Monday, June 18, 2012

Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


190,000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============



Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής:


“190 Χιλιάδες Δολάρια απέστειλε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς την Εκκλησία της Κρήτης και τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσου από το «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό».


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανταποκρινομένη στην επιθυμία στοργής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου να διατεθεί ει δυνατόν μέρος του ποσού που συγκεντρώθηκε από το «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προς ανακούφιση του δοκιμαζόμενου λαού των Ι. Μητροπόλεων της Κρήτης και της Δωδεκανήσου απέστειλε στις ως άνω Μητροπόλεις επιταγές συνολικού ποσού 190 χιλιάδων δολαρίων.


Συγκεκριμένα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις οκτώ Ιερές Μητροπόλεις της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας απεστάλη το συνολικό ποσό των 130 χιλιάδων δολαρίων, ενώ συνολικό ποσό 60 χιλιάδων δολαρίων απεστάλη στις πέντε Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και στην Ιερά Μονή Πάτμου.


Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην συνοδευτική του επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες σημειώνει ότι το ποσό αποτελεί «προσφορά εις την διάθεσιν των ειδικών προγραμμάτων των Εκκλησιών, των αποβλεπόντων εις την ανακούφιση (τροφής, στέγης, φαρμάκων) των λόγω οξείας οικονομικής κρίσεως αναξιοπαθούντων αδελφών ημών».


Επιπλέον ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι «η επιταγή αποτελεί προϊόν αγάπης των κοινοτήτων και ιδιωτών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι ανταπεκρίθησαν κατά το δυνατόν, και παρά τας επικρατούσας και ενταύθα πιεστικάς οικονομικάς συνθήκας, εις την πρόσκλησιν αλληλεγγύης και στηρίξεως του Ελληνικού Λαού κατά την παρούσαν δυσχερή περίοδον».


Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Ρωσίας κτλ. ενισχύουν με πολύ σημαντικά ποσά τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας στην Ελλάδα.


Η πρόσφατη κίνηση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής να ενισχύσει την Εκκλησία της Κρήτης και τις πέντε Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων είναι άξια των πιο θερμών μας συγχαρητηρίων.


Η Εκκλησία της Κρήτης, τα Δωδεκάνησα - όπως ακριβώς και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής -, εξαρτούνται πνευματικά από το Οικουμενικό Πατιαρχείο. Γι’ αυτό η Εκκλησία της Αμερικής είναι φυσικό να αισθάνεται έντονα τον πόνο και τη δυστυχία των αναξιοπαθούντων αδελφών μας στις υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαρτώμενες Μητροπόλεις. Ετσι με την προτροπή του Παναγιότατου έδειξε έμπρακτα την αγάπη της με την αποστολή 170,000 δολαρίων για τις ανάγκες των πενομένων αδελφών μας σε αυτές τις επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.


Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Εκκλησία αποτελεί την Τροφό και προστάτη και ελπίδα του ευλογημένου μας Γένους και όλων των ορθόδοξων πιστών. Ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους άλλους ιεράρχες της Εκκλησίας της Αμερικής για την πρωτοβουλία, αλλά και όσους ομογενείς έδωσαν από το υστέρημά τους τα χρήματα για να βοηθήσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.


No comments:

Post a Comment