Wednesday, June 27, 2012

Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ




Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ


Tου Παντελή Μπουκάλα

===============


Αν ήταν τεχνικώς εφικτή μια μαζική δημοσκόπηση ελάχιστα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του διπλού κυβερνητικού ιατρικού προβλήματος, τότε πιθανότατα οι ερωτώμενοι θα έδιναν τις εξής αυθόρμητες απαντήσεις:

Μπλόφα: 30%.

Συνωμοσία: 30%.

Σόου: 20%.

Στημένο: 18%.

Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ: 2%.


Το ασήμαντο 2% των αγνωστικιστών θα το αποτελούσαν γιατροί κάθε ειδικότητας εκτός της τηλεοπτικής, γιατροί, δηλαδή, που αποφεύγουν να κάνουν γνωματεύσεις δίχως αυτοψία, παρεκτός και ανήκουν στη μικροομάδα όσων δεν έχουν πρόβλημα να αποφαίνονται από τηλεοράσεως για την ψυχοσωματική υγεία οποιουδήποτε, ακόμα κι αν δεν έχουν δει ούτε φωτογραφία του, ώστε τουλάχιστον να επιδοθούν στον α λα Λομπρόζο φυσιογνωμισμό.


Μίλησα για δημοσκόπηση αμέσως μετά την ανακοίνωση του προβλήματος υγείας του κ. Σαμαρά και του κ. Ράπανου, γιατί μετά το μισάωρο πήραν φωτιά τα τόπια, οπότε οποιοσδήποτε απαντητικός αυθορμητισμός εξέλιπε.


Ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σάιτ εφημερίδων και αδέσποτα μπλογκ άρχισαν να διαλαλούν «αποκλειστικές πληροφορίες» και ακόμα πιο αποκλειστικές ιατρικές διαγνώσεις.


Για άλλη μια φορά θριάμβευσε ο γνωστός ξάδερφος που τυχαίνει να διαθέτουμε φυτεμένο στα πιο καίρια πόστα: ο ξάδερφός μου ο οφθαλμίατρος μου είπε για τον Σαμαρά· ο ξάδερφός μου ο λιποθυμιολόγος μού είπε για τον Ράπανο· στη λαϊκή άκουσα έναν τύπο να λέει ότι ο ξάδερφός του άκουσε στον ναό της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδος των οφθαλμιάτρων, να αναπέμπουν ειδική ευχή υπέρ επανασυγκολλήσεως του δεξιού πρωθυπουργικού αμφιβληστροειδούς, άρα τι μας λένε για τον αριστερό· εγώ σου λέω ότι ένας κοντοχωριανός του Αβραμόπουλου τον είδε να επιδίδεται σε αρκαδικό βουντού, για να αρρωστήσουν όλοι και να πάει αυτός στις Βρυξέλλες...


Οσοι αγαπούν τον Αστερίξ ξέρουν ότι εκεί δεν μας παρουσιάζουν σαν έθνος ανάδελφον, αλλά σαν έθνος...εξάδελφον.


Δεν φταίει μόνο ο διάχυτος ξερολισμός, νόσος πολύ σοβαρότερη από την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή από ένα λιποθυμικό επεισόδιο.


Είναι και η ροπή μας στη συνωμοσιολογία, η μανία όχι μόνο να καταναλώνουμε συνωμοσιολογικά σενάρια, τρία ημερησίως (σαν καταπότια), αλλά και να τα παράγουμε.


Μην ξεχνάμε ότι κοτζάμ Ομπάμα έδρασε παρασκηνιακά (το είπε και το ΚΚΕ, μαζί με άλλους) για να διογκώσει το ποσοστό του Τσίπρα· μην ξεχνάμε ότι οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραψαν ό,τι προσβλητικό έγραψαν δρώντας υπούλως, εν ονόματι του ευρώ, υπέρ του λόμπι της δραχμής· μην ξεχνάμε ότι το διαρκές μπεστ σέλερ μας είναι το «Ζουν ανάμεσά μας»...


Υπάρχει βέβαια και το κάθε λογής τυχαίο στην ιστορία, το συμπτωματικό. Υπάρχει το μήλο του Νεύτωνα, η μούχλα του Φλέμινγκ, ο αμφιβληστροειδής του Σαμαρά.


Αλλά ας μην ξεχνάμε κάτι ακόμα: στα ευλογημένα μέρη μας, μάχες κρίσιμες για την ιστορία του κόσμου αποφασίζονταν από το αν η γλαυξ έκρωζε από τα αριστερά ή από τα δεξιά. Τυχαίο ήταν, συμπτωματικό. Αλλά αν ήσουν Θεμιστοκλής, με τη ρητορεία σου έπειθες τους στρατιώτες ότι επρόκειτο για συνωμοσία των θεών...



ΠΗΓΗ:


Καθημερινή

No comments:

Post a Comment