Thursday, June 28, 2012

ΝΕΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ



ΝΕΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΑΛΛΙΑΣ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Στο Βατικανό βρίσκεται ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου στο πλαίσιο της οικουμενιστικής συνήθειας των τελευταίων ετών να αποστέλλονται αντιπροσωπείες στις θρονικές εορτές.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας ασπάστηκε τη δεξιά του Πάπα Βενέδικτου κατά τη συνάντησή τους (βλ. στην αρχή του βίντεο).

Ο Πάπας αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση στη Β΄ Βατικανή Σύνοδο (της οποίας γιορτάζουν την 50η επέτειο) και σημείωσε ότι αυτή απετέλεσε σημείο καμπής στις οικουμενικές σχέσεις.

Υπενθύμισε επίσης την πρόοδο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου και την καλή σχέση που οικοδομήθηκε από τις συναντήσεις μεταξύ του Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ και του τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Τέλος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνεχίζει να προωθεί τον οικουμενικό διάλογο.

Σημειώνουμε την αξιοπρεπή και ορθόδοξη στάση του δεύτερου ιεράρχη, ο οποίος δεν φίλησε το χέρι του αιρεσιάρχη, παρόλον ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ προηγήθηκε και διέπραξε την απρεπή και αντορθόδοξη χειρονομία.

Ο Μέγας Φώτιος, Σεβ. Γαλλίας, μας διαβεβαιώνει ότι "η αδιαντροπιά είναι ιδιαίτερο γνώρισμα του κακού και τιποτένιου ανθρώπου και η ντροπή του σπουδαίου."

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η συμπεριφορά σας έναντι του Πάπα δεν δείχνει να διαθέτετε αυτή την "ντροπή" - στην οποία αναφέρεται ο Μέγας Φώτιος - ή το εκκλησιαστικό φρόνημα ή το φιλότιμο και το ορθόδοξο ήθος, παρόλον ότι με τα κριτήρια του κόσμου ως άνθρωπος είστε κατά γενική ομολογία πολύ ευγενής.

Ενα είναι το σίγουρο.

Με αυτού του είδους τις ενέργειες καταρρακώνεται το κύρος του Οικουμενικού Θρόνου κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο Σεβασμιότατος Γαλλίας, αλλά ούτε ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος αφού δεν τον ανακαλεί σε τάξη.

Θα παρακαλέσουμε θερμά τον Σεβ. Γαλλίας να μην επαναλάβει το ολίσθημα του χειροφιλήματος του αιρεσιάρχη του Βατικανού.

Ενας ορθόδοξος ιεράρχης είναι ανεπίτρεπτο να φιλά το χέρι του Πατριάρχη επειδή οι επίσκοποι είναι ίσοι και ο Πατριάρχης ο "πρώτος μεταξύ ίσων".

Αν λοιπόν είναι ανεπίτρεπτο ένας Μητροπολίτης να φιλά το χέρι του Πατριάρχη δεν είναι κανονικό έγκλημα που τιμωρείται με καθαίρεση να ασπάζεται ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος τη δεξιά του Αρχηγού της αιρέσεως;

No comments:

Post a Comment