Friday, June 22, 2012

ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ! ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΙΚΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ! ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΙΚΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Σχολιάζει διά βραχέων ο κ. Λυκούργος Νάνης την κοίμηση του αείμνηστου Μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελετίου:


“Ασκητική φυσιογνωμία! Με την εκλογή του τερματίστηκε το σκάνδαλο της Πρέβεζας που τόσο στοίχισε στο κύρος της Εκκλησίας. Στη διαμόρφωση του ήθους του σίγουρα έπαιξε ρόλο η στενή πνευματική σχέση που είχε αναπτύξει με τον εν αγίοις αναπαυόμενο π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο. Ο μεταστάς εκτός των άλλων αντιπαρατέθηκε επιτυχώς σε κάποιους δημοσιογράφους που με τα βιβλία τους συκοφάντησαν την Εκκλησία μας. Αιωνία του η μνήμη!”


Οντως! Στενή πνευματική φιλία παιδιόθεν συνέδεε τον μακαριστό Γέροντα Επιφάνιο και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο. Ο μακαριστός Επιφάνιος μιλούσε πάντοτε για την ασκητικότητα, την ταπείνωση, το αγωνιστικό φρόνημα και το ακατηγόρητο του βίου του αείμνηστου Μητροπολίτου Νικοπόλεως.


Αν σημειώσουμε στα όσα σαφή έγραψε ο κ. Νάνης.


Οχι μόνον η Εκκλησία στο πρόσωπό του είδε να τερματίζεται ο σκανδαλισμός του λαού εξαιτίας του βίου και της πολιτείας του προκατόχου του, αλλά καλόν είναι να σημειωθεί ότι παρόλον ότι ο Σεβασμιότατος χειροτόνησε πολλές δεκάδες κληρικούς - πλείστους εξ αυτών άγαμους - ουδέποτε χειροτονία του σκανδάλισε το λαό του Θεού με σαρκικές αμαρτίες.


Την πρώτη φορά που τον γνώρισα στα γραφεία της Συνόδου μου έκανε - όπως σε όλους όσους τον γνώριζαν - βαθύτατη εντύπωση η ασκητικότητά του.


Είπαμε κάποια πράγματα κατά τη συνάντηση αλλά ήταν βιαστικός επειδή ήθελε να πάει να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ μοναχών που εδιώκοντο για το (believe it or not) φιλομόναχό τους φρόνημα.


Πριν φύγει όμως βιαστικός επέμενε φορτικά και με ανάγκασε κυριολεκτικά να μοιραστούμε το γεύμα της ημέρας που συνίστατο στο κέρασμα που του έδωσε κάποιος εορτάζων. Ενα τριγωνικό κομμάτι γλυκίσματος το οποίο μοίρασε “ακριβοδίκαια” στη “μέση”. Τουτέστιν. Κράτησε για τον εαυτό του το μικρό κομματάκι της γωνίας (που ήταν το ένα πέμπτο του συνόλου) και επέμενε φορτικά μέχρις ότου με είδε να τρώω τα υπόλοιπα 4/5 του γλυκίσματος.!

No comments:

Post a Comment