5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΕΩΣ;
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Αληθεύει η είδηση ότι οι Ρώσοι προσφέρουν 5 δισεκατομμύρια στο νησί αν η κυβέρνηση της Κύπρου τους προσφέρει ναυτική βάση;
Αν αληθεύει σημαίνει ότι η Κύπρος θα λύσει τα οικονομικά της προβλήματα που διαφορετικά θα την οδηγήσουν σε υπέρογκο δανεισμό ή ίσως και στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αλλά αν αληθεύει η είδηση σημαίνει ότι θα συγκροτηθεί μια πανίσχυρη συμμαχία Ρωσίας - Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και στην απελευθέρωση της Κύπρου
Εκείνο που δύσκολα φαίνεται πιστευτό είναι ότι τα ευρύτερα συμφέροντα της περιοχής θα επιτρέψουν τη συγκρότηση αυτού του είδους τη συμμαχία με ότι συνεπάγεται για τα συμφέροντα του Δυτικού κόσμου.
"Too good to be true!" λένε οι Αμερικανοί σ' αυτές τις περιπτώσεις η συγκατάθεση των οποίων είναι απαραίτητη για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόταση.
Ας μην προστρέχουμε όμως!
Αναμένουμε “προσκαρτερούντες τη προσευχή”.
Ιδού του κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΝΕΙ 5 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ!
Ανάλυση-βόμβα από το Stratfor
==========
Η Κύπρος θα καταφέρει όπως όλα δείχνουν να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης που όλοι πια γνωρίζουμε ότι ούτε στηρίζει, ούτε σώζει.
Σύμφωνα με το STRATFOR, πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσαν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει δάνειο στη Κύπρο. Επίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσό στα 5 δισ. ευρώ. Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα; Όπως υποστηρίζει το Stratfor,μία ναυτική βάση για τη Ρωσία στη Κύπρο,τώρα που το Ταρτούς της Συρίας,φαίνεται να χάνεται.
“Σε αντίθεση με άλλες χώρες”, αναφέρει το Stratfor “η Κύπρος μπορεί να κοιτάξει πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η θέση της χώρας ως ένας από τους πρωταρχικούς υπεράκτιους τραπεζικούς παραδείσους της Ρωσίας, στο παρελθόν, έφερε την βοήθεια στη Λευκωσία - έστω και υπό όρους - από τη Μόσχα.
“Η στρατηγική σημασία της Κύπρου”,γράφουν έχει αυξηθεί από τις ταραχές στη Συρία που απειλούν το στρατιωτικό έρεισμα της Ρωσίας στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, μόνη βάση του Στόλου της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το Κρεμλίνο ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητάς του ως μοχλό για την ανάπτυξη μιας βάσης υποκατάστατο του Ταρτούς στην Κύπρο.
Η Λευκωσία πιθανότατα θα επιλέξει τη προσφορά της Ρωσίας αντί της διάσωσης της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει πιθανόν αυστηρά μέτρα λιτότητας, και αυτό θα δείξει ότι επανεξετάζει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση”,επισημαίνει το Stratfor,το οποίο έχει εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες και για την Ελλάδα.
Τα δημοσιεύματα αυτά από το Stratfor δεν είναι τυχαία και απευθύνονται στους άπληστους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους οι οποίοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη κρίση λογιστικά,αφήνοντας την όποια γεωπολιτική σημασία της στην άκρη.
Στην ανάλυσή του το Stratfor επισημαίνει ότι η Κύπρος δεν έχει τη πολυτέλεια να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες έχοντας να αντιμετωπίσει τη τουρκική απειλή.Ειδικά τώρα που η ένταση λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μεγάλη.Και η ισραηλινή βοήθεια δεν αρκεί.
Το Stratfor τονίζει τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με τη Κύπρο και γράφει ότι το 2009,έδωσε χρήματα στη Λευκωσία με αντάλλαγμα λίστα Ρώσων που είχαν περιουσιακά στοιχεία στο νησί και σε τράπεζές του. Γίνεται επίσης αναφορά στην πώληση των S 300.
To Stratfor επιμένει ότι το Κρεμλίνο αναζητά εναλλακτικό λιμάνι του Ταρτούς και η Κύπρος προσφέρεται ως υποψήφια χώρα να προσφέρει βάση στη Ρωσία.Επισημαίνει εξάλλου ότι η Κύπρος δεν ελπίζει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ, λόγω των τουρκικών αντιδράσεων.
“Η στρατηγική θέση του νησιού στα ανοικτά των ακτών των Λεβαντίνων, η παραδοσιακή αντίθεσή της με τη Τουρκία και το δυναμικό των πηγών υδρογονανθράκων της δίνουν σημαντικές δυνατότητες επιρροής σε συντονισμό με το Ισραήλ και τη Ρωσία”,αναφέρει η ανάλυση του Stratfor.Και καταλήγει:
“Η οικονομική βοήθεια της Μόσχας θα επιτρέψει στη Κύπρο να διατηρήσει την ανεξαρτησία του προϋπολογισμού της και θα της δώσει στρατηγική ευελιξία να λειτουργεί σε υψηλότερο επίπεδο γεωπολιτικής. Έτσι, η Λευκωσία πιθανόν θα δώσει προτεραιότητα στη ρωσική προσφορά διάσωσης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο ρόλο στη Μεσόγειο”.
ΠΗΓΗ:
On Alert news beta
No comments:
Post a Comment