Thursday, June 21, 2012

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ - ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ


ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Με βαθύτατη θλίψη οι απανταχού της Ορθοδοξίας πιστοί πληροφορήθηκαν σήμερα την κοίμηση ενός αγίου ιεράρχου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως κυρού Μελετίου (Καλαμαρά).

Ο μεταστάς υπήρξε πρότυπο ασκητικού ιεράρχη. Ηταν μέγας νηστευτής, κληρικός παροιμιώδους αφιλοχρηματίας, ακατηγόρητος σε θέματα ήθους, γλωσσομαθέστατος, συγγραφέας πολλών αξιόλογων βιβλίων - μεταξύ των οποίων το βραβευθέν από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του για την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του στην Πρέβεζα άφησε ένα όντως αξιόλογο έργο με τη δημιουργία πνευματικών μοναστηριών, την κουρά δεκάδων μοναχών και μοναζουσών και τη χειροτονία δεκάδων αξιόλογων κληρικών.

Ο μεταστάς υπήρξε πνευματικός πατέρας χιλιάδων ανθρώπων και ενέπνεε τους πιστούς ακόμη και με τη θέα του προσώπου του.

Ο γράφων υπήρξε μάρτυρας της βαθύτατης αγάπης που έτρεφε το ποίμνιό του προς τον Σεβασμιότατο, αλλά και γνώστης του κύρους που απολάμβανε στους κύκλους της ιεραρχίας στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και επέκεινα.

Η διακονία του υπήρξε πρότυπο για πολλούς άλλους ιεράρχες και κληρικούς και επιτέλεσε αξιοθαύμαστο ποιμαντικό έργο σε πολλούς τομείς.

Αφησε πλειάδα μαθητών ακεραίου ήθους - πολλοί από τους οποίους είναι άνθρωποι όχι τυχαίας μόρφωσης και ικανοτήτων.

Ελπίζουμε ότι ένας εξ αυτών θα είναι ο διάδοχος του αείμνηστου Μελετίου για να προστατεύσει και να συνεχίσει το έργο του.

Θα είναι πραγματικά κρίμα ένα τόσο αξιόλογο έργο δεκαετιών να διακινδυνεύσει με την εκλογή επισκόπου ανάξιου για την αρχιερωσύνη ή ανθρώπου που δεν θα έχει την αγάπη και το σεβασμό προς ένα όντως αξιόλογο έργο που πρέπει να προστατευθεί και να συνεχιστεί.

Βεβαίως ο αείμνηστος Νικοπόλεως βρέθηκε στο επίκεντρο της Νεοβαρλααμικής κίνησης, αλλά ο γράφων - όπως κατ’ επανάληψη έγραψε - αυτό έγινε όχι επειδή εμφορείτο από κακόδοξο φρόνημα, αλλά επειδή νόμιζε ότι η μεταγλώττιση των ιερών κειμένων θα βοηθούσε την προσέλευση περισσότερων πιστών και δη των νέων στην Εκκλησία. Αγαθές μεν οι προθέσεις, αλλά εξωπραγματικές οι προσδοκίες του μεταστάντος.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι ο διάδοχός του θα είναι ένα από τα πνευματικά του τέκνα το οποίο όμως πρέπει να δεσμευθεί ενώπιον της Ιεραρχίας ότι θα τερματίσει την πρακτική της τέλεσης μεταγλωττισμένης θείας λειτουργίας όπως διαλαμβάνει άλλωστε και η σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

No comments:

Post a Comment