραίων ενεργειών – π.χ. ρίψη φέιγ βολάν με «αποκαλύψεις» και άκρως συκοφαντικό περιεχόμενο για φερέλπιδες κληρικούς – από ορισμένους, άγνωστους σε εμένα, κύκλους, τραυματίζουν σοβαρά την εικόνα  της Εκκλησίας και δοκιμάζουν την συνοχή του ποιμνίου, σε μια εποχή που δοκιμάζονται συνολικά οι αντοχές της Κοινωνίας εξαιτίας τις οικονομικής κρίσης και των αλλεπάλληλων εξοντωτικών για τον λαό  μέτρων που την συνοδεύουν.
Σας ευχαριστώ θερμά που αφιερώσατε λίγο από τον χρόνο σας για την ανάγνωση του σημειώματός μου.
Νίκος Παπαχρήστου
Υπεύθυνος Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr     

No comments:

Post a Comment