Monday, November 21, 2011

ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ


ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ...


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Οταν οι ισχυροί της γης περιορίζονται σε αποστολή ψηφισμάτων και εκκλήσεις προς την Τουρκία που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων ουδένα πρακτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται.


Είμαστε ευγνώμονες προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι κάνουν εκκλήσεις στην Τουρκία να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Τους ευχαριστούμε επειδή οι ηγέτες και της Αμερικής και της Ευρώπης - σε ανώτατο επίπεδο - επισκέπτονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.


Παράλληλα όμως δεν τρέφουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά τα μέτρα και οι ενέργειες θα αποδώσουν το ποθούμενο αποτέλεσμα αν δεν συνοδευτούν με συγκεκριμένες αυστηρές κυρώσεις.


Δεν χαμπαρίζουν από τέτοια οι εφέντηδες. Μόνον μια γλώσσα κατανοούν. Αυτή που θα τους πει αποφασιστικά ότι αν κάνετε αυτό θα υποστείτε την εξής σοβαρή κύρωση που θα σας πονέσει. Και όταν η Τουρκία δοκιμάσει - που θα δοκιμάσει - να το βάλει σε εφαρμογή να ακολουθήσει η κύρωση με την οποία η Τουρκία απειλήθηκε.


Μόνον τότε η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και μόνον τότε θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

============


Η Δημοκρατική Αντιπρόσωπος της Πολιτείας Καλιφόρνιας στο Αμερικανικό Κογκρέσσο Linda Sánchez έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση στις 18 Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας την υποστήριξή της στο Ψήφισμα 306, με τίτλο «Καλώντας την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύσει τη Χριστιανική της Κληρονομιά και να Επιστρέψει τις Κατασχεθείσες Εκκλησιαστικές Ιδιοκτησίες».

«Η ελευθερία να λατρεύεις και να εξασκείς τη θρησκευτική σου πίστη αποτελεί δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται και να είναι εφικτό για όλους. Γι’ αυτό το λόγο είμαι υπερήφανη να συμπράξω με τους συναδέλφους μου, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να θεραπεύσει προηγούμενες αδικίες και να επιστρέψει τους κατασχεθέντες θρησκευτικούς χώρους στους νομίμους κατόχους τους.

Οι εν λόγω χώροι κατέχουν ειδική πολιτιστική και θρησκευτική σημασία για τις ομάδες, που τους έχουν απωλέσει. Ως υπογράφουσα χώρα της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την υποχρέωση να σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα, ελπίζω ότι η Τουρκία θα επιστρέψει τους εν λόγω χώρους στα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να μπορέσουν να ανακαινισθούν και να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενεές.

Ως γνωστόν, το Ψήφισμα 306 της Κογκρέσσου των Η.Π.Α. καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επιστρέψει τις κατασχεθείσες Χριστιανικές εκκλησίες, σχολεία, μονές, νοσοκομεία, μνημεία, λείψανα, ιερούς χώρους και άλλες θρησκευτικές ιδιοκτησίες στους νομίμους κατόχους τους για ανακαίνηση και διατήρηση.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση δια της αρμοδίου διευθύνσεως θρησκευτικών υποθέσεων προέβη στην επίσημη μετατροπή, εκ νέου, της εκκλησίας-μουσείου της Αγίας Σοφίας της Νικαίας σε ισλαμικό τέμενος, επικαλούμενη ‘‘το ισλαμικό δίκαιο της κατάκτησης εδάφους απίστων,’’ ενώ δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι ενδέχεται να μετατραπεί εκ νέου σε ισλαμικό τέμενος και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως, διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανικού Ελληνισμού.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment