Monday, June 18, 2012

ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΕΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Από μακρού χρόνου εκφράζω την άποψη ότι η καθαίρεση του Σεβ. κ. Αρτέμιου από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας - μια απόφαση που αναγνωρίζουν όλες οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες - δεν πρέπει να οδηγήσει σε παγίωση του σχίσματος με τη χειροτονία επισκόπων, ούτε σε κοινωνία με σχισματικές ομάδες στη Ρωσία, στην Ελλάδα, κτλ..

Χάρηκα λοιπόν υπερβολικά επειδή ο Σεβ. Αρτέμιος διευκρινίζει ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση.


ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΞΕΥΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" ΓΙΑ ΑΡΘΕΙ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
________

Είχα προτείνει επίσης κατ’ επανάληψη στο Σεβασμιότατο Κυθήρων και στους ηγέτες του αντι - οικουμενιστικού αγώνα να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επούλωση του σχίσματος, η οποία στόχο θα είχε την άρση της καθαίρεσης του Σεβ. Αρτεμίου και των ιερέων που χειροτόνησε και τις κουρές των μοναχών και των μοναζουσών που έκανε και θα τον αποκαθιστούσε στο ένα τμήμα της επαρχίας της Μητροπολέως Ράσκας, ενώ το δεύτερο θα το διατηρούσε ο Σεβ. κ. Θεοδόσιος.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
_________

Παρόμοια λύση με διχοτόμηση των Μητροπόλεων για να επανέλθει η κανονική τάξη και η γαλήνη στην Εκκλησία είχε γίνει και στην Ελλάδα μετά την εκθρόνιση των 12 Ιερωνυμικών Μητροπολιτών.

Επομένως η συνέντευξη του Σεβ. κ. Αρτέμιου καθησυχάζει τη συνείδησή μας επειδή ασφαλώς κανένας δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί σχίσμα στην Εκκλησία.

Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΠΟΠΟΒΙΤΣ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ
__________

Ούτε ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ήθελε τη δημιουργία σχισμάτων, ούτε ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, ούτε η δισχιλιετής παράδοση της Εκκλησίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσον ο Αγιος Ιουστίνος όσον και ο π. Επιφάνιος είχαν εκδηλώσει την έντονη δυσφορία τους όταν πληροφορήθηκαν για την πρόθεση δημιουργίας σχίσματος εξαιτίας της εκθρόνισης των 12 Ιερωνυμικών Μητροπολιτών στην Ελλάδα.

Ο π. Επιφάνιος σταθερός - μέχρι τέλους - υποστηρικτής των 12 Μητροπολιτών, ματαίωσε με προσωπική του παρέμβαση τη δημιουργία κυοφορούμενου σχίσματος που μεθόδευαν ορισμένοι οπαδοί των 12 Μητροπολιτών.

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
_______

Τα μεγαλύτερα δόγματα της πίστης μας έλεγε ο π. Επιφάνιος είναι τα δόγματα της “ενότητας” της Εκκλησίας και της “οικονομίας”.

Με αυτά λοιπόν γνώμονα οι ιθύνοντες της Σερβικής Εκκλησίας καλούνται να επουλώσουν το υφιστάμενο εν δυνάμει σχίσμα από το οποίο μόνον κακά θα απορρεύσουν αν εξακολουθήσει να υφίσταται για μακρό χρονικό διάστημα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να εκτροχιαστεί η κατάσταση θα παρουσιαστεί μετά την κοίμηση των Σεβ. κ. Αρτέμιου.

Τότε θα είναι η στιγμή που ο πειρασμός δημιουργίας σχίσματος θα κάνει την πιο απειλητική του εμφάνιση εξαιτίας της ανάγκης ύπαρξης επισκόπου, καθότι ως γνωστόν δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει Ορθόδοξος ανεπίσκοπος Εκκλησία.

Τώρα λοιπόν που ο Κύριος διατηρεί εν ζωή και υγιή τον Σεβ. κ. Αρτέμιο είναι η ώρα να αναληφθεί δράση για να επουλωθεί η σημερινή κατάσταση.

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ a priori ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ
_____________

Ούτε η άκαμπτη a priori απαίτηση του Σεβ. κ. Αρτέμιου να τον αποδεχτεί η Εκκλησία της Σερβίας ως τον Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζένης βοηθά, ούτε η στάση της Εκκλησίας της Σερβίας που τον θέλει να αποδεχτεί a priori ως απλός μοναχός τις αποφάσεις του Συνόδου συμβάλλει στην ενότητα της Εκκλησίας της Σερβίας.

Οι 4 μαθητές του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) ας συναντηθούν με διάθεση συνδιαλλαγής χωρίς όρους και ας προτείνουν λύση οικονομίας και αγάπης στη Σερβική Εκκλησία για να αναψηλαφήσει το θέμα και να δώσει οριστική λύση.

Ο Σεβ. κ. Αρτέμιος σε πρόσφατη επίσης συνέντευξή του κάνει αναφορά στον Οικουμενισμό και στην μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την οποία θα επανέθουμε - συν Θεώ - σε λίγο για να σχολιάσουμε.

No comments:

Post a Comment