Thursday, June 28, 2012

Ο ΠΙΚΙΩΝΗΣ, Ο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ "ΓΑΛΑΚΤΙΚΑ"




Ο ΠΙΚΙΩΝΗΣ, Ο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ο Le Corbusier, Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ “ΓΑΛΑΚΤΙΚΑ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=================


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός” του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου:


“Το οικοδομικό ορθόδοξο θαύμα στο κέντρο των Τιράνων είναι από κάθε άποψη συγκλονιστικό!


Το συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού αποτελείται από το Ναό (επιφάνεια 1660 τμ, ύψος τρούλου 29.2 μ., σταυρού 32.2 μ.), το παρεκκλήσιο (55 τ.μ), το συνοδικό μέγαρο (830 τ.μ), το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο (1660 τ.μ) και το κωδωνοστάσιo (επιφάνεια 42μ., ύψος 43 μ., σταυρού 46μ.). Σίγουρα πρόκειται για μια ευφάνταστη, πρωτότυπη και αριστοτεχνική αρχιτεκτονική, που θα ζήλευαν, σκέπτομαι, ο Le Corbusier ή ο Πικιώνης.

Στο εσωτερικού του ναού δεσπόζει ο ανάγλυφος τρούλος διακοσμημένος από ψηφιδωτό με τον Παντοκράτορα, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον εσωτερικό του διάκοσμο, το κατάλευκο μάρμαρο, ο μπρούντζος σε χρώμα χρυσού, ο ορείχαλκος, οι ψηφίδες και τα χρώματα των αγιογραφιών μαζί με τον άπλετο φωτισμό, όλα αποπνέουν τέχνη μαϊστόρων και φρεσκάδα. Όχι στείρα απομίμηση, αλλά δημιουργική, φωτεινή διακόσμηση.”


Οσοι δεν έχετε υπόψη για ποιο οικοδόμημα μιλά ο κ. Ανδριόπουλος με τόσο θαυμασμό κυτάξτε τη φωτογραφία του διαστημόπλοιου “Γαλάκτικα βλαχαδερό Αλβανίας” (συγνώμη του νέου καθεδρικού ναού της Αλβανίας ήθελα να πω) που εγκαινιάστηκε για να γιορταστούν τα εικοσάχρονα της Αρχιεπισκοπείας του Μακαριότατου Αλβανίας κ. Αναστάσιου.


Μου επιτρέπετε μια φιλική συμβουλή κ. Ανδριόπουλε;


Μέχρι τώρα λέγαμε καλός άνθρωπος ο κ. Ανδριόπουλος, καλός μουσικός και καλός ψάλτης και καταλαβαίνει από τέχνη και μουσική.


Μόνο στα θεολογικά τα κάνει μαντάρα.


Αν επιμένετε να συγκρίνετε το τερατούργημα του καθεδρικού ναού των Τιράννων που μοιάζει με το διαστημόπλοιο “Γαλάκτικα” κι είναι κτισμένο σε ρυθμό “δεξαμενής μετά τρούλλου” και μοιάζει με μουσουλμανικό τέμενος με την αρχιτεκτονική του Πικιώνη (of all the people!) νομίζω ότι θα χάσουμε κάθε ιδέα για σας ως ανθρώπου της τέχνης και των Γραμμάτων.


Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε το τερατούργημα των Τιράννων με τον μιναρέ πύραυλο έξοσετ, στη δεύτερη παρεκκλήσι του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier και στην τρίτη σκίτσο του Πικιώνη με παρεκκλήσι και οικία του εφημέριου.


Δέστε τις φωτογραφίες και πέστε μου - μα την αλήθεια - αν είναι για αν δεν είναι κουζαλά αυτά που μας λέγει ο κ. Ανδριόπουλος.

No comments:

Post a Comment