ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ “ΑΣΤΕΡΕΣ”
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το Πρακτορείο “Αγιορειτικό Βήμα” ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κάνει μια πολύ σημαντική επισήμανση αναφορικά με την τάση ορισμένων κληρικών οι οποίοι παίζουν με τους όρους του image making και του star system.
Η επισήμανση του Σεβασμιότατου είναι καίρια και η στάση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη για λειτουργούς του Υψίστου. Συνιστά ακόμη μια μορφή πολύ ενοχλητικής εκκοσμίκευσης που μαστίζει τη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή.
Οι αστέρες ανήκουν στο Hollywood και οι λαικιστές στο Κοινοβούλιο και στα ΜΜΕ. Στην Εκκλησία οι πιστοί αναμένουν να βρουν πνευματικούς πατέρες και οδοδείκτες του Ουρανού. Οχι αστέρες και επικοινωνιακούς κληρικούς.
Να επισημάνουμε μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο αρχίζει να γίνεται ενδημική νόσος στην εκκλησιαστική μας ζωή και πρέπει να απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο και να γίνει προσπάθεια να τεθεί φραγμός στην αήθη για τα ορθόδοξα θέσμια στάση.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στο “Αγιορειτικό Βήμα” ο Σεβασμιότατος Ναυπάκτου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ IMAGE MAKING ΚΑΙ ΤΟΥ STAR SYSTEM
Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου
==============
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάποτε η Εκκλησία είχε πουλήσει και καντήλια προκειμένου να βοηθήσει τους πιστούς της...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Βεβαίως, το έκανε αυτό όταν υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη και θα το ξανακάνει, όταν η ίδια θα διαπιστώσει ότι φθάσαμε στο απροχώρητο και οι πολιτικοί απέτυχαν πλήρως στο έργο τους. Γιατί είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί ασχολούνται με τον τρόπο διοικήσεως μιας χώρας, ενώ η Εκκλησία αποβλέπει να δώσει πληρότητα στον λαό, να ενώσει τους ανθρώπους με τον Θεό.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρά την κριτική που ασκείται στους πολιτικούς, δεν πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο να υιοθετούμε τακτικές αναρχίας.
Προσωπικά ως πολίτης προτιμώ μια κακή Δημοκρατία, παρά μια καλή δικτατορία.
Βρίσκω όμως την ευκαιρία να σας πω ότι δεν είναι δυνατόν εν ονόματι μιας οικονομικής δυσκολίας και μιας κοινωνικής δυσπραγίας να πουλάμε τα καντήλια από τους Ναούς. Τα κανδήλια είναι έκφραση προσευχής και προσφοράς, αλλά και αναφοράς του ανθρώπου προς τον Θεό και το λάδι που καίει μέσα στην κανδήλα δείχνει την αγάπη μας στον Θεό και την αναζήτηση του ελέους Του. Η βοήθεια στους πτωχούς δεν εξαντλείται μόνον με ένα πιάτο φαγητό, αλλά είναι προσφορά του ελέους και της αγάπης.
Έτσι μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχουν μόνον τα καντήλια και οι εικόνες, αλλά η πίστη και η προσευχή, δηλαδή ο σύνδεσμος μεταξύ του lex crededi (νόμος της πίστεως) και του lex orandi (νόμος της προσευχής). Ο άνθρωπος μπορεί να ζήση χωρίς φαγητό και ποτό, χωρίς διασκεδάσεις, αλλά δεν μπορεί να ζήση χωρίς πίστη και προσευχή.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην εποχή μας. Όταν η Εκκλησία χάση την πίστη και την προσευχή και ασχολείται μόνον με το κοινωνικό έργο, τότε αυτό είναι και λέγεται εκκοσμίκευση. Δεν είναι δυνατόν η οικονομική κρίση να εκκοσμικεύση την Εκκλησία. Οι άνθρωποι παρά τις δυσκολίες θέλουν να υπάρχουν τα καντήλια αναμμένα ως ικεσία στον Θεό. Και η Εκκλησία να κρατά την πίστη και να ανταποκρίνεται στην αποστολή της, που είναι η νίκη κατά του θανάτου, της αμαρτίας και του διαβόλου με την δύναμη του Χριστού.
Λυπάμαι που μερικοί Κληρικοί χρησιμοποιούν συνθηματολογικό και επικοινωνιaκό λόγο, προσπαθούν να εντυπωσιάζουν με τα «πυροτεχνήματα» που χρησιμοποιούν και τις κοσμικές πρακτικές χάρη διαφόρων σκοπιμοτήτων.
Επί τέλους, δεν πρέπει να κλειδώνουν την ορθόδοξη θεολογία στις βιβλιοθήκες και να παίζουν με τους όρους του «image making» και του «star system».
ΠΗΓΗ:
Αναβάσεις,
Αγιορείτικο Βήμα
Τα 2 βιβλία του ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ όλα τα λεφτά....διαβάζονται και απο την στετέ(γιαγιά) μου Θεός αναπαύσει την....
ReplyDelete