Friday, June 1, 2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Διαβάζουμε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Ρομφαία” σε ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:


“Λάβρος κατά όλων εκείνων των προσπαθειών που γίνονται για την προώθηση ενός κόσμου χωρίς Θεό, ήταν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, μιλώντας στο Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο παραδοσιακών θρησκειών.


«Οι προσπάθειες εκείνες που γίνονται για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς Θεό θα αποτύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.


Επίσης πρόσθεσε: «Το αθεϊστικό μοντέλο ανάπτυξης των ανθρώπων απέτυχε μαζί με τις ιδεολογίες του 20ου αιώνα. Γίνονται προσπάθειες να τεθεί η θρησκεία σε ένα γκέτο, όμως τέτοιες προσπάθειες είναι βιαστικές και μη ρεαλιστικές».


Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας, υπογράμμισε ότι «εκατομμύρια νέοι, έχουν βρεθεί να συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο πείραμα, το οποίο έχει ως σκοπό να σε αναγκάσουν να ζεις σε ένα σύστημα χωρίς αξίες».


«Σε αυτό το σύστημα, η αμαρτία γίνεται κανόνας, όπου δεν υπάρχει η έννοια της ηθικής, αλλά η έννοια της άνεσης. Ενώ στο παρελθόν οι άνθρωποι πίστευαν στον όρο καλό και κακό. Για να επιτευχθεί η άνεση πολλά νεαρά ζευγάρια δεν τεκνοποιούν η κάνουν εκτρώσεις, στέλνουν τους γονείς του σε γηροκομεία και πολλά άλλα…Ποτέ στην ιστορία της, η ανθρωπότητα δεν έχει ζήσει ένα τέτοιο σύστημα για την επιβολή παγκοσμίου προτύπου – κοινωνικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό», συμπλήρωσε ο κ. Κύριλλος.


Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης, ακόμη τόνισε: «Μόνο η πίστη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν την αλήθεια, ποιο είναι το νόημα της ζωής, αλλά και ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πρέπει να χαθεί. Δίνει στον άνθρωπο την ικανότητα της αυτογνωσίας».


"Μερικές καλά οργανωμένες μειοψηφίες επιβάλλουν με επιτυχία την θέλησή τους, με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως δεν έχει σταματήσει η βία κατά των χριστιανών, η εμπορία ανθρώπων, η φτώχεια η πείνα, η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και παιδιών, το αναφέρω αυτό για να δούμε καθημερινά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


«Πρέπει οι θρησκευτικοί ηγέτες, να μιλήσουν με σαφήνεια για τη βλάβη των προσπαθειών να χτιστεί ένας κόσμος χωρίς Θεό», τόνισε κλείνοντας ο Πατριάρχης.


Τέλος να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο συμμετείχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ (Οικ. Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Γκόρι κ. Ανδρέας (Πατριαρχείο Γεωργίας), καθώς και Εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και θρησκειών.”


Ορθή βεβαίως η παρατήρηση του Μακαριότατου Μόσχας κ. Κύριλλου ότι οι άθεοι θέλουν να χτίσουν ένα κόσμο αδιέξοδο χωρίς Θεό.


Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι είναι αποδεκτή μια συνεννόηση με άλλες θρησκείες για να προωθηθούν ορισμένα αιτήματα για να αντιμετωπιστεί η επέλαση της εκκοσμίκευσης και κοινωνικά προβλήματα όπως λ.χ. η εμπορία ναρκωτικών, λευκής σαρκός, η πείνα, οι ασθένειες κτλ..


Αλλά πώς να το κάνουμε Μακαριότατε Μόσχας;


Εμείς, ως χριστιανοί, δεν θέλουμε να χτίσουμε απλά ένα κόσμο με το Θεό, αλλά ένα κόσμο που αναγνωρίζει το Χριστό ως τον μόνον αληθινό Θεό και την Ορθόδοξη ΕΚκλησία ως την “Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησία.”


Επαναλαμβάνουμε αυτό που γράψαμε πολλές φορές για παρόμοιες περιπτώσεις ότι αν οι σύνεδροι περιορίστηκαν να συζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν από κοινού ορισμένες κοινωνικές πληγές (ναρκωτικα, ασθένειες, πορνεία κτλ.) χωρίς συμπροσευχές ουδέν το επιλήψιμο.


Και υπάρχει πάντα τρόπος να προωθούνται ορισμένα θέματα χωρίς να παραβιάζονται οι όροι της πίστης μας.


Με πολλή χαρά πληροφορήθηκα ότι δύο αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος μετέβησαν πρόσφατα στο Βατικανό για να ζητήσουν βοήθεια για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας των εγκλωβισμένων Ελλήνων της Καρπασίας, αλλά χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε συμπροσευχή με τους Παπικούς.


Πάντα υπάρχει τρόπος να γίνονται κάποια ορθά και αναγκαία πράγματα χωρίς να παραβιάζονται οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας και χωρίς να σκανδαλίζονται οι πιστοί. Αρκεί να υπάρχει φόβος Θεού και καλή θέληση.

No comments:

Post a Comment